Valve je upravo najavio unpređenu verziju njihovog prenosnog PC-a Steam Deck koji je izazvao veliki talas popularnosti kada je stigao u prodaju prošlog februara. Napajan veoma dobro odabranim AMD hardverom i optimizovanim Linux operativnim sistemom koji je u potpunosti posvećen što boljem igranju igara i integraciji sa mnogobrojnim Steam servisima na koje su PC igrači odavno navikli, ovaj uređaj je postao primarni način igranja retro i modernih PC igara, streaming servisa, emuliranih naslova, i još mnogo toga. Ovo je izazvalo ne samo dobru podršku od strane samih razvojnih timova zabavnog softvera, već i dolaska direktne hardverske konkurencije u vidu uređaja kao što su nedavno izdati ASUS ROG Ally i Lenovo Legion Go.

Tokom cele prošle godine Steam Deck je bio skoro totalno rasprodat, ali ove godine je već postao dosta dostupniji za kupovinu u podržanim teritorijama.

Sada je najavljen i refresh koji čini ovaj hardver još primamljivim!

Nova verzija Steam Deck-a zadržava centralni AMD APU čip i količinu memorije, ali uz noviji proizodni proces koji čini ove dve bitne komponente manje žednim struje (i samim tim toplote). Novi 7,4″ veliki OLED ekran sada prikazuje mnogo impresivnije boje uz odličan kontrast, podršku za HDR uz čak 1000 nits osvetljenja, i prikaz igara u 90 frejmova u sekundi. Unutar kućišta iste veličine je ubačena 25% veća baterija (koja zbog manje potrosnje struje APU-a i ekrana sada može da traje i 50% duže!), bolji zvučnici, bolje dizajnirana dugmad, i nekoliko desetina drugih promena koje će učiniti korišćenje ovog uređaja lagodnijim.

Cene se nisu drastično promenile. Originalni LCD model Steam Deck-a sa 256GB SSD hard diskom sada uskače u nižu cenu od $400/420€, novi OLED model sa svim dodatnim hardverskim rešenjima i 512GB SSD hard diskom ima cenu od $550/570€, a najskuplji 1TB SSD model će koštati $650/680€. Početak prodaje je zakazan već za sledeću nedelju – 16. novembra.

Valve je potvrdio novinarima da naslednik Steam Deck-a neće stići u prodaju u skorije vreme. Razvojni tim će u sledeće 2 do 3  godine biti fokusiran na biranje drastično jačeg novog hardvera, tako da igrači itekako mogu dobiti dosta zabave od trenutnog Steam Deck-a ako se odluče da ga kupe sada.