Housemarque, prvi game development team iz Finske (osnovan u julu 1995. godine, svega mesec dana pre Remedy Entertainment-a!) je u zadnje dve i po decenije zabavio milione igrača širom sveta sa svojim odličnim arkadnim igrama (serijal Stardust, Dead Nation, Resogun, Alienation, Nex Machina, Matterfall), ali su ove godine uspeli da nadmaše sami sebe sa punokrvnim akcionim PlayStation 5 naslovom Returnal koji nas je oduševio pre malo više od mesec dana.

Posle dugogodišnje saradnje sa PlayStation-om, osnivači Housemarque-a Ilari Kuittinen (CEO) i Harri Tikkanen (kreativni direktor) su rešili da se pridruže ovom konzolnom gigantu koji će pomoći da se ovaj tim uzdigne na još veći nivo. Već sada smo dobili potvrdu da će Housemarque-ov sledeći projekat biti još ambicioznija igra od Returnal-a!

Ovim potezom, Housemarque je postao sedamnaesti veliki tim grupacije SIE Worldwide Studios koji prave igre ekskluzivno samo za PlayStation platforme (i od nedavno poneke PC portove).

Već sada se otvoreno sumnja da će majstori iz Bluepoint Games-a (Shadow of the Colossus, Demon’s Souls) biti sledeći tim koji će se pridružiti velikoj PlayStation mašineriji koja pored centralnih gamedev timova ima i veliku grupu pomoćnih studija za art i animacioni offsourcing, mocap studije, muzičke studije, timove za svetsku lokalizaciju (PlayStation je jedini veliki izdavač koji izdaje igre lokalizovane za Balkansko tržište!), marketing i još mnogo njih. Šef PlayStation Studios-a Hermen Hulst otvoreno govori da Sony isključivo cilja da raste polako i prirodnim tokom, što je velika razlika u odnosu na Microsoft koji je u prethodnih par godina kupio velik broj manjih studija i čak velikog izdavača Bethesdu.