Microsoft je ove godine imao mnogo toga da dokaže na E3 sajmu. Prodaja Xbox One konzole im ne ide sjajno, javnost i novinari su počeli da ih aktivno kritikuju da Xbox ne privlači puno značajnih ekskluziva koje bi učinile hardver primamljivim (plus, neke od ekskluziva su nestale, kao na primer Scalebound), a sam Microsoft je počeo da smanjuje značaj svog konzolnog hardvera deljenjem mnoštva igara na svojoj Windows 10 Universal App Store platformi. Kao dodatni pritisak, javnost je ove godine očekivala puno od nove opcione mid-generacijske konzole sa kodnim imenom Xbox Scorpio (sada znanom kao Xbox One X), sa kojom je MS rešio da tehnički nadmaši prošlogodišnji PS4 Pro.

Rezultat ovogodišnje Microsoft E3 2017 prezentacije je da je ona rešila samo neke probleme. Na početku ove generacije je bilo jasno da Xbox-u fali hardverske moći i značajnih ekskluzivnih igara (i bolji marketinški tim). Sada je hardverski problem rešen, ali prikazani spektar igara ipak nekako ostaje nezadovoljavajući. Od preko 40 igara koje su bile prikazane, velika većina su bili raznorazni indi projekti (neki koji zaista izgledaju odlično), par multiplatform igara koje će svi moći da igraju, i maltene nijedna ekskluzivna igra koja bi privukla dosta novih igrača u Xbox kamp. Dodatni problem za Xbox hardver donosi i “Play Anywhere” servis, koji daje igračima besplatne kopije kupljenih igara na Windows 10 kompjuterima, što je moramo priznati dodatni razlog da PC korisnici zaobiđu kupovinu Xbox One X-a.

No krenimo redom.

U nastavku možete pročitati najbitnije vesti sa Microsoft E3 2017 prezentacije:

 • Xbox One X stiže u prodaju 7. novembra po ceni od $499 ili 499€.
 • Xbox One X je opciona mid-gen varijacija Xbox One-a, što znači puštaće sve igre kao i Xbox One i neće imati ekskluzivne igre koje vlasnici starog hardvera ne mogu da puste.
 • U sebi ima poboljšani Jaguar procesor, grafički modul koji isporučuje 6 teraflops-a, 12 GB veoma brzog rama i napredno vapor chamber hlađenje koje je pomoglo da Xbox One X bude manji od bilo koje prethodne Xbox konzole.
 • Xbox One X je optimizovan da igre renderuje u 4K rezoluciji, ali korisnici 1080p televizora će moći iskoristiti prednosti kao što su downsampling. Emulirane igre ili stare Xbox One igre koje neće dobiti Xbox One X zakrpu će biti renderovane brže (sa manje pada frejmrejta) i lepše (poboljšana filtracija tekstura).
 • Stare igre koje će dobiti zakrpu za iskorišćenje snage novog Xbox One X hardvera su Gears of War 4, Forza Horizon 2, Final Fantasy XV, Resident Evil 7, Rocket League i druge.
 • Od većih ekskluzivnih naslova koje pravi sam Microsoft, imali smo šansu da vidimo samo Forzu Motosport 7, Crackdown 3 (koji je izgubio svoj fokus na ogromna uništenja zgrada) i gameplay demo za Sea of Thieves. Nije bilo drugih najava velikih igara koje pravi sam Microsoft.
 • Dve vizuelno najimpresivnije igre na prezentaciji su bili multiplatform naslovi Metro Exodus (2018) od tima 4A GamesAnthem (2018) od centralnog tima Bioware-a, koji je napravio prve tri Mass Effect igre. Metro Exodus će pokušati na vanserijski lep način da igračima dozvoli slobodu da se prošetaju velikim prostranstvima uništene Rusije, dok Anthem predstavlja (vizuelno spektakularnu) konkurenciju Destiny-u, ali ovaj put sa izvođenjem akcije u trećem licu.
 • Takođe smo videli i prvi gameplay nove igre Assassin’s Creed Origins. Izgledala je lepo mada moramo priznati, gameplay nas nije očarao.
 • Jedna od najlepših indie igara sinoć je svakako bio Ori and the Will of the Wisps, nastavak odličnog metroidvania platformera koji nas je opčinio pre par godina.
 • Bliska konkurencija Ori-u je ponudila trejler za indi igru The Last Night, smeštena u veoma upečatljivom pixel-art cyberpunk noir okruženju.
 • Ljubitelji avantura će se obradovati sa vešću da će nas Life is Strange: Before the Storm vratiti nazad u prošlost mirnog gradića, kojeg smo mogli istraživati u prvoj sezoni ovog epizodnog projekta. Nova prequel sezona će imati samo 3 epizode.
 • Navala indi naslova ne prestaje. Korisnici Xbox One konzola će uskoro moći zaigrati naslove kao što su PlayerUnknown’s Battlegrounds (poznata PC battle royale igra), State of Decay 2 (nastavak popularne open world survival igre), Super Lucky’s Tale (adaptacija Oculus VR igre u tradicionalni platformer), Cuphead (najzad stiže u prodaju ovog septembra!), Ashen (veoma upečatljiva Souls-like igra) i Deep Rock Galactic (akciona varijacija na rudarenje iz Minecraft-a).
 • Kad smo kod Minecraft-a, Microsoft je najavio da će uskoro online serveri za Minecraft postati ujedinjeni za PC, Tablet, mobilne telefone i Nintendo Switch konzole. Sudeći po prvim izveštajima, Sony je odbio da se u ovaj projekat ubaci i podrška za PS4. Takođe, Xbox One X korisnici će uskoro dobiti pristup lepšem vizuelnom modu za rendering igre (bolje osvetljenje, magla, teksture i sl).
 • Pored podrške za emulaciju Xbox 360 igara, Microsoft će do kraja godine aktivirati i podršku za emulaciju originalnih Xbox naslovs. Prvi koji je najavljen je Crimson Skies.
 • Nije bilo ni jednog spomena VR igara, koje je prošle godine Microsoft obećao da će biti dostupne na Scorpio-u.

Sve u svemu, ovaj E3 je potvrdio da ako već imate Xbox One konzolu, na njoj (ili PC-u) ćete itekako imati šta da igrate. Na ovu platformu redovno stiže širok spektar igara, a Microsoft se trudi da poboljša sekundarne servise kao što su emulacija i deljenje snimaka igranja online.

Nažalost, iako Xbox One X predstavlja značajan napredak u odnosu na mogućnosti starog Xbox One (koji redovno dobija igre koje ne mogu da izguraju čak ni 1080p rezoluciju), cena od $500€ će definitivno predstavljati problem. Jača cena bi se mogla svariti da je Microsoft prikazao neku ekskluzivu koja nam je oduzela dah, ali sudeći po jučerašnjem šou, za sada oni samo nastavljaju starim tokom. Da se podsetimo, regularni Xbox One trenutno drži cenu od $250, a trenutno se tokom E3 promocije prodaje sa $50 popustom, što predstavlja dramatično lakši udar na džepove novih kupaca zainteresovanih za konzolni gaming (PS4 Slim ima identičnu cenu tokom svoje E3 promocije). Najbliža konkurencija, u vidu PS4 Pro konzole, trenutno košta $400€, ali do kraja godine se očekuje i zvanični pad cene, koji bi povečao razliku na oko $150€.