Od trenutka kada je DualShock 4 kontroler stigao u prodaju zajedno sa PlayStation 4 konzolom, PC igrači širom sveta su se obradovali sa vešću da će ovaj gamepad u sebi imati podršku za igranje na PC-u preko USB kabela i čak bežične bluetooth konekcije. Nažalost, odmah se ispostavilo da je podržan samo Direct Input standard za komunikaciju, što znači da mnoge popularne igre koje koriste Microsoft-ov xinput standard nisu mogle biti igrane (bez prisustva eksternih emulatora Xbox kontrolera).

Tri godine kasnije Sony je unapredio podršku rada svog gamepada na PC-u samo sa Bluetooth dongle-om koji omogućava puno iskorišćavanje njegovih mogućnosti (uključujuči i prenos audio signala!) u PS4 Remote Play aplikaciji, što definitivno nije zadovoljilo većinu PC igrača. Na svu sreću ako Sony neće da pomogne, ima ko hoće!

Valve je tokom jučerašnje prezentacije na Steam Dev Days prezentaciji upravo potvrdio da će u bliskom narednom periodu najzad otvoriti podršku svog Steam API standarda za Steam Controller i na druge kontrolere, a Dualshock 4 će biti prvi koji će biti oficijelno podržan ovim putem!

Šta ova podrška unutar samog Steama u stvari znači za PC igrače?

  • DS4 će biti automatski prepoznan od strane Steam-a, bilo da da igra koristi Direct Input ili Microsoft-ov xinput.  Steam API će automatski raditi emulaciju Xbox kontrolera.
  • Ako je developer podržao, ikonice dugmića na ekranu će biti u stilu PlayStation-a.
  • Sve opcije za manuelno biranje rada dugmića, makroa i deljenja korisničkih šema između Steam korisnika su potpuno podržani.
  • Sva DS4 dugmad, touchpad (na primer za kontrolu rada miša), žiroskop i vibracija su podržani.
  • DS4 se može koristiti u žičanom i bežičnom modu (preko bilo kog iole novijeg jeftinog Bluetooth adaptera).
  • SteamAPI će biti u upotrebi i ako u Steam preko “Add Non-Steam Game” opcije dodate igre koje nisu direktno kupljenje preko Steam-a (no-DRM igre sa GOG-a, Origin igre i sl).
  • Igre kupljene sa Windows 10 Store-a (UWP aplikacije) nisu podržane zbog sistemskih ograničenja Windows 10 OS-a.

Jednostavno rečeno, mračno doba podrške Dualshock 4 kontrolera na PC-u će veoma brzo biti završeno, i korisnici koji oko svog PC-a imaju DS4 gamepad će moći da ga potpuno iskoriste tokom igranja svojih omiljenih PC igara sa potpuno integrisanom podrškom u samom Steam klijentu. Posle DS4-a, SteamAPI bi trebao biti otvoren i za druge gamepadove, što daje nadu da će vremešni ali i dalje veoma upotrebljiv DS3 jednoga dana dobiti istu dobrodošlicu.

Tačan datum doklaska Dualshock 4 podrške u Steam za sada nije poznat, ali to bi trebalo da se desi veoma brzo.