Sony korporacija je u najnovijem izveštaju svojim deoničarima predstavila veoma svetlu sliku trenutnog rada kompanije, uz jasne naznake da će sledećih godinu dana predstavljati ključni period za razvoj njihove najbitnije PlayStation divizije sa kojim planiraju da ostvare još veći uspeh od malo više od 3 milijarde dolara profita kojeg su ostvarili u nedavno završenoj finansijskoj godini.

PlayStation divizija je uspela da ostvari ovaj uspeh iako su nedavno lansirali novu konzolu koja se prodavala po ceni većoj od ceni njenih komponenti i troškova sklapanja ponajviše zbog ogromne prodaje softvera za obe aktuelne PlayStation konzole, kao i preko 47 miliona članova pretplatničkog servisa PS+. A pošto je svaka 6. prodana igra bila ekskluziva na kojoj Sony sakuplja najveći profit, čelnici firme su najavili da će u sledećoj finansijskoj godini ciljati da prodaju više ekskluzivnih igar nego prošle godine i da će uložiti dodatnih 184 miliona dolara za njihov razvoj i promociju. Ovo neće biti nimalo lak zadatak jer se tokom prošle finansijske godine u prodaji našlo nekoliko zaista velikih PlayStation ekskluziva (The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima, Spider-Man Miles Morales, Demon’s Souls, i par drugih), a i dalje nemamo tačne podatke koji će svi PS5 naslovi stići u prodaju do 31. marta sledeće godine. Za sada to su samo Returnal (ove nedelje) i Ratchet & Clank: Rift Apart (11. jun), a ostali naslovi kao što su Horizon Forbidden West i God of War Ragnarok i dalje nemaju potvrđene tajminge izlaska i mnogi igrači već odavno sumnjaju da će uticaj pandemije da ih odloži do ko zna kad (kao što se to desilo sa igrom Gran Turismo 7)

Što se hardvera tiče, PlayStation 5 se prodao u rekordnih 7,8 miliona kopija u svoja prva dva kvartala, nadmašivši PS4 koji je bio prošli rekorder. Sony i dalje očekuje da će potražnja za ovom nextgen konzolom biti veća od dostupnih količina u narednim mesecima.