Zbog njegove lakoće njegovog korišćenja i lagodnog rada na širokom spektru mobilnog hardvera, ogromna većina korisnika Android OS-a je bila zadovoljna korišćenjem aplikacija koje se mogu preuzeti sa njegove veoma popularne Google Play radnje. Tokom zadnjih 9 godina, Play Store je postao dom miliona i miliona aplikacija, od sistemskih alata pa sve do radnih aplikacija i video igara. Ali, kao i na samom Windows OS-u na kućnim računarima, Android OS je otvoreni sistem (baziran na Linux-u), i u njemu korisnici mogu instalirati aplikacije koje nisu listovane na Google Play radnji.

Iako je malo koja velika kompanija voljna danas da se odvoji od Google Play radnje (koja vrši poslove distribucije, marketinga, listinga, prenosa podataka do korisnika, updateovanja aplikacija i procesiranja prenosa novca), nekima ne odgovara činjenica da Google od svake novčane transakcije na toj radnji uzima porez od 30% (koji je standardan za sve velike distrubutere softvera kao što su iOS store, Windows 10 Store, Steam, Good old Games, Xbox Live, PSN i drugi). Upravo zbog toga, tim iz Epic Games-a je odlučio da kao i na PC-u, i na androidu sami ponude svoje igre korisnicima, bez oslanjanja na tuđu distribuciju.

Znači, kao i na PC-u, Fortnite na Androidu će se moći preuzeti samo direktno od Epic Games-a (podsetimo se, Fortnite nije dostupan na Steam-u).

Ako imate kompaktibilni telefon (sa novijim hardverom i minimumom od 3GB RAM-a), instalacija Fortnite-a će vas čekati direktno na Epic Games-ovom sajtu. Pre instalacije, Android OS će vas upozoriti i tražiti od vas potvrdu da želite da instalirate aplikaciju koja nema Google Play sertifikat. Veoma je bitno da igru instalirate isključivo sa Epic-ovog sajta, jer u suprotnom postoji mogućnost da instalirate nepoznatu aplikaciju koja će naškoditi vašem telefonu ili vašim privatnim podatcima. Na Android Oreo (8.x) operativnom sistemu, ovakva dozvola se traži pri instaliranju svake “nebezbedne” aplikacije.

Fortnite će doživeti svoju premijeru na Androidu ekskluzivno prvo na Galaxy Note 9 telefonima koji će uskoro doći u prodaju, a posle toga, stići će i na širok spektar drugih Android uređaja. Tačni datumi za sada nisu poznati.

Dok čekate dolazak Android verzije igre, evo kako Fortnite izgleda na iPhone-u: