Dosta vremena je prošlo otkako je Intel ugrabio Raju Koduri-a, jednog od glavnih inženjera koji je predvodio projekte pravljenja GCN i Vega Radeon grafičkih kartica u AMD-u. A sada nekoliko godina kasnije, Intel je spreman da najzad krene u ofanzivu direktno protiv Nvidije i AMD-a sa svojom novom arhitekturom grafičkih kartica koja će moći da se uglavi u sve od najmanjih prenosnih uređaja pa sve do najjačih gaming PC-ova.

Prvobitno probno izdata ove godine u laptopovima pod imenom DG1, Intel je sada preimenovao svoj novi grafički segment DG2 u primamljivija imena. Od sada, intelove jake grafičke kartice će nositi ime Arc, a imena individualnih arhitektura će se smenjivati na svaku godinu dve. Početkom sledeće godine će u prodaju stići Alchemist, a posle toga stižu ostali D&D nazivi kao što su Battlemage, Celestial i Druid. Iako će prve verzije Arc-a stići u formi jednog čipa, odavno se šire glasine da će u narednim godinama ova arhitektura oberučke prihvatiti koncept multi-chiplet rešenja. Sudeći po svemu, prvi pravi multi-chiplet  GPU koji će stići u prodaju će biti RDNA3 Radeon možda već i krajem 2022. godine.

Sa Arc Alchemist-om, Intel cilja da zadovolji potrebe ne samo laptop korisnika već i svih PC igrača koji zahtevaju jake performanse, gaming rad u visokim rezolucijama, i kompaktibilnost sa svim modernim tehnologijama (DX12, raytracing, i AI efekti za upscaling slike).

Intel nije objavio tačne detalje o snazi i ceni ovih grafičkih kartica. Jedino što nam sada ostaje da čekamo je početak 2022. godine kada će prve Intel Arc grafičke stići u prodaju, i nadamo se sniziti prosečne cene GPU-ova tokom trenutne destabilizacije tržišta izazvane svetskom pandemijom.