Ako ste mislili da se saga sa Rabbidsima završila, prevarili ste se. Rabbidsi i Mario se udružuju još jednom u paklenu ekipu koja preti da očisti sve negativce koji ugrožavaju univerzum poludelih zečeva. Imali smo čast da u prostorijama Ubisofta u Beogradu odigramo ekskluzivni demo njihove nove igre Mario + Rabbids Sparks of Hope. Uz društvo ljubaznih domaćina šansa se ukazala da saznamo nešto više o samoj igri i da probamo 2 chaptera koji su prikazivali kampanju u različitim stadijumima progresa.  Zahvaljujući obimnim informacijama spremni smo da uplovimo u drugi deo ove blesave franšize koja je brzo pobrala simpatije velikog broja igrača širom sveta. U pitanju je direktni nastavak igre Mario + Rabbids Kingdom Battle. Iako se ova igra oslanja na mehanike svog prethodnika, unesene su neke preko potrebne novine da bi se ubrzao gejmplej. Baj baj grid view, došlo je vreme za slobodno kretanje po mapi i donošenje odluka u realnom vremenu do konačne pobede. Iako se ova igra naziva XCOM klonom, neke novine su definitivno osvežile žanr.

Uz slobodno kretanje po regiji koja vam je otključana moći ćete da skupljate novčiće i da istražujete svet nalik na Super Mario Odyssey. Na mini mapi možete videti glavni objective i dosta drugih opcionih zadataka koji se mogu završiti. Skrivene prostorije, pećine, tajni ulazi u zamkove su samo neki od detalja koji se mogu iskusiti na prvu loptu. Kada dovoljno “nabiflate” svoje karaktere i smatrate se dovoljno hrabrim možete se upustiti u neku od borbi sa neprijateljima koji se nalaze u tom momentu u vađoj okolini. Likovi se nadograđuju sa iskustvenim jezgrima i svako od njih otvara bonus statove. Ako želite da se pripremite pre svake borbe možete koristiti novčiće da bi se neko od karaktera izlečio ili dobio buff.

Svaki od karaktera ima sebi svojstvena oružja od kojih smo neka imali prilike da vidimo u prvom delu. Pored specijalnih oružja tu su specijalni skillovi koji veoma raznoliki. Dok Rabbids Peach može da radi “Area of Effect” Heal, Edgy misteriozni ala Final Fantasy Rabbid može da smanjuje damage protivnicima dok Rabbid Mario voli borbu prsa u prsa sa svojim specijalnim one target focused power attackom. Sve to smo imali priliku da vidimo u prvom segmentu igre i da se upoznamo sa kontrolama i mehanikama. Ako ste mislili da se power up-ovi tu završavaju definitivno ste loše obavešteni. Pored svega ovoga kao dodatni dmg modifier dobijamo i tzv Sparkse od kojih svaki ima svoj karakteristični elemental dmg. Ako želite da dodatno pojačate svoje napade u odnosu na slabosti protivnika, ovim ćete moći da ostvarite maksimalan output i da sprečite frustraciju tokom ranijeg dela borbe.

Naravno ako vas RNG ne posluži tu je uvek stari dobri Game Over ekran. Pazite da se ne prevarite pa odaberete opciju “Restart Battle”. Bićete vraćeni na početak celog borbenog segmenta. “Restart from checkpoint” vam je u tom slučaju najbolji prijatelj. Drugi segment prezentacije se fokusirao na veliku borbu za preraslom mačkom koja se namerila na naše hrabre junake. Od svih karaktera morao bih da izdvojim Rabbids Peach koja je sada bolje napisana, pati od bolesti prisustva na socijalnim mrežama i rob je southern california girl mentaliteta. Ovaj naslov odiše pravim Nintendo duhom i odlično dopunjuje biblioteku na čuvenoj japanskoj handheld konzoli.

Grafički endžin je isti ali su neke dodatne modifikacije na osvetljenju učinile da ova igra izgleda još lepše. Modelovanje likova je dobro urađeno i sama igra odiše vizuelnim kvalitetom na koji smo navikli kada su u pitanju naslovi koji u sebi imaju čuvene junake iz dinastije italijanskih vodoinstalatera. Iako je u fazi razvoja kvalitet je tu i nadamo se da će biti nekih poboljšanja po pitanju fps-a ali pošto se radi o Nintendovom handheldu koji nije powerhouse verujem da su developeri dali svoj maksimum da iscede svaki frejm radi što glaćeg igračkog iskustva.

Kontrole su precizne, veoma intuitivne i smatram da će ljudi koji igraju pretežno Switch brzo navići dok je nama koji smo pretežno korisnici drugih sistema biti malo teže. No nemojte se sekirati, u svakom momentu je prisutan jasan prompt u kome je sve detaljno objašnjeno. Svako se zaboravi kada se lati ovakve igre tako da je sve opravdano.

Pošto je dostupan veći broj likova, sada možete da pravite razne kombinacije i da formirate savršen tim sa kojim nećete imati glavobolje tokom borbenih sekvenci. Vreme koje smo imali da provedemo sa igrom je bilo kratko ali dovoljno da se posadi „bubica“ koja će dizati adrenalin do samog datuma izlaska. Bezbroj kombinacija i sinergija između karaktera zaista obećava i mi se iskreno nadamo da će kvalitet biti konzistentan tokom cele kampanje. Ovde je ekipa iz Ubisofta pokazala kreativnost i unela je dosta humora u igru tako da se radujemo i izlasku igre 20-og oktobra kada ćemo se i malo detaljnije pozabaviti istom u našoj kompletnoj recenziji koja sledi.

 


Mario + Rabbids Sparks of Hope izlazi 20. oktobra eksluzivno za Nintendo Switch.