U neka starija vremena, kada je kokainska kreativnost bila nažalost na izdisaju, i dok studiji nisu gledali samo profit, nego i još neke faktore, mogli smo da vidimo veoma dobre reklamne kampanje koje su pratile određene filmove. Pre konkretne najave filma, one su suptilno pripremale gledaoce i stvarale adekvatan štimung za ono što dolazi – poneki poster, kratak spot na tv-u ili zlokobni glas koji nam najavljuje nešto što do tada „nikada nismo videli“. Marketinški tim, koji je učestvovao u kampanji za prvi deo ovog filma, je otišao korak dalje i sve je predstavljeno kao prava vanzemaljska invazija sa lažnim izveštajima u vestima i „live action snimcima“ sa terena gde ljudi u panici beže. Sećam se kada sam prvi put to video kod nas na televiziji. Smejao sam se slatko reakcijama ukućana koji su se skoro pa „primili“ na te vesti. Ja samo zadovoljno sedim jer sam video film na „kaseti“ pre nego što je uopšte kod nas došao u bioskope. Nešto ima u filmovima koji se bave tematikom vanzemaljske invazije na planetu Zemlju. Svako mašta o tome šta bi uradio i kako bi se poneo u tom trenutku. Neki bi kao zečevi odmah u šumu, a drugi bi na „posetioce“ sa starom dobrom srpskom krilaticom a la Boško Buha  – „Za njih je samo Kragujevčanka“ (bombe sa čuvenom kapislom koje se aktiviraju kada ih lupiš u nešto tvrdo (može i glava) su pravljene u Kragujevcu – prim. autora)

Udariše vanzemaljci tako na našu malu plavu planetu po Blitzkrieg principu, i sve je prštalo od praktičnih efekata i odličnih dogfight-ova. Nemačka preduzimljivost koja krasi Rolanda Emeriha se mogla svuda primetiti i film je bio skroz „by the book“. Vanzemaljci nas zamalo pokoriše, ali nas veliki amerikanci spasiše za svoj Dan Nezavisnosti i mogli smo da odahnemo kada znamo da veliki šerif i mali čovek zajedno rade za dobrobit čovečanstva. Limunada, znam, ali film je posle gledanja ostavio dobar ukus u ustima.

ID4 wall

E sada, posle 20 godina Roland Emerih je hteo da nastavi priču i da nam pokaže kako zlo nikada ne spava, a naročito ne zlo kao što je ova tehnološki veoma napredna vanzemaljska civilizacija. Stara slava teško umire, a odavno nije bilo nekog disaster popcorn filma, pa što da se ne popuni letnji line-up 20th Century Fox-a. Potrudiše se svi da se napravi scenario, 3 drafta su bila i ništa nažalost sa Independence Day Resurgence filmom nisu uradili.

Ja nemam reči da opišem koliko je ovo „half-assed“ razvodnjen film koji nema ni gram sjaja koji je imao prvi deo. Od samog početka film bombarduje gledaoce sa još većom limunada pričom, gde je stanovništvo ujedinjeno pod kapom velike oslobodilačke Amerike koja brine o svima nama i opštem miru. Veliki naučni timovi neumorno unapređuju tehnologiju koju su maznuli od vanzemaljaca da bi napravili što veća i bolja oružja za svaki slučaj. Posle nekoliko scena košmara kod glavnih likova i cool pilotiranja sa par polu-duhovitih replika Liama Hemsworth-a koje ne može da svari ni paramecijum sa oštećenjem mozga, zaplet se naglo odmotava. Poslaše vanzemaljci distress beacon za dalju pomoć jer nisu uspeli da pokore planetu. Velika mama Kraljica (koja je btw totalni Protos ripoff iz Starcrafta) dolazi da nalupa šamare bezobraznim mravima Zemljanima što su dirali njenu dečicu. Ok, donekle to ima smisla, neću da budem hejter, a i veličina njenog broda je zaista impozantna – unosi odličan osećaj bespomoćnosti naše planete pred takvom silom.

