Remote Play servis je svoj život započeo pre više od jedne decenije kada su PSP korisnici dobili opciju da zaigraju uživ video stream koji je pravila PS3 konzola unutar svoje kućne WiFi mreže.

Druga verzija je stigla tokom PS4 generacije kada je Remote Play postao mnogo sposobniji i sa dosta boljim performansama je stigao na PC, Mac, Android, iOS i Vita platforme. Posle par godina rada je lista podržanih uređaja ostala bez Vite, ali je ceo sistem postao dostupan i van kuće, dajući šansu igračima da na se priključe na bilo koji WiFi signal u svojoj okolini i preko interneta kontaktiraju svoju udaljenu konzolu, dobiju uživ video snimak, i preko touch/gamepad kontrola krenu da igraju sovje omiljene igre bez puno input lag-a.

PlayStation 5 je najzad proširio Remote Play servis i na mobilne mreže, najzad omogućivši svim iOS i Android igračima da se nakače na svoju kućnu PS5 konzolu bez potrebe da vijaju WiFi konekciju.

Najnovije PS5 firmware i update-ovana Remote Play aplilkacija za mobilne telefone omogućavaju da se telefon lako poveže sa konzolom (preko samo jednog sigurnosnog koda), aktivira opcija za mobilnu internet konekciju (default je WiFi), i podesi kvalitet slike video stream-a. Bitno je napomenuti da će na kvalitet slike najviše uticati kućni upload kojem PS5 ima pristup. Za maksimalni kvalitet slike (1080p60) Sony predlaže kućni upload od 15 megabita, ali najosnovnija konekcija će moći da se uspostavi čak i ako imate samo 2 megabita upload-a. Ovim potezom Remote Play postaje upotpunjen servis, dajući šansu igračima da se nakače na svoje PS4 i PS5 konzole ma gde da se nalazili – dok sede kući za stolom ispred kompjutera, na laptopu, u krevetu sa tabletom, ili mobilom telefonu dok se šetaju  u prirodi daleko od WiFi mreža.

Ako do sada niste isprobali Remote Play, sada je najbolja prilika da to učinite!

A ne zaboravite i na SharePlay, opciju koja omogućava da PS4 i PS5 korisnici podele livestream svoje igre direktno do bilo kod drugog PS4/PS5 igrača bez laga. A ako imate i PS+ pretplatu, server igrač može da “virtuelno” prebaci svoj gamepad do svog drugara, dajući mu šansu da on direktno zaigra taj (Remote Play) livestream i uživa čak i ako on nema tu igru kupljenu! SharePlay se može koristiti bez ograničenja i posebno je optimizovan za vlasnike PS5 konzola koji mogu svoj SharePlay video stream da podele svojim Party grupama.