Kada je Sony najavio da sprema reorganizaciju i spajanje PS+ i PSNow servisa u jednu platformu na koju će igrači moći lako da se pretplate za samo par meseci, bilo je spomena da će jedan od bonusa za najskuplji PS+ Premium nivo biti trial demoi novih igara. Sada smo saznali više detalja o ovom ambicioznom servisu.

Naime, sudeći po izveštajima nekoliko online gaming medija, vođstvo PlayStation-a je podelilo sa developerima nove uslove za izdavanje igara na PSN koje sada uključuju obavezu da se svaka igra koja ima distributivnu cenu od makar 34 dolara (igre koje u javnoj prodaji koštaju $60 ili više) moraju da igračima obezbede promotivni demo period igranja od makar 2 sata. Ovaj demo će morati da se izbaci na PSN u periodu od 3 meseca posle premijere igre, da ostane na PSN-u makar godinu dana, i biće dostupan samo PS5 korisnicima koji su pretplaćeni na PS+ Premium servis koji košta $120€ godišnje.

Ovim potezom bi Sony obezbedio milionima svojih PS+ pretplatnika šansu da probaju pune verzije novih igara, i uvere se da li igra ima tehničkih problema ili im se garantovano sviđa pre nego što se odluče za kupovinu pune verzije igre (sa očuvanjem savegame-a).

Olakšavajuća okolnost je da sami developeri neće morati da se muče oko stvaranja ovog promo demoa, jer će on biti automatski generisan od strane PlayStation tima koji održava digitalnu PSN radnju. Oni će preuzeti redovnu digitalnu kopiju igre i nadograditi je sa specijalnom licencom za kratkotrajno besplatno korištenje koja će krenuti da otkucava sve dok nule kada god igrač po prvi put downloaduje i pokrene demo. Ovaj sistem je pre par meseci isproban na PSN-u sa igrom Death Stranding, koja je tokom jedne nedelje bila dostupna za besplatni download i šestosatno igranje. Ako developer želi da napravi unikatni demo koji je fokusiran na neku određenu zonu igre, ostaje im mogućnost da sami naprave takav demo.

Sony za sada nije u javnosti potvrdio postojanje ove inicijative.