Najznačajniji gaming sajam u svetu Electronic Entertaiment Expo (u narodu bolje poznat kao E3), ove godine neće otvoriti vrata stotinama firmi za razvoj i distribuciju video igara kao i hiljadama fanova željnih da isprobaju velike nove PC i konzolne naslove.

Temelji ispod E3-a su počeli da se tresu još pre par nedelja kada je nekoliko gaming firmi najavilo da će preskočiti ovogodišnju konvenciju (među kojima prednjači gigant Sony), a potom su počeli da stižu dodatni udarci u vidu prekida saradnje Geoff Keighley-a koji je organizovao tradicionalni E3 Colloseum online stream i iam8bit kompanije koja je organizovala mnoge druge gaming konvencije. Poslednji udar je došao od uprave grada Los Angeles-a koji je podigao stanje pripravnosti preko celog grada i time ugrozio ogranizovanje velikih javnih okupljanja. Podsetimo se, želja očuvanja javnog zdravlja od strane organizatora, naređenja gradskih vlasti i otkazivanje dolaska visokoprofilnih učesnika su doveli do otkazivanja mnogih velikih konvencija širom sveta, uključujući filmsku i pop-culture konvenciju SXSW, sajam mobilnih telefona Mobile World Congress, kao i Game Developer Conference 2020.

Umesto redovne konvencije koja bi okupila više od 50 hiljada posetilaca i desetine milione online impresija širom sveta, ovogodišnji E3 sajam će pokušati da bude organizovan kao online event u kojem će veliki izdavači video igara i timovi za razvoj zabavnog softvera promovisati svoje nove projekte. Tačni detalji oko ovog plana nisu poznati, osim da će biti organizovan tokom juna.

Pored tradicionalno bombastičnih prezentacija kompanija EA, Ubisoft, Bethesda-e, Microsoft-a i Nintenda, ove godine smo dobili i naznake da bi Warner Bros Interactive planirao da napravi svoj veliki press event u kojem bi najavili nekoliko željno čekanih naslova kao što su nova Batman igra iz studija WB Montreal, nova akciona igra Rocksteady-a (koji još od 2015. godine i njihovog hita Batman: Arkham Knight rade na novom tajnom naslovu), nova Harry Potter igra koja je na kratko leakovala pre par godina, i još nekoliko drugih. Ova godina je takođe veoma bitna za celu industriju video igara jer javnost treba da se upozna sa novom generacijom konzola koje će uskoro izdati Sony i Microsoft.

Pošto mnoge igre moraju pokrenuti svoje marketinške kampanje tokom ove godine, ostaje pitanje da li će opet mnoge igre biti najavljene tokom juna ili će svaki izdavač napraviti svoj mini event koji mogu organizovati kada god to požele.