Mnogim velikim korporacijama, bilo one već prisutne u sferi video igara ili ne, je postalo jasno da se trenutno nalazimo u tranzicionom periodu gde će svetska javnost moći da se “oslobodi” potrebe da kupuju skup hardver koji će renderovati najnovije video igre na njihovom TV-u ili prenosnom ekranu. Sa poboljšanjem Internet infrastrukture i tehnologija real-time prenosa video snimaka do ekrana igrača, industrija “cloud gaminga” postaje sve više privlačnija. Iako je nekoliko ovakvih servisa došlo i otišlo (OnLive i Gaikai), mnogi drugi su započeli da se uspešno šire (PlayStation Now, drugi game streaming servisi u Japanu i sl) a u sledećih par godina će u ring ući i nekoliko značajnih konkurenata. Za sada najveći poznate novajlije će biti softverski i serverski giganti Microsoft i Google, ali ne sumnjamo da će i drugi pokušati da se omaste (ponajviše ogromni Amazon koji sa svojim internacionalnim serverima napaja značajan procenat Interneta).

Google je upravo najavio da će 19. marta svetskim novinarima i javnosti predstaviti svoje finalnizovane planove o ulasku u gaming vode. Iako ne znamo puno oficijelnih vesti, za sada se može spekulisati da će tada biti najavljena svetska premijera njihovog nedavno testiranog game streaming servisa koji će biti dostupan direktno iz svakog Google Chrome browsera. Samo ovaj servis će zbog toga u startu moći da dosegne nebrojeno mnogo miliona korisnika, mada ostaje pitanje koliko će servera biti podignuto da podrži ovaj veliki projekat (a udaljenost servera od korisnika je veoma bitan faktor koji omogućava dobro cloud gaming iskustvo). Pored podrške unutar Google Chrome browsera, takođe se spekuliše da će Google takođe predstaviti novu verziju Chromecast HDMI stick-a i novi Gamepad koji će omogućiti bilo kome ko ima TV i brz kućni WiFi (preporučena brzina je 25 Mbits-a) da se oproba u igranju najnovijih video igara.

Ali to nije sve. Internetom takođe kruže i nepotvrđene glasine da je Google takođe odrešio kesu i obezbedio ekskluzivni softver, dugoročnu podršku od velikih svetskih izdavača igara, a čak možda i da je uložio sredstva u pravljenje punokrvne i veoma jake kućne konzole koja bi im omogućila da se fizički (a ne samo softverski) ubace u domove mnogih igrača.

Redakcija EmuGlx-a će pomno pratiti šta će zaista biti prezentovano javnosti 19. marta. Bilo kako bilo, čeka nas ili dolazak veoma bitnog streaming servisa ili čak možda premijera punokrvnog konkurenta konzolnim gigantima kao što su Sony, Microsoft i Nintendo.