ID4 (3)

Što se tiče likova u filmu paradoksalno je da imam da kažem i svašta i ništa. Jeff Goldblum se trudio koliko je mogao, iako realno i dalje glumi sebe. Ma šta možemo i da očekujemo sa ovakvim scenarijom. Barem se pojavljuje njegov love interest (Catherine Marceaux koju tumači Charlotte Gainsbourg) i ona takoreći drma njegov svet, ali odnos u filmu im se svodi na nekoliko dijaloga bez imalo hemije. Pošto je čovek genijalac , on i dalje provaljuje vanzemaljske master planove „na keca“ i oni za njega skoro pa i nisu neka misterija. Evolucija lika je praktično nepostojeća.

Liam Hemsworth (Jake Morrison)… Ne znam šta da kažem, iskreno. Mislim da opet scenario igra tu glavnu ulogu u fail-u. Jeste da je „Thorov“ buraz i sve, ali rođače mogao si makar malo da se potrudiš da izađeš iz klasičnog šablona američkog kočopernog pilota sa britkim jezikom, koji samo jednom tokom celog filma dobije po labrnji. Zanimljivo je što nije predstavljen kao švaler, nego ima verenicu koja je u uskom krugu oko predsednice, a u isto vreme je i ćerka starog predsednika koji je spasao zemlju u prvom delu, tj. Bill-a Pulman-a. Zna batica da izabere, nema šta. Da ne skrećem sa teme, njih dvoje veći deo filma, što se dijaloga tiče, provode u priči o kupovini kuće i keramici koju će da stave. Zaboga, ako vam je tolika frka dođite u Srbiju kao predstavnici NVO-a pa uzmite kuću, tržište je veoma povoljno. Valjda će posle pobede nad Kraljicom da kupe istu. Videćemo u trećem delu filma (da, dobro ste pročitali, i pored kraha na Box Office-u, 20th Century Fox planira i treći deo). Maika Monroe aka Patricia Whitmore aka verenica lika Liama Hemsworth-a u ovom filmu takođe nije imala šta da prikaže osim jedne „jake dramske scene“ sa svojim ocem, tokom odlučivanja ko će da pilotira tegljačem koji nosi lažni beacon za vanzemaljsku kraljicu.

ID4 (2)

I naravno dolazimo do čuvenog i mnogo osporavanog crnca, iliti čoveka kog je trebalo da igra Will Smith ali nije (jer je tražio mnogo para) – Jessie T. Usher (tumači lik Dylan Hiller-a). On je pilotski as, mlada nada američkog vazduhoplovstva i usvojeni sin Will Smith-a iz prvog dela. Dinamika između njega i Liama Hemswortha je takva da bih se bolje zabavljao kada bih gledao boju na zidu dok se suši,  dok istovremeno pletem veoma jako i izdržljivo uže kojim ću da se obesim. Jednom je lupio Morrison-a, i posle neverovatnom brzinom pada novo drugarsko prepucavanje i vrhunsko pilotiranje. A Hiller zamalo poginuo zbog Morrison-a na Akademij, šta god. Barem ima ok motivaciju za borbu protiv „vanzemunaca“. Bill Pulman reprizira svoju ulogu iz prvog dela sa dosta dobrim kvalitetom, što se i očekivalo od njega. Sada je istrošeni bivši presednik heroj, sa vizijama i košmarima o novom napadu, koga niko ne sluša dok ne bude kasno. Neću da spoilujem dalje, ali smatram da njegov lik ima najviše smisla u čitavom filmu. Judd Hirsch,  otac Jeff Goldblum-a iz prvog dela (tako smo ga svi prepoznavali posle) ima bukvalno epizodu koja je dosta cool, i opet je duhovni vođa izgubljene dece tokom haosa koji je nastao. Comic relief karakter sa solidnom on screen harizmom. Ne smemo da zaboravimo i Charlie Miller-a, koga tumači Travis Tope. Kao kopilot Morrison-u unosi dosta duha u njihove zajedničke scene. Naravno, morao je da se zaljubi u opasnu Kineskinju, ultimativnog pilota Rain Lao, koju tumači kineska manekenka, pevačica i povremena glumica Angelababy. Nemam pojma ko je to, ali ako neko poznaje asian pop scenu valjda će znati o kome se radi. Vidi se za koje je tržište film namenjen, haha. Mada, moram priznati da je za Kineskinju veoma prijatna za oko. Nažalost, samo eye candy i ništa više.

