Serijal Yakuza i njegov protagonista Kazuma Kiryū su ostavili značajan trag u istoriji igara. Doneli su nešto novo, prvenstveno zapadnoj publici – autentičnu, toplu, duboku priču u otvorenom svetu gde akcenat nije prvenstveno na akciji, već na emociji i onome što nas čini ljudima. Sve je počelo pre nešto više od deset godina kada je objavljena prva Yakuza igra koju smo opširnije predstavili u trećem delu ovog editorijala. Ona je postavila dobar temelj za budućnost, bila je začetnik serijala koji je u Japanu dostigao gotovo mitski status. Stoga ćemo danas, u skladu sa našom misijom bližeg upoznavanja sa Yakuza univerzumom, hronološki predstaviti sve lokalizovane Yakuza igre glavnog serijala koje su se pojavile do danas. Serijal je evoluirao u mnogim segmentima, te je ovakav mali vodič neophodnost ukoliko želite da se posvetite i pružite šansu Yakuza univerzumu. Trudićemo se da izbegnemo spojlere i dublja zalaženja u priču, te ćemo se držati nekih najvažnijih karakteristika koje su obeležile svaku igru ponaosob.

– Glavni serijal –
Yakuza (2006, PS2)

 

Datum objavljivanja: decembar 2005. (Japan), septembar 2006. (Evropa i Severna Amerika)
Naziv u originalu: Ryū ga Gotoku (龍が如く), eng. „Like a Dragon“
Vreme dešavanja u okviru serijala: 1995-2005.

Prva igra u serijalu je napravila pravi bum u smislu visokobudžetnog predstavljanja autentične japanske kulture i japanskog podzemlja. Možda i najuspešniji aspekt prve Yakuze je bila sjajna, intenzivna i emotivna priča o Kazumi, nekadašnjem pripadniku Tojo klana koji je 1995. osuđen za ubistvo koje nije počinio. Kazuma je preuzeo krivicu za ubistvo svog ojabuna kako bi zaštitio dvoje prijatelja iz detinjstva – Akiru Nishikiyamu i Yumi Sawamuru. Nakon odležanih deset godina u zatvoru, Kazuma izlazi na slobodu i ubrzo saznaje da je od Tojo klana kome je nekad pripadao ukradena ogromna svota novca. U koktelu blještave akcije, individualne drame i priče o prijateljstvu i izdaji, Kazuma saznaje da su Akira i Yumi tesno povezani sa ukradenim novcem što će ga staviti pred mnoge teške izbore i moralne dileme. U centru čitave zbrke će se naći i mala devojčica tajanstvenog porekla, Haruka koja vremenom nalazi posebno mesto u Kazuminom srcu. U najboljem maniru japanskog požrtvovanja i časti dramatični epilog prve Yakuze donosi ispunjenost i emociju na koju je gotovo nemoguće ostati ravnodušan.

Nakon dešavanja u prvoj igri shvatićete sa čime imate posla – sa ostvarenjem koje vas ne stavlja u ulogu jakuze tek tako, bez smisla i poruke. U njoj stvari nisu crne ili bele, niti ima nasilja koje je samo sebi svrha, što Yakuzu stavlja u neku svoju klasu van drugih open-world naslova gde je glavni selling point što spektakularnija destrukcija na hiljadu i jedan način. Ako tražite akciju a la GTA, to ovde nećete naći. Međutim ako tražite jedinstveno iskustvo dalekog istoka koje će vas pošteno uzdrmati i izmamiti pokoju suzu, dobrodošli ste da se ukrcate i započnete putovanje.

Highlight: Jedinstven pristup tematici kriminala i kulture savremenog Japana. Kodeks časti. Borilačke veštine. Hostese 🙂
Low point: Cenzura pojedinih scena koje su regulatorna tela puritanski označila kao „previše nasilne“ ili „previše opscene“ (npr. određene scene jubitsume i sepuku rituala, kao i neke od sekvenci u hostes klubovima). Ne tako dobra lokalizacija dijaloga na engleski jezik i pored all-star glumačke ekipe.

Trivia: Tokom razvoja, dizajneri su najviše vremena potrošili na obilaske hostes-klubova japanske prestonice zarad vernog dočaravanja njihove atmosfere u samoj igri (možda im i poverujemo 😀 )

Yakuza 2 (2008, PS2)

 

Datum objavljivanja: decembar 2006. (Japan), septembar 2008. (Evropa i Severna Amerika)
Naziv u originalu: Ryū ga Gotoku 2 (龍が如く2)
Vreme dešavanja u okviru serijala: 2006.

