Posle čak sedam igara smeštenih u dobu drevne Grčke, bog rata Kratos će se ovih dana najzad preseliti u ledena prostranstva severa gde će doći u sukob sa božanstvima nordijskih mitova i legendi. Da bi smo bolje shvatili lik Kratosa u ovom novom okruženju, moramo prvo baciti pogled na njegovu mladost i nezaustavljivu silu nasilja koju je oslobodio na Grčku, Olimp i ceo svet.

U nastavku možete pročitati u kratkim crtama kako se Kratos uzdigao na nivo božanstva, šta ga je nateralo da zamrzi bogove, kako je uspeo da sprovede svoju osvetu koja je uništila celu Grčku, i kako je on bio izmanipulisan od strane mnogih bogova.

Naravno, slede SPOJLERI iz celog serijala God of War video igara.


God of War (2005) (PS2, portovan na PS3)

U prvoj GoW igri se upoznajemo sa Kratos-om, spartanskim ratnikom koji se pred smrt u jednoj bitci zakleo da će dati svoj život bogu rata Ares-u ako mu on pomogne da porazi svoje neprijatelje. Videvši njegov potencijal (i znajuči tajnu istinu o njegovom rođenju) Ares prihvata ovaj poziv, i daje Kratosu natprirodnu snagu i neverovatan dar – legendarno oružje Blades of Chaos. Kao nezaustavljivi sluga Aresa, Kratos ratuje preko cele Grčke sve do jednog dana kada u besu osvaja jedan gradić, i ne shvatajući šta radi, ubija svoju porodicu – svoju ženu i mladu kćerku. Shvativši da ih je ubio zbog trika Ares-a, Kratos kreće u misiju da slomi svoje prvobitno obećanje Aresu…

God of War: Ascension (2013) (PS3)

…ali brzo saznaje da se obećanja data bogovima ne mogu lako slomiti. Da bi ponovo postao slobodan, on se mora osloboditi besa i magičnih uticaja koji na njega šalju tri mistične Furije. Miksom borbe i mentalne snage (pogotovo u sekvencama kada su mu izbrisali sećanja da bi ga zaustavili u osveti), Kratos uspeva da se probije do proročnice u Delfiju i poražava tri Furije u spektakularnim bitkama. Nažalost, iako je uspeo da slomi svoje obećanje Aresu i postane slobodan, na kraju igre njegova sećanja o ubijenoj porodici se vraćaju i Kratos postaje još više besan. Tada on sebi daje cilj u životu, da se osveti okrutnim bogovima koji su se ogrešili od njega i da uz pomoć boginje Atine ukloni sećanja o tom crnom danu iz svog uma.

God of War: Chains of Olympus (2008) (PSP)

Prva GoW igra na PSP-u je smeštena odmah posle toga, i prati pokušaj Persefone (žene Had-a) i Titana Atlas-a da unište Olimp. Tokom događaja ove igre, Kratos je primoran da se umeša i na kratko u svetu mrtvih biva ujedinjen sa svojom davno ubijenom kćerkom. Iako je hteo da tu ostane zauvek sa njom, on se teškom mukom odvaja od nje da bi sprečio Persefonu.

God of War (2005) (PS2, portovan na PS3)

I vraćamo se nazad u prvi GoW. Deset godina posle Ascension-a i početka njegove službe boginji Atini, Kratos biva doveden do ivice razuma zbog beskrajnih košmara o smrti svoje porodice koje vidi svake noći. Atina mu tada otvoreno obećava – ako porazi i ubije Ares-a ona će ga zauvek osloboditi košmara i sećanja na porodicu. Ovaj quest je centralna radnja prve GoW igre, gde Kratos uspeva da nađe i otvori Pandorinu kutiju u kojoj se krije moć dovoljna da ubije Boga. Ares ga „ubija“ pre toga, ali Kratos preživljava put u podzemlje Hada, vraća se u svet živih, otvara Pandorinu kutiju i uspeva da porazi Ares-a u spektakularnoj džin vs džin bitci. Atina se zahvalila Kratosu što je ispunio zadatak, ali ga izdaje. Umesto da mu očisti um od muka, ona ga uzdiže na poziciju novog BOGA RATA.

God of War: Ghost of Sparta (2010) (PSP, portovan na PS3)

Jedna od najboljih GoW igara je ni menje ni viša izašla na PSP konzoli! U njoj Kratos saznaje da su bogovi kidnapovali i zarobili „označenog“ spartanskog ratnika za kojeg se veruje da će uspeti da porazi ceo Olimp. U pokušaju da spreče ovo proročanstvo, bogovi prave grešku i kidnapuju Kratosovog brata Deimos-a. Kao sveže krunisan Bog Rata, Kratos uništava Atlantidu, ubija boga smrti i sreće se sa Deimos-om taman pre nego što on zagine. Atina tada pokušava da pomogne Kratosu, ali on, obuzdan neizmernim besom što mu je poslednji član porodice ubijen zbog spletki bogova, javno se zaklinje da će oni platiti zbog ovoga.