U Independence Day Resurgence se pojavljuje još jedan zanimljiv lika kog bih izdvojio, a to je Dikembe Umbutu, tumačen od strane Deobia Oparei (nemojte ga mešati sa Dikembe Mutombom, možda su imenjaci, ali je ovaj sin afričkog warlord-a a ovaj drugi je samo košarkaš). Čovek ima dve mačete, odlično poznavanje vanzemaljskog jezika i veštinu afričkog ratnika iz Savane. Jeste da je rasno-teritorijalni stereotip, ali su barem neke osobine pogodili. Brent Spiner kao doktor Okum je i dalje na visini zadatka, i žao mi je što mu ne nude više uloga u Holivudu. Očigledno ga je uloga Data-e u Star Trek-u obeležila za ceo život. Stekao sam utisak da je jedino njegovom liku posvećeno malo više pažnje i da je razrađeniji od ostalih. Pored duhovitih opaski i simpatičnog odnosa sa njegovim partnerom, čovek ima i konkretna rešenja za problem nove vanzemaljske invazije. Uz sve to saznaje i nove činjenice koje unose preko potrebnu dinamiku u radnju i postavljaju osnovu za treći deo. Svi ostali likovi u filmu – ili umiru prebrzo ili nisu vredni pomena, pa ćemo ih elegantno preskočiti… Osim alienske kraljice. Iako ništa generalno ne radi, izgleda impozantno onako velika i protoski nastrojena. Neko je veeeeliki ljubitelj StarCrafta u ekipi koja je bila zadužena za dizajn likova.

ID4 (1)

Produkcija je vrhunska i vidi se da je najviše para otišlo u CGI a ne u scenario, khm khm. Ajde Lisice 20-og veka uozbiljite se malo. Scene broda koji sleće na planetu i scene uništenja su odlične. More detalja, prelepe eksplozije i dogfight-ovi su bili jedina pozitivna stvar u ovom filmu. Ljudska tehnologija unapređena sa vanzemaljskom isto izgleda super i sva vozila na koja smo navikli imaju potpuno drugačiji dizajn, sada kada su uključeni fuzioni motori u priču. Plus za svakog Sci Fi nerd-a, ali kao što sam već pomenuo, na tome se sve završava.

Da je Independence Day Resurgence izašao 2 godine posle prvog, niko ne bi ni reč rekao. Jednostavno, pregazilo ga je vreme. Pored recikliranih dijaloga iz prvog dela (da da, gledao sam prvi deo par dana posle gledanja ovog filma čisto da uporedim) nema šta da ponudi osim odličnog CGI-ja. Čista mindless popcorn zabava, pod uslovom da zabavom smatrate cheesy dijaloge i paramecijumske odnose između glavnih likova. Ako želite da ispunite jedno letnje popodne, a nemate šta pametnije da uradite – pogledajte ovaj film, ali nikako u bioskopu jer ne vredi para za kartu. Bolje popijte pivo i par medovača, biće vam zanimljivije, a možda vidite i vanzemaljce. Jedino kada izađe Blu-ray izdanje, pa čisto malo da se uposli taj 3D koji čami bez potrebe na našim smart televizorima. Imao sam solidno visoka očekivanja od ovog filma, ali godine izgleda stižu i Roland Emmerich-a pa mu je svaki film sve gori i gori. Da je samo malo više porađeno na scenariju sve bi bilo ok, ali eto još jedna dobra prilika je propuštena, pa se nadamo da će treći deo biti bolji.