PlayStation Experience je prvi put oformljen prošle godine kao način da Sony zajedno sa svojim najvećim fanovima proslavi 20 godina postojanja brenda PlayStation. Ove godine se dvodnevni šou vratio sa još većim prostorom gde posetioci mogu isprobati stotine novih igara koje se prave za trenutno aktivne PS sisteme (PS4, Vita i Playstation VR), a pre otvaranja kapija par hiljada fanova (i stotine hiljada gledalaca preko Interneta) su se okupili da pogledaju ceremoniju otvaranja koja je obećavala premijere mnogobrojnih igara.

 

Premijera je bilo, ali za razliku od prošlogodišnjeg šou-a, ovaj PSX je bio fokusiran manje na same Sonijeve timove, dok su nezavisni timovi svih veličina dobili šansu da prikažu svoje projekte. Ali prezentacija definitivno nije protekla bez par velikih igara – Uncharted 4 fanovi su mogli videti kako izgleda početak igre, a ogromno iznenađenje je prikazao Square sa prvim pogledam na sam gameplay dugo očekivanog (i na E3-u najavljenog) rimejka legendarne JRPG igre Final Fantasy VII.

Od manjih igara bi smo izdvojili proijekte kao što su remaster avanture Full Throttle, Zodiac Orcanon Odyssey, Brutal, Death’s Gambit i Rain World, a na kraju tog segmenta je prelepi reboot Ratchet & Clank-a pokazao da Insomniac sprema odličnu akcionu platformer igru za sve vlasnike PS4 konzole.

 

VR sekcija nam je predstavila 8 novih igara, od kojih izdvajamo REZ Infinite, Psychonauts: In the Rhombus of Ruin, Golem, The Modern Zombie Taxi Company, Ace Combat 7 (koji će imati i običan mod igranja na monitoru) i možda najluđu VR igru najavljenu do sada – 100ft Robot Golf. Da u ovoj igri upravljate sa ogromnim mecha robotima koji igraju golf u urbanim zonama.

Za kraj su ostale 4 igre – trkački mod Sparrow Racing League koji uskoro dolazi u Destiny: The Taken King, fantazijska avantura Hob od strane developera koji su napravili Torchlight igre, prelepa Paragon MOBA koju pravi Epic Games, i možda najveće iznenađenje PSX-a – prelepi Ni No Kuni II: Revenant Kingdom kojeg Level 5 pravi za PS4.

 

Ovogodišnja PSX ceremonija je bila vredna gledanja zbog mnoštva raznoraznih premijera koje su pokrile sve moguće žanrove gaminga, ali ostaje nam činjenica da se ove godine Sony „ispucao“ sa velikim 1st party premijerama u ranijim pres konferencijama ove godine (E3, PGW i TGS) pa je za ovaj šou ostavio vesti od drugih developera. Sada kada je i poslednji veliki gaming šou završen, ostaje nam da čekamo početak nove sezone „velikih gaming najava“ koja počinje za 7 meseci na novom E3-u.