Online gigant Amazon se u zadnjoj deceniji pretvorio u pravog digitalnog džina, proširivši svoj početni biznis e-radnji na širok spektar online servisa među kojima najviše uticaja imaju sa svojim ogromnim Amazon Web Services segmentom koji napaja njihove radnje i nudi kvalitetne cloud servere hiljadama biznisa širom sveta. Posle ulaska Amazona u svet video igara kupovinom streaming sajta Twitch i starije verzije CryEngine-a (koju su napravili besplatnom i nazvali ga Lumberyard) i pravljenja par igara (među kojima se izdvaja MMORPG The New World), ova velika kompanija je najzad objavila svoje planove oko svog cloud streaming servisa.

Amazon Luna je cloud streaming servis koji cilja da igračima ponudi lagan način da uživaju u visikobudžetnim PC igrama na širokom spektru internet-konektovanih uređaja koje već poseduju. Iako stižu zadnji na već gusto tržište cloud streaminga gde se već odavno nalaze PlayStation Now, GeForce Now, Xbox XCloud i Google Stadia, njihov pokušaj na prvi pogled ima šansu da nađe svoju publiku. Pored ogromne infrastrukture AWS-a koja je razbacana preko celog sveta, developeri igara će znati da cene hardvder koji napaja Lunu – umesto Stadijinih linux i AMD fokusiranih servera gde svaka igra mora da se dosta adaptira (maltene kompletno portuje), ovde će serveri biti zasnovani na Windows-u i Nvidia grafičkim karticama sa RTX podrškom.

Za sam početak, način pristupa igrama je povoljniji od Stadije i najviše liči PSNow-u. Igrači će moći da se pretplate na odvojene “kanale” sa contentom, a za početak će biti pristupni bazični Luna kanal, a kasnije i odvojeni Ubisoft kanal. Među početnim igrama koje će moći da se igraju u 1080p rezoluciji (4K će stići kasnije) se nalaze Resident Evil 7, Control, Panzer Dragoon, A Plague Tale: Innocence, The Surge 2, Yooka-Laylee and The Impossible Lair, Iconoclasts, Grid, Abzu i Brothers: A Tale of Two Sons, sa mnogim drugim igrama koje će biti dodatke kasnije. Ubisoft kanal će biti fokusiran ne samo na stare naslove, već i nove hitove Assassins Creed Valhalla, Far Cry 6 i Immortals Fenyx Rising.

Igranje će biti moguće samo preko Amazonovog novog gamepada koji će koštati $50, a servis će takođe biti potpuno integrisan sa njihovih popularnim sajtom Twitch. Početno podržani uređaji su  Fire TV,Windows PC, Mac, Android i iOS. Početna cena za Luna kanal će biti $6 mesečno.

Kao i uvek, nije poznato da li će ovaj gaming servis biti dostupan na našim prostorima i gde će biti lociran najbliži Amazon Luna AWS server.