Yakuza 2 predstavlja školski primer kako se igre prave iz ljubavi, umesto iz puke želje za unovčavanjem stare slave. Nakon enormnog uspeha prve Yakuze, drugi deo se narativno direktno nastavio na prethodnika, dok je lestvica kvaliteta podignuta na viši nivo u svakom smislu. Autori igre su pažljivo osluškivali reakcije publike, te su vođeni sugestijama dodatno unapredili borilački modul i proširili lokacije u igri, a u verziji za zapadno tržište su ostavili japanski voice-over sa ubačenim engleskim titlovima. Takav potez je dodatno pojačao autentičnost celokupnog iskustva koje je sada bilo još sveobuhvatnije – likovi su dobili daleko dublju socijalnu karakterizaciju, a ionako odlična priča iz prvog dela je sada još dodatno razgranata mnogobrojnim iznenađenjima koja se stavljaju pred igrača. Saznaćete dosta stvari o Kazuminom očuhu, Fumi. Spoznaćete i višedecenijsku podlogu koja stoji iza trenutnih dešavanja koja prete da unište Tojo klan. Igra maestralno balansira na tananoj niti kvalitetne krimi drame starog kova do te mere da ćete se veoma često poistovećivati sa likovima i njihovim sudbinama koje će istinski da vas uzdrmaju do temelja.

Osim tokijskog Kamurocha, radnja ovog nastavka se odvija i u Osaki, a centralni motiv je rat između klanova Tojo i Omi. Kazuma, koji je nakon prethodnih dešavanja stekao legendarnu reputaciju, izlazi iz ušuškanosti mirnog i povučenog života sa Harukom i ponovo postaje centralna figura u drami začinjenoj koreanskom mafijom, porodičnom dramom i samurajskom čašću. Yakuza 2 dostojno nastavlja slavu prethodnika i ponovo potvrđuje da je Yakuza univerzum nesvakidašnja „zverka“ u današnjem svetu igara. „Zverka“ koja je neopravdano u senci mnogih naslova bez konkretne poruke i ljudske topline u prvom planu. Zbog produkcijskih vrednosti ovaj naslov je jedan od tehnički najboljih igara na PlayStation 2 sistemu – svet je veoma detaljan za PS2 standarde, zvuk je izuzetan, gameplay krasi fina izbrušenost, a japanska postava glumaca koji su pozajmili glas je posao odradila na vrlo visokom nivou. Yakuza 2 jeste jedan od sjajnih bisera iz pozne PS2 ere koji itekako zaslužuje svoje mesto u vašem igračkom stažu.

Highlight: Pored Tokija (Kamurocho), sada je i Osaka playable lokacija, sa mnogim upečatljivim građevinama koje su verno reprodukovane u igri. Veliki svet, mnoštvo sporednih misija, sjajne tehničke karakteristike za jedan PS2 naslov. Svi dijalozi su na japanskom jeziku što dodatno povećava imerziju. Dodatne sporedne aktivnosti u odnosu na original, još bolje tuče i još više hostesa 😀
Low point: Random encounter repetitivnost koja ipak nema značajniji negativan uticaj na celokupno iskustvo.

Trivia: Toshihiro Nagoshi je lično strogo naredio glumcima da tokom dijaloga ne koriste anime-style prenaglašenu artikulaciju, već da svoje deonice odglume na nivou ozbiljne, mračne drame. Zahvaljujući tome igra u pojedinim scenama ima gotovo noir šmek dostojan starog, dobrog Maks Pejna.

Yakuza 3 (2010, PS3)

 

Datum objavljivanja: februar 2009. (Japan), mart 2010. (Evropa i Severna Amerika)
Naziv u originalu: Ryū ga Gotoku 3 (龍が如く3)
Vreme dešavanja u okviru serijala: 2006-2009.

Prelazak serijala sa PS2 na PS3 platformu je doneo suštinsku kvalitativnu evoluciju. Osim drastičnog unapređenja prvenstveno na polju grafike, Yakuza 3 donosi i brojne nove modove i koncepte. Sada su borbe, zahvaljujući tehničkoj superiornosti PS3 sistema u odnosu na PS2, integrisane u okruženje bez loading ekrana i dodatnog učitavanja. Takođe, omogućen je i pogled iz prvog lica koji je neophodan za otkrivanje skrivenih predmeta i opcionih misija u okruženju, a debi u serijalu imaju i tzv. „chase battle“ – misije u kojima morate trčeći da uhvatite protivnika u jurnjavi kroz određenu lokaciju ili da uteknete od jednog ili više napadača. Modul borbi je dodatno unapređen, povećan je broj mogućih poteza, a i sada mnogo više objekata iz okruženja može da posluži za efikasno premlaćivanje nesrećnika koji iz nekog razloga imaju vrlo pogrešnu ideju da je njihov kung fu jači od vašeg.

Što se samog scenarija tiče i na tom polju je došlo do suštinskih promena – glavni pisac serijala više nije Hase Seishu, već je kormilo preuzeo Masayoshi Yokoyama. To je primetno i u razvoju fabule – za razliku od prethodnih igara gde se sve dešavalo u užurbanim megapolisima, ovde je početak veoma tih i pitom. Kazuma napušta Kamurocho i odlazi u Okinavu gde otvara sirotište pod nazivom „Sunshine Orphanage“. Tu podiže devetoro dece među kojima je i Haruka, njegova usvojena ćerka. S obzirom da je i sam bio siroče koje je odraslo bez roditelja, Kazuma daje sve od sebe da toj deci priušti jedno srećno detinjstvo u kome neće biti mesta gladi, suzama, nemaštini i samoći. On im je sve, očinska figura koja pruža utehu, savete, rame za plakanje, ali i prekore kada ih zasluže. Ovakav početak donosi jednu posebno emotivnu notu na koju ni pisac ovih redova nije ostao imun. S obzirom da sticajem ne tako srećnih okolnosti i sam znam kako je to odrastati u domu za decu bez roditelja, apsolutno sam se poistovetio i ova deonica je ostavila posebno jak utisak na mene, možda i najjači u čitavom serijalu. Ovde ćete osetiti svu ljubav i posvećenost koji su utkani u igru, a srce će vam se sasvim sigurno slomiti kada se nakon nekog vremena suočite sa izuzetno teškim periodom kroz koji će deca iz sirotišta da prođu. No, kako bi sve proteklo u skladu sa namerom da ovaj tekst prođe bez suštinskih spojlera, ovde ćemo stati uz samo još jednu naznaku – Kazuma će zarad dobrobiti dece još jednom morati da se suoči sa surovim ratovima među klanovima tokom kojih će saznati nove detalje iz svoje prošlosti. Vreo asfalt Kamurocha će se još jednom podsetiti imena “the Dragon of Dojima”, a Kazumina tetovaža zmaja će ponovo zablistati u nemilosrdnoj golorukoj borbi čiji ulog će biti, ni manje ni više – pozicija vođe Tojo klana, najmoćnijeg klana jakuza u čitavom Japanu.

Priča ostavlja (sada već tradicionalno) sjajan utisak, a i po pitanju sadržaja Yakuza 3 apsolutno briljira. Za kompletiranje svih mini igara, opcionih misija i raznoraznih achievement-a vreme igranja komotno može da izađe na crtu i najkompleksnijim Final Fantasy naslovima – stotinu sati će vam proći bez ikakvih problema, a postoji šansa i da ćete se opasno navući na poker i bilijar koji su fenomenalno odrađeni i lako mogu biti sasvim legitimne igre za sebe.

Međutim, iako je treći deo Yakuza sjajan, mora se spomenuti i apsolutno nedopustivo sakaćenje nekih sporednih sadržaja koji bi još više obogatili iskustvo igranja „trojke“. Isečene su neke misije, mnoge mini igre, celokupan sadržaj za odrasle koji je postojao u originalu, kao i mini igre vezane za hostese i dating sim. Takođe, nije moguće vršiti i neke sasvim bezazlene stvari kao što je čitanje magazina, koji su u azijskim verzijama igre regularno zastupljeni, a fale i pojedini predmeti u inventaru čiji je razlog za izostavljanje apsolutno nemoguće dokučiti.

Treći deo je i pored žestoke cenzure u verziji za zapadno tržište jedna izuzetna igra, topla igra prebogata sadržajem. U vreme izlaska je na odličan način iskoristila potencijal PS3 konzole i za vrlo kratko vreme dostigla zlatan status PS3 klasika u matičnom Japanu.

Highlight: Konceptualna evolucija, drastično unapređene tehničke karakteristike. Brojne „otkačene“ i pomalo bizarne sporedne misije, pregršt opcionog sadržaja i mini igara. Možda najemotivnija priča u čitavom serijalu.
Low point: Preterana cenzura verzije za zapadno tržište. Spisak sasečenih stvari je BAŠ dugačak, komotno zaslužuje poseban članak na tu temu. Praktično nema hostesa 🙁

Trivia: Facijalni modeli likova u igri su rađeni po 3D skenovima lica glumaca koji su im pozajmljivali glas. U igri, pored ostalog, možete kupiti Axe Africa dezodorans. Ako nikad niste doživeli da vas startuje transseksualac, u Yakuza 3 ćete saznati kako istinski traumatično to može da izgleda.

Yakuza 4 (2011, PS3)

 

Datum objavljivanja: mart 2010. (Japan), mart 2011. (Evropa i Severna Amerika)
Naziv u originalu: Ryū ga Gotoku 4: Densetsu o Tsugumono (龍が如く4 伝説を継ぐもの), eng. „Like a Dragon 4: Successor of the Legend“
Vreme dešavanja u okviru serijala: 2010.

Četvrti deo sage o jakuzama po prvi put donosi priču ispričanu iz ugla četiri zasebna lika. Pored Kazume, igra vas stavlja u ulogu trojice novih likova, koji bacaju novo svetlo na dešavanja u glavnoj priči. Prvi od njih, Masayoshi Tanimura (谷村 正義), je mladi policajac sa neumerenom strašću prema kocki. Pa ipak, ispod te fasade koja može stvoriti privid korumpiranog čuvara reda, krije se istinski pozitivna osoba koja će iskazati herojstvo i učiniti sve za osobe do kojih mu je stalo. Drugi novi lik je Shun Akiyama (秋山 駿), nekadašnji beskućnik koji je zahvaljujući srećnoj zvezdi došao do veće količine novca i započeo sopstveni biznis. Njegovi čvrsti principi časti i morala postaju kontradiktorni sa poslom koji se bavi, što ga protivno njegovoj volji uvaljuje u centar opšteg haosa koji nastaje između sukobljenih klanova jakuza. Treći i verovatno najupečatljiviji lik je Taiga Saejima (冴島 大河), bivši jakuza koji je 25 godina proveo u zatvoru iščekujući smrtnu kaznu za ubistvo 18 pripadnika suparničkog klana. Njegov robustan i pomalo zastrašujuć fizički izgled prikriva tragičnu i tužnu tajnu koju je svih tih godina nosio u sebi. Sudbina Taiga predstavlja možda i najveće iznenađenje od svih, koje svakako predstavlja jednu od najsvetlijih narativnih tačaka ove igre i serijala uopšte.

Svaki od četvorice playable likova donosi svoje specifične gameplay elemente, specifične borilačke poteze i zasebne misije, što unosi veoma pozitivan aspekt raznolikosti u igru. Takođe, mnoge mini igre su doživele svoj debi u serijalu, poput stonog tenisa, a sada je po prvi put u jednoj Yakuza igri moguće i penjanje po krovovima zgrada što dodaje još jedan sloj na kvalitetno iskustvo otvorenog sveta koje igra nudi.

Ono što je izuzetno pozitivna strana u odnosu na Yakuza 3 lokalizaciju jeste činjenica da ovde apsolutno ništa nije uskraćeno u verziji za zapadno tržište. Sve misije, trofeji, lokacije i sporedne stvari su tu i sada ljubitelji serijala iz Evrope i Severne Amerike mogu punim plućima da prožive iskustvo koje četvorka nudi. Japanska glasovna gluma je i u ovom delu fantastična, priča je u odnosu na trojku mnogo intenzivnija u akcionom smislu, a četiri narativne niti svakog pojedinačnog lika na kraju dostižu kulminaciju dostojnu najboljih akcionih trilera holivudske produkcije.

Highlight: Četiri playable lika sa karakterističnim izvođenjem i borilačkim potezima. Neke zaista nezaboravne scene (npr. mid-game Saejima obračun i pucnjava u ramen shop-u). Sadržaj bez restrikcija u odnosu na japansku verziju. Jurnjave preko krovova zgrada, dinamična promena vremenskih prilika, povratak hostesa na velika vrata 😀
Low point: Pomalo prevaziđena grafika koja je ostala na Yakuza 3 nivou. Krcata mapa koja često zahteva otvaranje posebnog menija radi snalaženja.

Trivia: Poput prve igre, Segini dizajneri su ponovo imali izlete u lokale sa ženskim društvom zarad podizanja nivoa autentičnosti same igre. Ovoga puta njihova meta su bili saloni za masažu. Pravi, ne prikriveni sa zakulisnim radnjama (za one kojima nešto drugo možda pada na pamet) 😀 Takođe, u ovoj igri ćete saznati koliko su izražene ženske obline krucijalne za postizanje uspeha u stonom tenisu. Da, dobro ste pročitali.

Yakuza 5 (2015, PS3)

 

10. Yakuza 5 cover (Japan)

Datum objavljivanja: decembar 2012. (Japan), decembar 2015. (Evropa i Severna Amerika)
Naziv u originalu: Ryu ga Gotoku 5: Yume Kanaeshi Mono (龍が如く5 夢、叶えし者), eng. „Like a Dragon 5: Fulfiller of Dreams“
Vreme dešavanja u okviru serijala: 2012.

