Shvativši da im trenutni timovi nisu dovoljni da naprave raznovrsne igre sa kojim je Sony uspeo da opčini javnost u zadnjih par  godina, Microsoft je na ovogodišnjem E3 sajmu objavio svoje planove o dramatičnom širenju broja svojih internih studija koji će praviti ekskluzivne igre za svoje Windows 10 i Xbox platforme. Na E3-u smo saznali da je Microsoft odrešio kesu i kupio indi timove Undead Labs, Compulsion games, njihov popularni Forza Horizon tim PlayGround games, poznati Engleski studio Ninja Theory, kao i da su oformili novi tim “The Initiative” o kojem znamo veoma malo.

Juče na Meksičkoj XO18 konvenciji smo saznali za još dva dodatna tima koja su se pridružili Xbox porodici. U pitanju su dva stara i iskusna tima InXile Entertaiment i Obsidian Entertaiment koji su poznati PC publici po širokom spektru kvalitetnih RPG igara. Šefovi oba tima su potvrdili javnosti da će nastaviti da rade ono što najbolje znaju, da prave duboke i detaljne RPG igre, ali ovaj put uz punu pomoć Microsoft-a.

Ovim potezom, interni timovi Xbox-a su za veoma kratko vreme narasli sa 6 na čak 13, a uz pomoć organizacije ID@XBOX oni ciljaju da privuku još ekskluzivnih indie igara na Microsoft gaming platforme.