Ko čeka taj dočeka! Davno smo vam obećali ekskluzivni interview sa Techlandom, autorima hit igre Dying Light. Well, we always keep our promises …samo ponekada treba malo vremena 😉 Napokon je pred vama transkript Toad-ove priče sa Tymon Smektala-om iz Techlanda, sa ovogodišnjeg Gamescoma.

EmuGlx: Kako se ti i tim osećate sada kada je rad na Dying Light igri gotov?

Tymon: Osećam se odlično. Mislim da se se ceo tim oseća super sada. Dying Light je bio neverovatno uspešan. Imamo preko 5 miliona igrača koji su igrali igru legalno što je odlična vest za nas, i to je bio ključni faktor kada smo odlučili da proširimo igru sa ogromnom ekspanzijom Dying Light: The Following. Ova ekspanzija je ne samo cool, već predstavlja i zahvalnicu svim našim fanovima.

EmuGlx: To je super. Video sam da košta samo 15 evra, što je poprilično jeftino za veliku ekspanziju.

Tymon: Jeftinije je i više ako imate Season Pass. Kada smo najavili Season Pass, sa njim smo odmah najavili četiri DLC-a. Ali kada smo shvatili koliko fanova imamo i odlični online community koji se pojavio oko naše igre, morali smo reagovati i dati fanovima nešto dobro. Zbog toga će The Following besplatan za sve Season Pass kupce.

EmuGlx: Odlično! Šta vas je poguralo da napravite pravu ekspanziju, a ne manji DLC paket? Kao što znate, većina industrije pravi DLC-ove koji su manji i kraći. Vi ste jedna od retkih kompanija koja pravi ekspanzije pravih veličina kao i CD Projekt Red. Oboje ste iz Poljske, kakva slučajnost!

Tymon: (smeh) To je zbog tri stvari. Prva je da morate biti Poljak. Mislim da su Poljaci ambiciozni. Vole velike izazove i ne vole da rade na nečemu što je lako. To je drugi razlog. A treći razlog je to što mislimo da Dying Light treba biti ultimativno zombi iskustvo u kojem se mogu iskusiti sve što fanovi zombi žanra mogu poželeti. Ono što bazična igra nije ponudila je fantazija vožnje preko zombija sa vozilima. Sada mi dajemo fanovima ovog žanra i fanovima Dying Light-a baš to. Sada će te moći voziti preko zombija, udarati ih, unaprediti vaš automobil i napraviti još bolju mašinu za ubijanje.

EmuGlx: Koliko je razrađena mogućnost unapređenja automobila?

Tymon: Biće veoma lako da se na automobil stave novi delovi koji će ga učiniti bržim, stabilnijim, boljim za velike skokove i naravno, sa dosta opreme za ubijanje zombija sa velikim stilom i efikašnošću. Moći ćete instalirati šipke, šiljke, električnu odbranu, ultravioletna svetla i dosta drugih stvari koje će vam pomoći da preživite vožnju po otvorenim prostorima lakše.

EmuGlx: Posle Dead Island-a koji je imao automobile, kakvi su bili vaši planovi za Dying Light? Da li ste već tada znali da ćete ubaciti automobile posle bazične igre, ili ste do tok zaključka došli kasnije?

Tymon: To je bila jedna od ideja. Gledali smo Internet forume, websajtove, komentare, YouTube snimke i pokušavali naći sve stvari koje bi igrači želeli videti u Dying Light-u. Sakupili smo sve te stvari, plus imali smo naše ideje. Pogledali bi te dve odvojene liste želja, i pomoću tih lista smo odlučili šta da ubacimo u Dying Light: The Following ekspanziju.

maxresdefaultEmuGlx: Da li ste iskreno očekivali ovakav velik uspeh Dying Light-a? Ta igra je mesec dana bila najprodavanija igra u Britaniji i Evropi.

Tymon: Očekivali smo uspeh, ali ne ovoliki. Čak smo se i mi iznenadili. Znali smo da imamo dobru igru, i očekivali smo uspeh, ali sakupiti 5 miliona igrača za 5 meseci, to je ludo. To nas je iznenadilo. Zahvalni smo našem community-u, i komuniciramo redovno sa fanovima preko Facebook-a, Twittera i drugih socijalnih mreža. Kao što sam rekao ranije, The Following je zahvalnica svim našim fanovima.

EmuGlx: Šta je sa multiplejerom? Igra naravno ima coop, al ima li planova za multiplejer?

Tymon: Pa, „Be the Zombie“ mod će opet biti deo The Following-a. Želeli smo da adaptiramo taj mod da radi dobro u ekspanziji. Morali smo izmeniti delove igre, promeniti način ponašanja nočnih zombi lovaca, tako da će sada zombi igrači moći da se bore protiv igrača koji se voze u svojim vozilima.

