Electronic Entertainment Expo sajam je decenijama predstavljao najveću proslavu industrije video igara, ali sve to je propalo tik pre dolaska svetske pandemije kada su mnogi svetski izdavači zabavnog softvera odlučili da zaobiđu ovaj šou zbog širokog spektra razloga, uključujući visoke cene članarine, velike gužve vesti koje otežavaju promociju manjih igara, i navodno loših biznis odnosa sa osnivačima E3 sajma iz orgnizacije ESA.

Sada kada je najveći udar pandemije prošao, organizacija ESA je odlučila da oživi E3 pod vođstvom novog tima Reedpop koji bi pokušao da ovaj sajam opet pretvori u najbitniju gaming konvenciju na svetu. Ali sudeći po najnovijem izveštaju IGN-a, ovogodišnji E3 sajam će proći bez direktne podrške konzolnih izdavača iz Nintenda, Microsofta i Sonija!

Od ove tri kompanije, Nintendo je najviše podržavao E3 sa redovnim velikim prezentacijama na kojima su objavili premijere mnogih njihovih popularnih video igara. Microsoft je polovično podržavao E3, sa prisustvom unutar samog sajma ali sa velikom showcase prezentacijom koju su samostalno održavali par dana pre početka samog E3-a. Sony je se najviše udaljio od E3-a, najavivši da će totalno napustiti ovaj sajam čak i pre početka svetske pandemije.

Da li će ova tri konzolna giganta imati neke velike letnje prezentacije ili će odlučiti da svoje vesti distribuiraju na kašičicu preko svojih blog postova, twitter vesti, i manjih livestream eventova, ostaje da se vidi. Ovog leta ćemo pored E3 2023 sajma (13.-16. jun) takođe dobiti dobiti i punokrvni Summer Game Fest sajam (8. jun) koji će pored svoje popularne livestream prezentacije takođe organizovati i mini sajam gde će javnost moći se upozna sa igrama mnogih svetskih igrača.