Totalno neočekivano, Internetom je juče odjeknula vest da će jedan od največih giganata u industriji video igara, PlayStation, zaobići sledeći najveći sajam video igara E3 2019! PlayStation je bio ključni deo svih E3 sajamova do sada, i posle 24 godine ovo će im biti prvi put da neće održati svoju tradicionalnu promotivnu ceremoniju za novinare i igrače.

Electronic Arts je takođe napustio E3 u zadnjih par godina, odlučivši da samo par stotina metara sa strane naprave svoj nezavisni šou sa pres konferencijom i salom za igranje koje igrači mogu posetiti besplatno. PlayStation neće uraditi to, i baš će totalno zaobići sledeći E3. U saopštenju javnosti, predstavnik PlayStation-a je rekao da će Sony ostati u bliskom kontaktu sa fanovima PlayStation 4 konzole i da će PlayStation tim itekako biti fokusiran da tokom sledeće godine igrače informiše i sa starim i novim taktikama promocije. Šta ovo znači, za sada nije poznato.

Mnogi članovi igračke zajednice su ubeđeni da ovo odlaganje prisustva PlayStation-a na E3-u (i nedavno otkazanoj PlayStation Experience konvenciji) zapravo označava prebacivanje fokusa firme sa promocije PS4-a na promociju nove PlayStation 5 konzole koja se očekuje da će doći u prodaju tokom 2020. godine. Vođstvo Sony-a je već potvrdilo da rade na novoj konzoli, mnogi developeri se odavno aktivno spremaju za novih hardver, a i igrači su u zadnje vreme postali svesni da trenutno najavljene igre za PS4 mogu upravo biti i poslednje ekskluzive koji će ovaj veoma uspešni sistem dobiti. Za PlayStation 4 je trenutno najavljeno pet zaista velikih i značajnih video igara (Dreams, Days Gone, The Last of Us Part 2, Ghosts of Tsushima i Death Stranding) i mnoštvo manjih ekskluzivnih projekata, tako da razloga za obavezno paljenje konzole ćemo itekako imati i tokom sledeće godine i verovatno početkom 2020.

Redakcija EmuGLX-a će vas na vreme obavestiti ako PlayStation iznenada najavi nove velike prezentacije tokom 2019 – na primer pravljenje nove PSX konvencije ili još bolje, PlayStation Meeting (događaj koji prave samo kada lansiraju novi hardver)!