Tokom poslednjih nekoliko godina, MMO igre su se promenile. Zahtevaju manje vremena, levelovanje je kraće i na taj način se izgubila draž. Ideja da se igrač lakše dovede do end game sadržaja se pokazala lošom jer se izgubio onaj hardkor element koji je izdvajao ove igre od ostalih.

Poplavom casual MMO igara koje imaju ulogu luna parka, stiče se utisak da je klasičan dizajn omiljen vetarnima ovog žanra izgubljen zauvek. Na svu sreću nemački developer Sandbox Interactive se latio posla da nam donese nešto što je inspirisano klasicima i tako smo dobili Albion Online. Jedno od najboljih online iskustava ove godine.

Albion-Online-Guild-vs-Guild

Smešten u srednjevekovni svet fantazije i magije, Albion Online je se oslanja na tradicionalnu RPG tematiku. Velika prostranstva koja se protežu od snežnih vrhova do vlažnih džungli su bogata prilikama da se pokupi novi plen koji će pomoći igraču da dalje napreduje. Igrači se mogu boriti međusobno ili protiv NPC-ova. Sve što je uobičajeno za ovu igru se sa ovom stavkom i završava.

Albion Online je jedan od prvih sandbox MMO-ova na velikoj skali koji je pušten na tržište u zadnje vreme. I što je najbolje, u pitanju je prava sandbox igra. Tokom prvih nekoliko minuta ulazak igrača u svet, stvara osećaj slobode i možete slobodno da se usmerite ka cilju koji želite bez ikakvih ograničenja. Ovo nije igra gde je glavni cilj da se ubije glavni boss na što lakši način i da se leveluje lik. Umesto toga, ekonomija na koju utiče aktivnost igrača, PVP struktura sveta i teritorije koje se mogu osvojiti, pružaju raznolikost koja može lako parirati igrama poput Eve Online-a.

3AO7Kpr

Mnogim igračima početak se može činiti veoma teškim u Albion Online jer adekvatan tutorial ne postoji. Da, dobro ste pročitali. Ne postoji!. Postoje sistemi pomoću kojih možete savladati osnovne mehanike poput youtube-a ili oficijelnog sajta ali unutar same igre ne postoji ništa što bi moglo novim igračima da olakša prve korake. U startu ovo je mana koja će odbiti veliki broj igrača od igre koja ima za cilj da integriše što više njih u svoju zajednicu. Takođe može da posluži i kao mehaničko pomagalo za razdvajanje žita od kukolja da se slobodno izrazimo. U suštini da se razdvoji casual publika od igrača koji zaista žele da potroše svoje vreme i trud da bi napredovali.

Borba u Albion Online ima sličnu mehaniku koja se može videti u igrama koje pripadaju MOBA žanru. Ne bismo da koristimo konkretne naslove ali definitivno liči na neke od najpopularnijih igara u tom žanru. Kamera iz ptičje perspektive, i kretanje kroz 3D renderovanu sredinu. Interakcije sa istom sredinom se odvijaju putem jednostavne mehanike kliktanja ali sama borba je nešto kompleksnija.

maxresdefault

Prvo su prisutni auto napadi koji se kombinuju sa AOE mogućnostima i sve to prerasta u komboe koji su veoma dinamični tako da borbe izgledaju odlično. Sve ove mogućnosti su definisane tipom oružja i oklopa koje vaš lik nosi. Ne postoje ograničenja po pitanju stila borbe i tu se oslikava jedna od stavki pravog sandbox-a. Lika koga vodite, gradite u potpunosti po svojoj želji i prilagođavate svom stilu igre. Albion Online nudi obimnu kolekciju oružja tako da za građenje lika u suštini postoji bezbroj mogućnosti. Kada bi se vršila gruba klasifikacija, postoje tri build-a. Build za blisku borbu, za borbu na daljinu u vidu luka i strele i magijski build. Svaki od njih zahteva potpuno drugačiji pristup igri i svi imaju svoje prednosti i mane na koje treba obratiti pažnju na bojnom polju.

Gejmplej i levelovanje su dodatno obogaćeni sa tzv Destiny Board-om. U pitanju je sistem koji bi trebalo da eliminiše tzv grindanje koje zagađuje dosta MMO-ova danas. Kompletiranjem određenog broja zadataka, igrači dobijaju pristup novim komadima opreme i sastojcima koji se koriste za kraftovanje. Dosta je slično jurenju achievement-a ali se svaki zadatak može završiti na više lokacija.

JIvsauV

Na višim nivoima situacija se polako menja tj gejmplej se usporava. Olakšavajuća okolnost je da igrači imaju delimični pristup end game contentu tako da se ne dobija utisak da se mora uložiti još velika količina sati da bi se videlo ono najbolje što igra može da ponudi. Samu srž Albion Online iskustva čine PVP sukobi. Moramo da napomenemo u startu da to nisu sukobi na kakve su igrači navikli u smislu da se ubacite u queue i da čekate battleground. U pitanju je nešto mnogo nepredvidljivije.

Kada se otisnete u svet imate 4 zone-zelenu, žutu, crvenu i crnu. U pitanju je color chart koji pokazuje nivo opasnosti koji čeka igrača u tim zonama. Po svoj logici crvene i crne zone su najopasnije i u njih mogu kročiti samo najbolje opremljeni igrači jer ako tu poginete gubite komade opreme. Česte pogibije i nezaboravne interakcije između igrača su normalna pojava u ovom ostvarenju. Nisu svi igrači vođeni idejom da iskoriste nekoga ili da mu nabiju bukvalno nož u leđa. Potrebno je utrošiti vreme da se steknu prijatelji i saveznici koji će vam držati leđa tokom većih sukoba.

Albion-Online-I-love

Igrači mogu da osnivaju gilde kako je i običaj u MMO igrama i zajedničkim snagama mogu da osvajaju teritorije. Otključavanjem teritorija se odbija pristup strukturama za crafting i tamnicama koje u sebi sadrže gomilu egzotične opreme. Pošto se veliki značaj pridaje teritorijama, politički odnosi između frakcija igraju veliku ulogu u Albionu. Svi igrači koji provedu dovoljno vremena u igri će imati priliku da se detaljno upoznaju sa ovim svetom i svim njegovim socijalnim aspektima. Steći ćete veliki broj prijatelja ali i neprijatelja i  baš takva socijalna tenzija je nešto što je falilo MMO igrama dugo vremena.

Albion Online je dosta profitirao time što je pušten na više platformi odjednom. Njegovo prisustvo na mobilnim platformama i PC-ju je iznedrilo veliku bazu igrača koji obogaćuju ovaj svet ali je donelo jedan problem koji će mnogim ljubiteljima atraktivne grafičke podloge smetati. Ukratko, Albion je ružna igra!

3f52a7e5c52fb68a59f170835749935e950a18f3

Likovi, okruženje, meni, sve je nekako pojednostavljeno i veoma siromašno. Verujemo da su se developeri vodili idejom da igra treba da bude prisutna na što više mobilnih uređaja ali PC igrači su nepravedno zapostavljeni. Ima dosta živopisnih predela ali generalno sve izgleda jefitno i to kvari opšti utisak. Muzička i zvučna podloga su takođe loše i na njih ne želimo da trošimo reči.

U vreme kada je MMO postao mainstream i kada se svaka mehanika pojednostavljuje do maksimuma, Albion je pokazao koliko je bitna kvalitetna imerzija. Iako vizuelno nije najprimamljivija igra, verujemo da će igrači uspeti da pređu preko toga i da če uživati u bogatom gejmpleju koji ovaj naslov nudi.