Tokom svoje Tokyo Games Show 2016 pretentacije ovog septembra, Sony je najavio da će se veoma brzo posvetiti kreaciji nove distributerske mreže “ForwardWorks” za mobilne igre na iOS i Android uređajima na tržištu Japana a kasnije i ostatka sveta. Kada je ta vest objavljena, malo ko van Japana je znao da je već tada Sony nativno ostvarivao uspehe na tom polju. Naime, divizija Sony Music je neočekivano uspela da u stvarnost sprovede projekat na kojem je radilo preko 200 ljudi, i u prodaju na Japanskom tržištu izbaci mobilnu RPG igru Fate/Grand Order koja je redovno uspevala da nadmaši zaradu koju je u toj zemlji ostvarivao svetski fenomen Pokemon Go. Ali ovaj uspešni projekat Sony Music-a predstavlja samo početak, jer je PlayStation divizija sada oformila novu radnu grupu koja će nadgledati ne samo interne projekte koji pravi sam Sony već i partnerske igre kojima će Sony biti distributer.

sony-mobile-001

Od igara koje su najavljene, najviše pažnje su naravno ugrabila dva projekta koja najzad vraćaju stare PlayStation franšize iz zaborava – fantazijski RPG Arc the Lad i RPG smešten na divljem zapadu Wild Arms. Obe ove franšize su doživele velike uspone i padove tokom PS1 i PS2 ere kućnih konzola, tako da je lepo videti da će se obe vratiti na scenu u totalno novoj formi. Pored ove dve igre, Sony će takođe nadgledati rad i izdavanje mobilnih igara Hot Shots Golf, PaRappa the Rapper, novi Disgaea RPG, kao i digitalnu stonu kartičnu igru Yo-kai Watch koju će razvijati studio Level 5. Ova kartična igra će biti prva koja će iskoristiti nove “pametne” bežične podloge za sada znane pod imenom Project FIELD na kojima će igre puštene na telefonu ili tabletu moći da prepoznaju koje karte su trenutno na bojnom polju, koja im je orijentacija, a same karte će u sebi imati čipove koji će moći pamtiti podatke o jačini karte i njenom RPG napredovanju kroz mnogobrojne okršaje.

Sve u svemu, Sonijev plan za napad na mobilno tržište za sada sadrži ukupno čak 12 igara koje prave ne samo interni Sony timovi iz Japana već i eksterni parntneri, a tu su i inovativne Project FIELD podloge koje ciljaju da promene način igranja kartičnih igara na mobilnim iOS i Android platformama (slični sistemi praćenja orijentaicja i podataka snimljenih na pravim kartama su odavno popularni u mnogim japanskim arkadnim uređajima).