EmuGlx: Da, to sam baš hteo da pitam. Kako ste uspeli da napravite zombije koji bi se kretali brzo na velikim i otvorenim mapama, gde se ljudski igrači voze u automobilima?

Tymon: Iskoristili smo neke development trikove, ali moram vam reći da će zombiji itekako biti izazovni, čak i ako ste unutar vozila, a pogotovo noću.

EmuGlx: Jedva čekam da vidim to, jer u demo-u smo igrali samo tokom dana.

Tymon: Moramo ostaviti neke stvari tajnim za buduće prezentacije.

EmuGlx: Videli smo da je mapa ugravnom velika dolina. Ima li vertikalnih sekcija mape?

Tymon: Parkur i prirodno kretanje su veoma bitni delovi Dying Light-a. Bazično, to je temelj na kojem je Dying Light napravljen. Tražili smo mesta gde bi parkur mogao biti iskorišćen, i kao što ste videli u demou, mestu kao što je cevovod može lako dobiti taj prirodni parkur tok čak i u sred prirodnih otvorenih prostora.

EmuGlx: Jedno pitanje o gameplay-u. U Dead Island-u je postojao bug koji je omogućavao lako dupliranje opreme i oružija, a taj bug je takođe prisutan u Dying Light-u. Da li ste to uradili namerno?

Tymon: (smeh) Ne mogu vam otkriti sve tajne pravljenja igara, pitajte me to neki drugi put.

EmuGlx: Da li je ovo jedina ekspanzija koju planirate, ili želite da proširite univerzum Dying Lighta još više?

Tymon: Želimo da proširimo Dying Light univerzum koliko god je to moguće, mada sada je previše rano da razmatramo da li će to biti urađeno preko ekspanzija, više nastavaka ili drugih igara smeštenih u istom univerzumu. Mi jako verujemo u ovaj univerzum, verujemo u snagu IP-a, i želeli bi da ga proširimo koliko možemo.

EmuGlx: Koja je glavna priča DLC kampanje?

Tymon: Priča u Dying Light: The Following prati dešavanja oko misterioznog kulta čiji članovi na prvi pogled izgledaju imuni na zombi virus. Zbog toga ćete želeti da razumete zašto se to dešava, da li su imuni, imaju lek ili je možda nešto natprirodno deo cele zavrzlame. Želećete da popričate sa vođom ovog kulta dobijanjem podrške lokalnih stanovnika, ali to ne morate uraditi linearnim putem. Možete igrati širok spektar otvorenih misija, i svaka rešena od njih će vam dati „Trust poene“ koji će povećati pozitivne impresije lokalnih ljudi ka vama. Kada se dokažete, dobićete pristup „Majci“, vođi kulta koja će odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam da iskusite završnicu The Following ekspanzije.

dying_light_the_following_01EmuGlx: Koliko je dugačka kampanja?

Tymon: Rekao bih oko 10 sati minimum, ali mi konstantno dodajemo i dodajemo i dodajemo. Svi u studiju su jako uzbuđeni oko ekspanzije, tako da na kraju možemo završiti i sa kampanjom dužom od 10 sati.

EmuGlx: Da li će ekspanzija imati veći fokus na vatrena oružja?

Tymon: Da, to ima smisla. U DLC-u ćete imati pristup većem broju oružja i municije, tako da nećete morati čuvati vašu municiju. Takođe pored zombija ćete moći pucati i na neke druge stvari.

EmuGlx: Kakav je vaš stav ka modifikacijama koje prave fanovi igre, kao što su nova oružja ili raznorazni vizuelni efekti?

Tymon: Pre nekoliko nedelja smo pustili u javnost moding alate za Dying Light koji omogućavaju da se u igru ubace novi modeli i raznorazne izmene. Sada svako može napraviti svoj mod i ubaciti u igru bilo koje oružje koje poželi.

EmuGlx: Da li će ti modovi biti prisutni u ekspanziji?

Tymon: To zavisi od kvaliteta moda. Ako se mod napravi baš za ekspanziju onda da, ali da bi ga napravili oficijelnim, da bi ga ponudili svim igračima, onda bi morali kontaktirati staraoce tih modova i potruditi se da im zadovoljimo egoe. Trudićemo se da pratimo sve šta naši fanovi prave.

EmuGlx: Kakva je bila reakcija javnosti kada ste najavili ekspanziju?

Tymon: Odlična. Mislim da su svi poludeli od sreće. Kada smo pretražili Internet svi su se činili zadovoljnim, i mislim da će fanovi postati još više uzbuđeni kada posle Gamescom-a saznaju više o onome što ste vi videli ovde.

EmuGlx: Da li znate kada će ova ekspanzija stići u prodaju?

Tymon: Nemamo komentar o tome za sada. Sačuvaćemo tu vest za kasnije, ali to neće biti daleko od sada. U principu, biće to uskoro.