Tokom zadnjih godinu dana pandemija koronavirusa je drastično uticala na svetsku ekonomiju, ali sektor proizvodnje zabavnog i PC hardvera za kućni rad je doživeo pravu renesansu, sa neviđenom potražnjom koja je lansirala cene mnogih PC komponenti u stratosferu.

Dok su se proizvođači CPU čipova uspeli nekako izboriti sa potražnjom (skoro svi modeli su sada dostupni u radnjama po (skoro) redovnim cenama), grafičke kartice su poskupele kao nikada do sada. Ovo poskupljenje je nastalo ne samo zbog velike potražnje hardvera kod kućnih kupaca i preprodavaca koji grabe sve modele iz online radnji uz pomoć softverskih botova, već i velike pomame za rudarenjem kriptovaluta čije je vrednost u zadnjih godinu dana skočila višestruko. Dok je rudarenje Bitcoin valute odavno prešlo na specijalozovane ASICs čipove, valuta kao što je Ethereum je postala sledeća velika meta svetskih kripto-rudara koji ili lično ili uz pomoć dobro organizovanih botova prosto pustoše ponudu svih svetskih radnji PC komponenti. Ovakva velika potražnja se najbolje može osetiti u zadnjioj seriji Nvidija grafičkih kartica RTX 30 čija cena je davno premašila 200%  od preporučene startne cene koju predlaže sama Nvidia.

Da bi se borili sa rudarenjem Ethereum-a, Nvidija je pre par meseci pokušala da sa novom RTX 3060 grafičkom karticom uvede hardverski limiter koji bi prepoznao proces rudarenja pojedinih (ali ne svih!) kriptovaluta i drastično smanjio njenu efektivnost čineći je neisplativom za rudare. Ovaj potez je nažalost propao slučajnim curenjem beta drajvera koji je uklonio ovo ograničenje.

Ali Nvidia ne odustaje i oficijelno je potvrdila da će već krajem maja u prodaju pustiti reizdanje kompletne RTX 30 linije koja će u svom imenu imati oznaku “LHR” (Low Hash Rate). Grafičke koje nemaju LHR oznaku više neće biti prodavane.

Ovo je drugi pokušaj ograničenja rudarskih sposobnosti RTX30 grafičkih, i nadamo se mnogo duži i efikasniji od prvog. LHR će pokriti grafičke iz serija 3060 Ti, 3070 i 3080, kao i očekivane nove modele iz 3070Ti i 3080Ti koje još nisu oficijelno najavljene za premijeru ovog leta. U domaćim radnjama RTX 30 serija je maltene nemoguća da se kupi, a retki modeli koji se pojave znaju da budu i do tri puta skuplji od redovne cene.

Smanjenje efikasnosti rudarenja Ethereum preko LHR grafičkih, kao i destabilizacija ove valute koju je donela nedavna zabrana u Kini, destabilizovane platforme za kripto-trgovinu, i promena načina autentikacije rudarenja će nadamo se smanjiti potražnju za ovim grafičkim karticama, a možda i gurnuti rudare da krenu da rasprodaju svoje mnogobrojne grafičke kartice koje i posle duge rudarske eksploitacije i dalje mogu biti odlično iskorišćene u običnim gaming konfiguracijama.