Na Computex prezentacija, šef AMD-a Lisa Su je pored mnogih vesti vezanih za odlične Ryzen 3000 procesore takođe najavila dolazak nove arhitekture Radeon grafičkih čipova.

Zasnovani na 7nm Navi arhitekturi, nova Radeon 5000 linija (nazvana tako zvog slavljenja 50. godišnjice postojanja ove kompanije) nazad napuštaju vremešnu GCN bazu koja je još od 2011. godine napajala Radeone i u gamingu i ozbiljnim poslovnim aplikacijama. Pošto se stara arhitektura pokazala kao odlična za mnogobrojne profesionalne “compute” poslove (uključujući i rudarenje kriptovaluta koji su uzdrmali GPU tržište u zadnjih par godina), AMD će nastaviti da proizvodi buduće Vega/Instinct grafiče za profesionalne upotrebe. Ali što se gaminga tiče, budućnost vide u novoj i optimizovanoj RDNA (Radeon DNA) arhitekturi koja je potpuno posvećena gamingu.

Spoj RDNA arhitekture i 7nm proizvodnog procesa je doneo 25% veći instrukcija po svakom ciklusu, mogućnost povećanja klokova i potencijalno smanjenje potrošnje struje od čak 50%! Ovo je omogućilo AMD-u da napravi Radeon RX 5700, maleni čip koji uz pomoć GDDR6 memorije uspeva da nadmaši Nvidijinu RTX 2070 grafičku u igri Strange Brigade za čak 10%! Naravno, pune sposobnosti ove grafičke u širokom spektru igara ćemo saznati tek kada stignu nezavisni opisi, ali već sada možemo da primetimo da je RDNA dosta optimizovaniji od starih GCN serija i da će poslužiti kao odlična baza na kojoj će biti pravljene nove grafičke kartice. Navi će krajem sledeće godine takođe postati deo najnovije PlayStation 5 konzole, dajući konzolnim igrama performanse daleko jače performanse nego kod modifikovane Radeon HD 7850 grafiče iz 2012. godine koja se nalazi u vremešnoj ali i dalje iznenađujuće sposobnoj PlayStation 4 konzoli.

Puno predstavljanje Radeon RX 5000 serije će biti održano za dve nedelje tokom E3 2019 sajma gde će AMD održati svoju specijalnu Radeon prezentaciju sa mnogim gostima. Tamo ćemo saznati ne samo cenu i tačan datum dolaska novih Radeona u prodaju (sada znamo da će se to desiti tokom jula!), već i dosta novih benchmarkova i prikazivanja novih igara.