God of War: Betrayal (2007) (Java mobilni telefoni)

Bes Duha Sparte ne zna za granice. Ojačan svojim statusom kao novi Bog Rata, Kratos sa armijom svojih Spartanaca kreće u osvajanja širom Grčke, izazavši bes bogova. Kratos biva optužen za ubistvo Argos-a, a u trenutku kada je on mogao osvetlati svoje ime uhvativši pravog ubicu, Kratos biva suočen za izaslanikom samog Zevsa naređuje Kratosu da se obuzda i zaustavi svoja osvajanja. Kratos naravno ubija tog izaslanika, što će naterati Zevsa i druge bogove da formiraju planove kako da skinu Kratosa „sa vlasti“.

God of War II (2007) (PS2, portovan na PS3)

Na početku ove epske igre, većina bogova je nezadovoljna sa divljanjem Kratosa preko cele Grčke. Atina budi Kolosa sa Rodosa da bi napala oslabljenog Kratosa, a i Zevs otvara svoju zamku. On nudi Kratosu najjače oružje grčke mač „Oštrica Olimpa“ koji se može koristiti samo ako se napuni magijom bogova. Kratos prebacuje svu svoju božansku snagu u mač da bi porazio Kolosa, ali to otvara vrata Zevsu da ubije Kratosa. Naravno, Kratos se po kratkom postupku oslobađa iz Had-a i kreće u misiju da prikolje Zevsa i sve njegove božanske sluge. On nalazi pomoć u vidu titana Gaje, ubija „Sestre Sudbine“ i koristi njihovu moć da se vrati nazad kroz vreme i spreči Zevsa da zamane mačom na njega. U tom trenutku, Atina se baca u zaštitu Zevsu, rekavši Kratosu da bi smrt Zevsa uništila ceo svet, kao i da mu je Zevs u stvari OTAC! Kratosa to naravno ne interesuje, još više zgrožen okrutnim igrama bogova. Vodeći sa sobom armiju oslobođenih Titana, on kreće da se penje na Olimp na putu do poslednje bitke protiv bogova…

God of War III (2010) (PS3, portovan na PS4)

… ali skoro odmah posle početka te bitke Zevs uspeva da još jednom ubije Kratosa. Ajmo ponovo do Hada, gde ovaj put zaista uspevamo da ubijemo Grčkog boga podzemlja zauvek. Po 100. povratku u svet živih, Kratos shvata da mora ponovo naći Pandorinu kutiju. Smlativši u baricu krvi skoro svakog boga u grčkom panteonu, on uspeva da najzad otvori kutiju u kojoj se nalazi… ništa. Pošto je već jednom otvorio kutiju, on je već oslobodio „svo zlo“ sveta koje je zarazilo grčke bogove, ali je istovremeno oslobodio i spas, magičnu „nadu u bolji svet“ koja je dovoljna da se porazi bilo šta. Sa moći te „nade“, Kratos ubija Zevsa u spektakularnoj bitci što izaziva uništenje celog Olimpa, sveta Grčke, svih moći grčkih bogova i titana pre njih. Tada, duh Atine pokušava da još jednom izmanipuliše Kratosa, pokušavši da od njega ukrade moć „nade“ da bi napravila nov svet čovečanstva u kojem bi ona vladala. Ali pre nego što je to uspela, Kratos uzima Zevsov mač, zabode se sa njim pravo kroz stomak i vraća moć nade nazad celom čovečanstvu. U poslednoj sceni igre, duh Atine, poslednji preživeli bog Grčke gleda sa Olimpa na apokaliptično uništenje Grčke, a na obližnjoj litici gde se Kratos žrtvovao za spas čovečanstva, krvavi trag vodi do ivice i ogromnog pada sve do uzburkanog mora.

God of War (2018) (PS4)

Nekoliko vekova kasnije, zamrznuti sever Midgard-a će se suočiti sa novom kataklizomom kada Kratos izgubi novostečeni mir koji je našao sa svojom novom porodicom. Suočen sa novim bogovima i željom da svom sinu u čijim venama teče božanska krv da bolji život, bes Duha Sparte će morati biti zauzdan… ili možda oslobođen da divlja jače nego ikada ranije!


God of War 4 stiže ekskluzivno na PlayStation 4 20. aprila! Nastavite da pratite EmuGlx za kompletan coverage izlaska ovog dugo čekanog naslova!