Moderna industrija igara ne bi bila kakva jeste bez ogromnog uticaja indie studija koji su voljni ne samo da dostignu nivo tehničkog kvaliteta koji su dostupni u velikim AAA projektima, već su i voljni da rizikuju puno sa rizičnim i eksperimentalnim gameplay i narativnim sistemima, kao i sa upečatljivom grafikom. Evo Indie igara koje najviše očekujemo u 2021. godini:


Oddworld Soulstorm

Malo više od dve decenije posle premijere prve Oddworld igre, legendarni indie developer Lorne Laring najzad privodu kraj radu na punokrvnom nastavku avanture nemog Abe-a. U ovoj punokrvnoj 3D igri, Abe će dobiti zadatak da najzad slomi poslednje okove koje ga sputavaju i najzad po prvi put progovori.


Hollow Knight: Silksong

Jedna od najboljih metroidvania igara svih vremena i svakako jedna od najboljih 2D platformera 2017. godine će tokom 2021. godine dobiti svoj puni nastavak. Originalno zamišljena kao ekspanzija, developeri iz studija Team Cherry su drastično proširili svoje ambicije i igračima spremili naslov Hollow Knight: Silksong koji će u sebi imati novi quest sistem, mogućnost craftovanja oružja i alata, i novi sistem borbenih magija.


Kena: Bridge of Spirits

Mali Indie tim iz studija Ember Lab cilja da na ekran PS4 i PS5 konzola prenese igru sa grafikom koja emulira stil modernih CGI filmova. Ova prelepa akciona avantura će u sebi imati mnoge elemente metroidvania igara, kompetentnu melee i ranged borbu, nekoliko vrsta magija i mogućnost sakupljanja malih duhovnih bića koji će joj pomoći u mnogim borbenim i puzzle izazovima.


Scorn

Jedna od vizuelno najspektakularnijih horor igara koje će stići u prodaju tokom 2021. godine je indie naslov Scorn koji mali studio Ebb Software pravi upravo na našim prostorima. Promovišući veoma nelagodnu atmosferu koja je inspirisana umetničkim radovima H. R. Giger-a, ova igra cilja da nas obori sa nogu koristeći body-horor dizajnove koje do sada nismo mogli videti u bilo kojoj video igri.


12 Minutes

Jedna od najočekivanijih P&C avanturističkih indie igara iz 2021. godine je naslov developera  Luis Antonio-a (koji je posle Rockstar-a i Ubisoft-a radio na kultnom indie naslovu The Witness), koja je smeštena unutar jednog stana gde će se desiti velika nesreća. Ali rešenje ove misterije će moći da se nađe pomoći vremenske anomalije koja će omogućiti junaku igre da ponovno preživljava 12 minuta njegovog života.


Stray

Retko kada se desi da indie naslov može da porazi velike AAA studije sa samim kvalitetom grafike koji nudi. Ali naslov Stray je uspeo da uhvati pažnju ne samo zbog fenomenalne grafike i unikatnog okruženja u kojem je smeštena, već i glavnog junaka.


Axiom Verge 2

Originalni Axiom Verge je bio jedan od naslova koji fanovi retro metroidvania igara nisu smeli zaobići 2015. godine. Posle pet godina rada na nastavku, jedan jedini developer Thomas Happ je najzad sve bliži premijeri igre Axiom Verge 2 koja će pokušati da unapredi svaki element ove već veoma uspešne franšize. Igra se očekuje u prvoj polovini godine, prvo na prenosnoj Nintendo Switch konzoli.


Season

Od skoro svih igara predstavljenih na nedavnoj The Game Awards 2020 ceremoniji, indie naslov Season nam je najviše ostao u sećanju zbog efektivnog trejlera koji je prikazao unikatnu igru koja će skoro sigurno biti vredna igranja. Igrač je stavljen u čizme posmatrača koji će pokušati sa snimi, ugrabi sećanja i nađe razloge nestanka mnogih kultiura i civilizacija pre nego što one postanu zaboravljene od strane ostatka sveta.


The Ascent

Indie igre i naslovi iz Japana su trenutno jedini način da fanovi top-down shoot-em-up žanra nađu zabavu na PC-u i konzolama. Jedan od najočekivanijih (i vizuelno najspektakularnijih) naslova iz ovog segmenta igara je indie naslov The Ascent koji studio Neon Giant pravi za PC i Xbox konzole.


It Takes Two

Kultni režiser video igara Josef Fares iz Hazelight Studios-a se sprema da tokom 2021. godine izda svoju treću igru koja je fokusirana na kooperativno igranje i gomilu unikatnih gameplay sistema koji se jedino mogu iskusiti van solo kampanja. Sudeći po prvom trejleru ove igre, čeka nas ogromna doza zabave. A kao i ranije, kupovinom jedne igre se automatski dobija i dodatni kod koji se može pokloniti prijatelju i time obezbediti kooperativno igranje.