Jedna od najočekivanijih igara rane 2020. godine je upravo doživela veliku nesreću.

Fanovi koji su dugo čekali rimejk JRPG hita Final Fantasy VII su tokom novogodišnjih praznika primetili da mogu preko svojih browsera pristupiti delu PSN mreže koji je izgleda slučajno bio ostavljen otvoren, i u listingu dostupnih fajlova su pronašli sveže uploadovane PKG arhive u kojima se nalaze instalacije digitalnih PS4 igara. Među par prisutnih naslova se našla i 10 GB velika arhiva sa punim FFVIIR demo-om koji pokriva celu početnu misiju igre (poznati “Bombing Run” na Mako reaktor 1).

Posle velike online bure koja je izazvala ova vest, tehnički potkovani fanovi koji su deo PS4 jailbreak community-a su uspeli da unutar demoa pronađu slučajno ostavljene ključeve za dekripciju PKG arhive, i time učinli ovaj demo igriv na PS4 devkitovima, test kitovima kao i jailbroken PS4 konzolama. Odmah potom su počeli da stižu talasi spojlera koji su pokrivali ne samo do sada nepoznate delove igre iz samog demo-a, već i mnogobrojne deonice iz kompletne igre (loading slike budućih chaptera, development slike sa test modelima, pa čak i citati razgovora iz punog scenarija igre koji je bio prisutan u fajlovima demo-a).

Iako ovaj leak ima potencijal da pokvari zabavu milionima fanova koji željno čekaju da vide kakve će izmene Remake doneti (igra naravno nije 1:1 kopija originala, i ovaj prvi deo rimejka drastično proširuje i menja događaje unutar avanture u gradu Midgard), sam Square Enix nije objavio nikakav komentar oko ovog događaja.

Final Fantasy VII Remake stiže u prodaju 3. marta ekskluzivno na PlayStation 4 konzoli. Datum premijere demoa za sada nije poznat i postoji šansa da će biti pušten u opticaj tek po premijeri igre.

O ovom leaku pričali smo pre neki dan i na EmuGlx Podcastu.