Destiny 2 je poznat i vrapcima na grani kao nastavak hita koji smo imali prilike da igramo 2014-te godine. Destiny je u osnovi bio akcioni shooter sa bazičnim RPG elementima. Iako je sve na prvi pogled delovalo kao veoma zanimljiva kombinacija, nažalost situacija je bila drugačija. Dosta usporena shooting mehanika koja je preslikana iz Halo igara je ovde po našem mišljenju bila blagi kamen spoticanja. U kombinaciji sa tzv. RPG elementima, dobio se mediokritetni koktel koji nije mogao da zadovolji ozbiljnog igrača.

Iako je razvojnim tim iz Bungie-a navodno uložio krv, suze i znoj u taj projekat, mlake recenzije su pristizale u velikim količinama. Na kraju celu stvar su “izvadili” robusni sistem za loot i dobri multiplejer modovi. O priči tj. motivu koji treba da forsira igrača dalje da i ne govorimo. Priče u suštini kao da nije ni bilo. Ako ste nešto i želeli da saznate morali ste da odete na sajt i da čitate lore. Veoma nekorektan potez koji je samo pokazao kako su developeri bili lenji, ali da ne grešimo dušu možda su i tesni rokovi učinili svoje. Nažalost danas velike izdavačke kuće ne poštuju kreativni flow developerskih timova nego se samo obraća pažnja na profit. Drugi problem koji je prvenac ove franšize imao je problematičan loot drop sistem koji je od igrača zahtevao nivo posvećenosti koja nije mogla da se vidi ni kod penzionera kada čekaju svoj red u domu zdravlja. Bukvalno sve igre možete da deinstalirate na neko duže vreme i da se posvetite grindanju. I to je trajalo u nedogled. Ovako nešto ni vanilla WOW nije imao na samom početku ali tu polemiku ćemo ostaviti za neko drugo vreme.

Destiny 1

Najava Destiny 2 je podigla par obrva u igračkoj zajednici i prvi press release je obradovao mnoge koji su odbacili prvi Destiny. Kada je najavljeno da će nastavak imati propisno urađenu single player kampanju to su bile dobre vesti ali postavljalo se pitanje, opravdano, da li će autori moći da isporuče sve što je obećano. Isporučili su, samo to imamo da kažemo. Priča je koncizna i dosta lepo uvlači igrača u svet. Svaka čast Bungie-ju što je u startu rešio goruće pitanje. Na početku možete izabrati jednu od tri klase. U pitanju su Warlock, Hunter i Titan. Ako imate save poziciju od originalnog Destiny-ja možete je importovati i krenuti dalje sa igrom. Početak igre je sasvim epic u stilu Halo-a. Postepeno se postavlja odlična atmosfera u kojoj Guardians-i izgledaju kao autsajderi pod najezdom nove vanzemaljske rase pod imenom Cabal. Dizajn Cabal vanzemaljaca nije baš nešto posebno, ali masivni oklopi i detaljne animacije izgledaju veoma dobro i odaju utisak nezaustavljive sile. Nastavak kampanje je dosta dobro koncipiran u stilu da zaista imate utisak da utičete na događaje.

Destiny 3

Borba za čovečanstvo je jedan od najstarijih koncepata u zabavnom softveru a ovde su dizajneri uspeli da dočaraju taj osećaj veoma efikasno. Nažalost single player kampanja je veoma laka i svaki iskusniji igrač fps-a će je preći za par sati sa povezom preko očiju. Postoji dosta elemenata koji su pozajmljeni iz drugih popularnih fps igara ali nisu dovoljno iskorišćeni. Tokom kampanje da bi se razbila monotonija koja se svodi na follow i collect misije, aktiviraju se eventovi. U pitanju su random generisane sporedne misije koje se pojavljuju na mapi u određeno vreme. Zadaci umeju da budu veoma zanimljivi i variraju od mini raid-ova gde ubijate boss-a kog je skoro nemoguće samostalno eliminisati do time trial-a. Tu dolazimo do glavnog problema sa single player kampanjom koji smo spomenuli malo pre a to je loš scaling težine i neprijatelji se eliminišu kao od šale u zadnjoj misiji. Priča ima veoma dobar build up za finalni fajt koji bi trebao da nam iscedi svaku kap znoja. Na kraju nas dočekala čuvena poslovica: “tresla se gora, rodio se miš”.

Destiny 13

Na kraju kampanje se otključavaju dodatni modovi koji nisu bili dostupni na početku. Sve nas na neki način podseća na čuveni recept iz jedne druge Activision-ove franšize gde je single player samo uvod u multiplejer. To je na neki način potpuno očekivano ali moglo je malo više vremena da se uloži u skaliranje težine i dobili bismo zaista epsku kampanju koja bi bila savršen uvod u okršaje za više igrača.Multiplejer je sasvim posebna priča kojoj ćemo posvetiti malo više vremena. Ne brinite i dalje je zabavan kao pre i svako ko je veteran Destiny-ja, ovde će se osećati kao kod kuće. Dostupni su kompetitivni i kooperativni multiplejer modovi i u njima se može naći za svakoga po nešto.

