Iako su mnoge visokobudžetne igre u zadnje vreme imale klimavu premijeru gde su mnogi igrači i mediji odmah primetili širok spektar tehničkih problema i nedostataka u optimizaciji rada igre na moćnim PC konfiguracijama, dolazak FPS igre Redfall iz Bethesdinog i Xbox studija Arkane je pomerio sve granice tolerancije.

Posle dugačkog sušnog perioda u kojem je Xbox nije uspeo da izbaci nijednu kvalitetnu AAA igru koja bi privukla pažnju svetskih igrača na sličan način kao što to njihovi rivali iz PlayStation redovno uspevaju, Redfall je samo podsetio igrače da Xbox divizija ima strukturne probleme koji dozvoljavaju da se igre ovakvo lošeg kvaliteta pojave u prodaji. Problem kod ove igre nisu samo mnogobrojnih tehnički problemi koji donose probleme u vizuelnom renderingu, AI ponašanju protivnika, gameplay-u i igranu u coop okruženju, već je i sam osnovni sastav igre neubedljiv, loše zamišljen, i daleko od standarda koje su postavile mnoge ranije Akane igre iz franšiza Dishonored, Prey i čak njihove poslednje igre Deathloop koju je naša redakcija pohvalila.

Umesto tradicionalnog izvinjenja na twitteru od strane Xbox-a ili Arkane studija, sam šef Xbox-a Phil Spencer je u dugalkom intervjuu dao opisao splet okolnosti koje su dovele do ovakve razočaravajuće premijere, godinu i po dana od poslednje velike AAA igre koju je Xbox divizija izbacila (klimavi Halo Infinite koji je prošao kroz svoj splet velikih launch i post-launch problema). Spomenuo je da Xbox nije posvetio puno pažnje razvoju ove igre unutar Arkane studija (što planiraju da isprave za sve buduće igre), da su očekivali da će tehnički problemi biti rešeni na vreme, i da su se odlučili da izbace igru i pored osnovnih “kreativnih” problema koji čine ovaj naslov odbojnim publici željnog zabavnog softvera.

Spencer je takođe na iznenađujuće iskren način potvrdio da Xbox divizija trenutno ne uspeva da svojim najvernijim igračima dostavi softver koji oni zaslužuju i da će najbolje rešenje za to biti budući softver u kojeg se uzda da će opravdati očekivanja Xbox fanova. Sledeće dve velike igre koje će Xbox izbaciti na prodaju na svojim konzolama, PC-u i cloud streaming servisu su simulacija vožnje Forza Motorsport iz studija Turn 10, kao i dugo čekana (i dugo odlagana) svemirska RPG avantura Starfield koju prave majstori iz tima Bethesda Softworks. On je napomenuo da ne veruje da Xbox ima puno šanse da se probije na tržištu sada posle velikog kraha poverenja javnosti u Xbox tokom prošle generacije konzola gde su mnogi igrači napustili Xbox kamp posle katastrofalne premijere Xbox One konzole i prešli na PlayStation 4 gde su formirali svoje arhive gaming softevera koje će sada moći igrati na svim budućim PlayStation konzolama. Ali i pored toga, Xbox će ostati posvećen gamingu i pokušaće da dostave video igre igračima van Xbox hardvera preko ambicioznih planova za Game Pass pretplatu i cloud streaming servisa (zbog čega im je UK organizacija za nadgledanje konkurencije zabranila da kupe Activision!).