Posle ogromnog uspeha Wii-a i neuspeha Wii U-a, Japanski gigant Nintendo je pre u prodaju nazad pustio kućnu konzolu sa kojom se nadaju da će povratiti stare dane slave širom sveta. Umesto tradicionalne konzole koja bi bila fokusirana na jak hardver (pristup koji su imali N64 i Gamecube) ili neku do sada neviđenu kontrolnu šemu (koji se najviše isplatila kod Wii konzole), najnoviji Nintendo Switch je napravljen da lako zadovolji fanove video igara koji od svoje kućne konzole koji žele pun standardizovan set kontrola koji je zasnovan na modernim gamepad-ovima u kojima smo uživali u prethodnih 20 godina.

Naravno, oni ipak nisu mogli da naprave samo običnu konzolu, već su je zasnovali na mobilnom hardveru Nividije koji omogućava Switch konzoli da se igra u tri osnovna moda – prenosni mod sa baterijom koja dozvoljava između 2.5 i 5 sati igranja, stonom modu gde se dva mini gamepad-a sa ivica konzole mogu odvojiti i pretvoriti u mini kontrolere, kao i TV modu gde se konzola ubaci u baznu stanicu koja šalje video signal do vašeg kućnog TV-a. Ovim potezom je Nintendo pokušao da zadovolji mnogo veći spektar ljudi, od onih koji vole igranje u kući do igrača koji preferiraju igranje u pokretu. Centralni hardver konzole je preuzet od Nvidije i njihovog Shield Android TV boxeta koji je pre skoro 2 godine stigao na tržište sa Tegra X1 čipom koji u sebi ima četvorojezgarni ARM procesor i grafičku sekciju koja može da isporuči grafiku malo jaču od Wii U konzole (ali ipak dosta daleko od sposobnijih PS4 i Xbox One kućnih konzola). Ovaj nivo snage ne treba previše kritikovati, jer iako Nintendo promoviše Switch kao njihovu sledeću kućnu konzolu, ona je ipak dizajnirana da se koristi u pokretu a za to je morao biti iskorišćen „mobilni“ hardver. Na svu sreću sama konzola u sebi poseduje dobar 720p ekran dijagonale 6.2 inča, što korisniku daje veoma dobru gustinu piksela koja je čak i malo veća od veoma solidnog ekrana PlayStation Vite. Ovo čini Nintendo Switch veoma dobrim za igranje u pokretu, sa izgledom igara koji zaista zna da impresionira, ali nažalost slabija baterija (koja ipak nije mogla biti veća) sprečava da se konzola koristi dalje od punjača u dužim intervalima.

Lansiranje Nintendo Switch-a u prodaju je propraćeno sa samo oko 15-tak igara među kojima se nalazi i dosta portova starijih naslova, ali pošto se među njima nalazi fantastično ocenjena The Legend of Zelda: Breath of the Wild (čiji opis će ovih dana stići i na stranice EmuGlx-a!) mnogi su spremni da oproste nedostatak širokog spektra početnog igračkog softvera. Sudeći po prvim izveštajima, prodaja Nintendo Switch konzole (po ceni od $350 u Americi, između 330€ i 350€ na zapadno-evropskim tržištima i malo iznad 400€ kod nas) za sada teče dobrim tokom. Nažalost, u prvim danima posle prodaje su takođe počele da cirkulišu vesti o potencijalnim hardverskim nedostacima koji su pogodili deo kupaca. Najviše se spominje tendencija bazne stanice da ogrebe ekran konzole kao i veoma nezgodna pojava lošijeg kvaliteta signala koji šalje desni Joycon kontroler što zna dovesti do greški pri pritisku dugmadi.

Pun opis Nintendo Switch konzole će stići na stranice EmuGlx-a u narednim danima.