Destiny 14

Kompetitivni mod je rafinisaniji u odnosu na prvi Destiny. Možete mu pristupiti preko Crucible menija na galaktičkoj mapi i dostupne su 2 varijante igranja, Quick play i Competitive. Prvi mod je za  igrače koji žele da na brzinu uđu u meč i da uživaju u mečevima. Level matchmaking je dobar tako da nećete biti u problemu tipa da vam ulete igrači sa užasno jakom opremom i eliminišu vas jednim pogotkom. Competitive mod je za malo posvećenije ljude tj hard core publiku. Dostupne su i dalje Deathmatch i Control mape. Deathmatch mod je poznat sigurno i ljudima koji nikada nisu čuli za gejming a Control je preslikan King of the Hill.

Destiny 15

Kooperativne multiplejer misije su iste kao u prethodnom delu i možete sa svojom ekipom tj Fireteam-om da uskočite u tzv Strike misije ili da ponovo odigrate neke od misija iz single player kampanje koje su dosta teže. Strike misije se baziraju na tzv wave clear mehanici tj morate da se borite protiv velike količine neprijatelja a na kraju vas čeka boss fajt koji je veoma težak. Odličan dizajn nivoa i elementi zagonetki kombinovani sa platformskom mehanikom su zaista sjajni i svaka Strike misija je priča za sebe. Svaka čast Bungie, ovo je dobra promena. Ko završi misiju odahnuće sa osmehom na licu zbog dobrog loot-a i sjajnog provoda.

Destiny 16

Iako sve ovo deluje možda uobičajeno i već viđeno, nov i poboljšan multiplejer sa pojačanim balansom čini mečeve veoma dinamičnim i neizvesnim. Timovi su podeljeni uglavnom na 4v4 pa će možda ljubitelji masovnih multiplejer okršaja biti razočarani. Tu dolazimo do novog multiplejer moda koji je razvijen specijalno za ovu igru a to je Countdown. U pitanju je mod u kome 2 tima moraju međusobno da aktiviraju tj deaktiviraju bombe postavljene na tri strateške lokacije.

Destiny 11

Svi ovi modovi u stvari pokazaju vrlo jasno koliko je bitno dobra distribucija skilova tokom levelovanja lika. Ako želite da budete dobri u multiplejer mečevima morate da obratite pažnju ko je u vašem timu i kakav kombo vaše mogućnosti mogu da prave. Ako nemate dobru sinergiju, možete da se pozdravite sa partijom. Potreba za dobrim timskim radom u Destiny 2 je veća nego ikad. Ako imate ulogu supporta nemojte zaboravljati da lečite svoje saigrače i palite štit kada god možete tokom mečeva na Control mapama.

Na Strike mapama situacija je drugačija i tu je sve bazirano na nivou štete koju nanosite. Svaki promil je bitan i nemojte se ustručavati da boost-ujete sebe ili svoje saigrače.

Destiny 6

Čuveni raid-ovi i ovde su jedna veoma komplikovana rabota koja će propisno namučiti i veterane prvog Destiny-ja. Da, mislimo na tebe gospodine Leviatanu. Ovaj raid je jedno blago rečeno interesantno iskustvo ispunjeno zagonetkama koje nemaju nijednu naznaku šta treba da se radi. Sve je to začinjeno talasima neprijatelja koji nemilosrdno jurišaju ka vama.

Sistem naoružanja je izmenjen isto ali mi smo se brzo snašli. Za svakog Guardian-a dostupne su tri vrste oružja – kinetic, energy i power. Ukidanjem primary, secondary i heavy slotova, sada možete da kombinujete naoružanje kako želite. Nove modifikacije za oružja su takođe veoma dobro tako da sada možete kombinovati razne modove koje nabavljate od prodavaca ili grindanjem kroz misije. Posle svega toga red bi bio da vaša nova omiljena puška izgleda dobro pa je dostupno više kozmetičkih promena za koje je isto potreban dosta intenzivan grind. Ko je ljubitelj ovakvog nivoa mazohizma samo nek izvoli. Mi mu necemo zameriti.

Destiny 7

Grafički Destiny 2 prosto sija. Teksture i osvetljenje zaista su praznik za oči i to se može odmah videti na samom početku. Pravo je uživanje gledati prelivanje pastelnih boja po ekranu i sve to na PC-ju ide u sjajnih 60 FPS. Tako je, dobro ste čuli. Destiny 2 na PC-ju ide u 60 fps bez većih problema i na starijim mašinama! Plus ko ima jako dobru grafičku karticu sve se može poterati i u 4K zajedno sa HDR efektima. Prava poslastica za ljubitelje dobre grafike sa dubljim džepom. Mehanika pucanja je mnogo udobnija sa mišem nego sa kontrolerom ali tu ne treba polemisati. Komande možete menjati po sopstvenom nahođenju naravno. Tekstualni chat je takođe novina u odnosu na verzije sa konzola i prisutna je podrška za promenu FOV-a.

Destiny 2 je veoma prijatno ostvarenje koje igrača lako uvlači u priču i daje mu slobodu. Dobra single player kampanja koja obiluje sjajnim momentima je preporuka za svakoga a ne samo za ljubitelje ove franšize. Zaista nam je žao što ovaj model prezentacije priče nije primenjen u prethodnom delu, ali makar će sa ovim nastavkom i PC populacija moći napokon da se upusti u visokobudžetni unikatni svet Destiny-a koji je sada doteraniji nego ikada ranije.