Kada su pre ovogodišnjeg E3 2017 sajma developeri iz Bungie-a najavili dolazak nove Destiny igre, mnogi igrači širom sveta su u svoje kalendare zaokružili 18. jul, kada je bio planiran početak beta testa. Danas je taj dan došao, i svi oni koji su naručili igru za PS4 platformu su dobili mogućnost da zaigraju Destiny 2 par dana pre početka Open Beta testa, u kojem će svako sa PS4 ili Xbox One konzolom moći da se isproba u ovoj popularnoj naučno-fantastičnoj FPS igri.

Destiny 2 beta test je sačinjen od početne SP misije igre, jednog veoma zanimljivog Strike-a za do 3 igrača u timu, i dva MP moda koja u sebi imaju novo ograničenje od po 4 igrača u timu (smanjeno sa 6 u originalnoj igri). Krenimo redom.

Po prvom paljenju Destiny 2 bete dočekao nas je ekran za biranje novog karaktera, što znači da tokom ovog testa nije moguće koristiti heroje sa kojima smo igrali u prvoj igri. Ali ovaj potez je verovatno urađen da bi igrači lakše dobili pristup svim klasama (koje u igri koriste oružje i opremu koja je ograničena na 200 štete i 200 armora, ma šta koristili). Kampanja počinje sa misijom koju smo već imali prilike da vidimo pre par meseci – poslednji grad Zemlje biva napadnut od strane zloglasne vojne jedinice Crvene Legije od ratničke rase Kabal-a, koje smo u prvoj igri mogli sresti na crvenom Marsu. Posle nekoliko velikih okršaja smeštenih na poznatim (ali sada totalno uništenim) lokacijama Public zone iz Destiny 1 igre, kampanja se prebacuje na ogromni brod Cabal-a gde nas na završteku bitke dočekuje i sam vođa Crvene Legije, Dominus Ghaul.

Tokom igranja ove misije, koja će trajati manje od 30 minuta, možete se upoznati sa svim izmenama koje Destiny 2 donosi sa sobom – novim sistemom korišćenja oružja (sada samo sekundarna oružja imaju elementalne napade) i novih sub-klasa i novih spell-ova koji se mogu paliti tokom bitaka – na primer, Titani sada mogu da naprave zidove oko sebe, a Warloci mogu da upale (stacionarne) ofanzivne ili healing aure. Cela igra sada izgleda vizuelno lepše, ali stil grafike je ostao nepromenjen (možda je sada još malo više “pastelni” i pokušava da sa mnogo šarenih detalja emulira stil grafike koji se može naći u Blizzard-ovim igrama).  Naravno, framerate je na konzoalma ostao nepromenjen. I dalje je 30 fps u svim modovima igranja igre (i MP-u). 

Novi Strike pod imenom “The Inverted Spire” igračima daje šansu da se prošetaju preko nekoliko velikih zona na Veneri, i posle dolaska u rudarsku zonu u kojoj je i dalje aktivna ogromna mašina, koja može vaoma lako da vas pošalje na respawn, moći  ćete da se spustite duboko u rudnike gde vas čeka veliki Vex protivnik, koji će imati tri odvojena bojišta. Svaki od ovih bojišta zahteva dobru koordinaciju između igrača, a samo uz dobro koriščenje svih borbenih sposobnosti se može doći do pobede.

Dok SP misija i Strike definitivno ne prikazuju neke velike izmene u odnosu na originalni Destiny, multiplayer je odmah uspeo da se dokaže zanimljivijim. Najbitniji razlog za to je što je akcija malo usporena u odnosu na prvu igru – ne zbog promena u samom gameplay-u ili ponašanju oružja, već činjenice da se na već dosta malim MP mapama sada nalazi manji broj igrača. U Control modu MP-a igrači se mogu sukobiti na pomalenoj mapi koja u sebi sadrži nekoliko kontrolnih tačaka, a pošto je broj boraca ograničen na 8, akcija se teško može oteti kontroli i ekran napuniti beskrajnim specijalnim potezima, koji su bili boljka prošle igre. MP akcija u D2 beti je i dalje veoma zarazna, ali tokom prvih minuta bete (kada su svi igrači širom sveta nagrnuli na servere), naš tročlani fireteam je primetio da je lag nažalost bio prisutan, ali ne i toliko jak da bi nam totalno pokvario zabavu.

Sudeći po ovoj beti, Destiny 2 je igra koja definitivno ima šanse da nadmaši velike ambicije koje je Destiny 1 bio onemogućen da ostvari. Developeri najavljuju impresivnu SP kampanju koja će biti totalno posvećena kvalitetnijim SP misijama, zonama za istraživanje prepunim iznenađenja, kvalitetnim Strike misijama, i multiplayeru koji će dati Destiny fanovima novi razlog da pored svojih ekrana provedu mnoge sate.

Kada na sve to dodamo i PC podršku (javna beta za PC igrače željne 60fps gameplay-a će stići sredinom avgusta!) i za sada nepoznatog Raid-a (koji će po prvi put imati i podršku za matchmaking), Destiny 2 predstavlja igru koja će definitivno označiti ovaj septembar, a uz malo sreće i sledećih godinu dana.

Puna verzija Destiny 2 igre stiže u prodaju 6. septembra na konzolama i 24. oktobra na PC-u (ekskluzivno samo na Battle.Net platformi). 

Ne zaboravite da će javna beta za sve korisnike PS4 i Xbox One konzola biti organizovana od 21. do 23. jula!

U narednim danima na stranicama EmuGlx-a moći ćete da vidite snimke naših prvih minuta igranja Destiny 2 bete, uključujući snimak početka SP kampanje, pokušaj prolaska našeg tima kroz Strike, kao i jedan od naših prvih MP mečeva!