S obzirom da je ova igra tek nedavno izašla na engleskom jeziku, puni opis ćemo imati uskoro na sajtu, tako da ovom prilikom slede samo kratke naznake i najbitnije novine koje Yakuza 5 donosi. Poput pristupa iz četvrtog dela, i ovaj put ćete pratiti sudbinu više playable likova – sada ih ima pet, a to je ujedno i broj lokacija sa kojima ćete se susresti u igri. Avantura vas vodi na dobro poznate ulice tokijskog Kamurocha, kao i na ulice Osake koje smo imali prilike da vidimo i u drugom delu serijala. Pored te dve lokacije, tu su i tri nove – Fukuoka, Sapporo i Nagoya. Svet u igri je ogroman u poređenju sa onima iz prethodnih igara, što značajno proširuje ionako bogatu sadržajnost dosadašnjih Yakuza naslova. Za igru je napravljen potpuno nov grafički engine, što je zahtevalo produžetak uobičajenog perioda produkcije sa jedne na dve godine.

Kada se u potpunosti sagleda ovaj, peti nastavak, postaje sasvim jasno da su ljudi u Segi čuvali ono najbolje za kraj – petica je zamišljena kao labudova pesma serijala na PS3 platformi što je vidljivo u svakom njenom segmentu i ambicioznosti celokupnog projekta. Priča je puna drame, satire i još dubljeg upliva u japansku kulturu, što će igrači sa afinitetom prema Japanu itekako znati da cene. U igri je implementirano preko dvadeset mini igara, lokacije su izuzetno raznolike, a poseban highlight za stare poštovaoce će biti to da je Haruka sada jedan od pet playable likova. Činjenica da ona sada ima šesnaest godina će mnoge koji su sa serijalom još od prve igre naterati da stanu i shvate koliko je godina prošlo od kako se družimo sa Kazumom i Harukom. Godine neumitno prolaze, serijal je od 2005. do danas prošao izuzetan evolutivni put, a mi smo sa posebnom emocijom pratili svaku pojedinačnu situaciju kroz koju su likovi koje volimo prošli do danas. Nekada malena devojčica Haruka je sada na pragu punoletstva, što se simbolično poklapa sa tačkom gde je Yakuza serijal danas – na veoma visokom nivou tehničke i narativne zrelosti i gde je poštovanje prema ljubiteljima serijala na prvom mestu.

Highlight: Potpuno nov grafički engine i sjajna facijalna animacija. Ogroman broj misija, mini igara i brojne reference na prethodne naslove. Pet playable likova, pet zasebnih lokacija koje odišu životom. Tehnički jedna od najboljih igara PS3 generacije. Nikad bolja dating sim komponenta 😀
Low point: Vremešan sistem borbe koji, iako unapređen, počinje da pokazuje znake starenja.

Trivia: Sjajna plesna komponenta u igri je inspirisana Seginim Hatsune Miku serijalom, koji, među nama rečeno, Yakuza 5 ostavlja u prašini daleko iza sebe. I… ako ste nekim čudom ljubitelj J-pop muzike, Yakuza 5 će uz određeni sadržaj koji nudi postati sveti gral za vas 😀

– More to come –

Nakon predstavljenih svih pet lokalizovanih igara u glavnom Yakuza serijalu, došlo je vreme da napravimo kratku pauzu do sledećeg, poslednjeg dela editorijala gde ćemo se pozabaviti opisom spin-off naslova i igara koje su objavljene isključivo za japansko tržište. Kada se osvrnemo iza sebe videćemo brojne trenutke sreće, tuge, nostalgije i dobre zabave koje su nam donele ove tako dobre i sasvim specifične igre. Mnogo puta sam imao priliku da čujem da neko za Yakuza serijal kaže „ma to ti je japanski GTA“. Nije tačno. Ovaj serijal je mnogo više od toga, takva etiketa bi bila omalovažavanje svega što Yakuza jeste – unikatno, neponovljivo iskustvo koje nije moguće uporediti ni sa čim drugim. Ovo je neka svoja liga, klasa za sebe, drugačija od svih ostalih. Ovde ćete doživeti i proživeti beskompromisnu borbu za svoje ideale, za svoju čast, borićete se za svoje snove i ljude do kojih vam je stalo. Neka vas tople životne priče Kazume i prijatelja dotaknu i inspirišu da ne odustajete od svojih ciljeva i da radite ono što volite.

Do sledećeg puta…

読んでくれてありがとう