PlayStation je danas potvrdio svoje planove za Backwards Compatibility servis sa kojim će PlayStation 5 konzola moći da reprodukuje maltene sve digitalne i disk PlayStation 4 igre. Ceo proces je toliko uprošćen da skoro kompletno liči na proceduru kroz koji su već jednom prošli vlasnici obične PS4 konzole kada su prelazili na PlayStation 4 Pro.

Evo svih najbitnijih stavki o igranju PS4 igara na PlayStation 5 konzoli:

 1. PlayStation 5 može da verno reprodukuje preko 99% PS4 igara, što je više od 4000 naslova.
 2. Od kompletnog kataloga PS4 igara, samo deset slabo poznatih naslova neće biti podržano. Ove igre će na PSN radnji nositi oznaku “Playable on: PS4 only“.
 3. PS4 igre dobijene preko PS+ i PlayStation Now pretplata će naravno moći da se igraju na PlayStation 5 konzoli.
 4. PS4 igre koje se igraju na PlayStation 5 konzoli će imati pristup istim online serverima i savegame fajlovima.
 5. Neke od PS4 igara će dobiti optimizovane PlayStation 5 verzije koje će igrači moći da preuzmu potpuno besplatno (kao na primer Spider-Man: Miles Morales ili Dirt 5) i uživaju u boljoj prezentaciji optimizovanoj za jak PS5 hardver. Podrška za isti savegame zavisi od podrške samih developera (neki traže novi savegame, a neki ne).
 6. Sve digitalno kupljenje PS4 igre će moći da se pristupe preko naloga korisnika čim se uloguje u PlayStation 5. PS4 igre na disku će morati da se ubace u PlayStation 5 i drže unutra tokom igranja. Pošto jeftiniji PS5 Digital Edition nema BD drajv, ta konzola samim time ne može da učita PS4 diskove.
 7. Prebacivanje igara sa PS4 konzole na PS5 se može uraditi na više načina – ponovnim downloadom igara sa PSN-a, direktnim prenosom podataka sa jedne na drugu konzolu preko LAN kabla ili WiFi konekcije, ili preko eksternog USB hard diska.
 8. Prebacivanje snimljenih pozicija se takože može uraditi na te iste načine, stim što download sa Cloud-a zahteva aktivnu PS+ pretplatu.
 9. PlayStation 5 BC će verno reprodukovati PS4 igre, bilo da su one imaju samo “bazni” rendering mod ili su optimizovane za PS4 Pro.
 10. PlayStation 5 će u BC modu moći da upali Game Boost mod za dizanje CPU/GPU klokova na veći nivo, time dižući framerate i dinamičku rezoluciju PS4 igara na već ugrađene limite (što znači, igre koje imaju 30fps lock neće moći magično da postanu 60fps naslovi).
 11. Otključavanje novih framerate i rezolucijskih modova kod starih PS4 igara će biti moguće samo uz pomoć samih developera. Danas je na primer potvrđeno da će Ghost of Tsushima dobiti novi 60fps mod za PS5 korisnike!
 12. Brzi SSD hard disk PlayStation 5 konzole će pomoći u bržem učitavanju PS4 igara.
 13. PlayStation VR igre sa PS4 konzole i kaciga su potpuno podržani na PlayStation 5. PS4 kamera će moći da se ubode u PS5 samo uz pomoć besplatnog adaptera koji će Sony deliti igračima.
 14. PS5 DualSense gamepad će moći da se koristi za igranje PS4 igara, ali DualShock 4 neće moći da se koristi za PS5 igre koje zahtevaju prisustvo novog hardvera u Dualsense gamepadu. PS4 volani, arkadni palice i slični licencirani uređaji će raditi na novoj konzoli.
 15. Pošto stari Share Button meni više ne postoji na PlayStation 5 konzoli, pritisak na novo “Create” dugme će upaliti novi meni koji Sony i dalje ne želi da opiše ali koji sadrži i staru funcionalnost hvatanja screenshotova i snimanja video snimaka. Internet game streaming će biti moguć, kao i Remote Play koji dobija i novu opciju streaminga igara sa PS4 konzole na PS5 konzolu. Ovim potezom, igrač i ne mora da prebacuje svoje PS4 igre na PS5, može ih ostaviti na staroj konzoli i streamovati preko kućne Ethernet/WiFi mreže.

Sve u svemu, igranje PlayStation 4 igara na PlayStation 5 konzoli će biti lagano i lako dostupno svima koji već poseduju stare igre ili ih kupe/dobiju u razmeni u narednim godinama.