Na ovogodišnjem Paris Games Week-u Sony je odradio do sada najveću promociju njihovog novog PlayStation VR (ex Project Morpheus) sistema za igranje video igara koji će iskoristiti hardver PS4 konzole za moderne VR aplikacije. Iako i dalje ne znamo kada će se PSVR pojaviti u prodaji i koliko će koštati, već sada znamo za oko 50 igara koje će se pojaviti na ovom sistemu. Evo i naših favorita za koje mislimo da će privući najveću pažnju javnosti:

10. Super Hyper Cube

Studio iza igre Fez je napravio logičku igru koja odlično iskorišćava VR okruženje time što tera igrača da se lagano pomera u prostoru i osmatra situaciju ispred sebe iz više uglova. U igri igrač stoji veoma blizu ispred lebdećeg objekta kojem se približava zid sa rupom. Da bi objekat prošao kroz tu rupu on se mora rotirati, a naravno težina igre se povećava dolaskom sve komplikovanijih objekata i rupa.

09. Headmaster

Indie igre često uspevaju da nađu zanimljive načine da se odvoje od drugih igara. Headmaster je to uspeo da se uradi sa jednostavnom premisom (vi ste golman koji je poslat na trening u čudni sportski kamp), još jednostavnijim sistemom upravljanja (jednostavno samo glavom udarate lopte koje vam se približavaju) i neočekivanim razvojem priče (sportski kamp je u stvari zatvor).

08. The Gallery: Call of the Starseed

Jedna od prvih point&click avantura koja je najavljena za Oculus u danima DK1 modela će sledeće godine stići i na PSVR platofrmu. U ovoj igri upravljate avanturistom koji je pronašao portale do nekoliko magičnih svetova, a implementacija kretanja po svetu i interakcije obećava jedno od najboljih VR iskustava koje ćemo moći iskusiti u prvoj godini VR gaminga.

07. RIGS Mechanized Combat League

Studio Guerrilla Cambridge, koji je napravio dve odlične Killzone igare za PSP i Vitu, stiže na PS4 preko VR igre koja pokušava da igračima ponudi veoma neobičan „sport budućnosti“. U ovoj timskoj multiplejer igri, igrači su smešteni u veoma agilne robote i bačeni u sportske arene gde cilj meča nije samo direktna borba, već i skakanje kroz obruče smeštene u centru mapa. Ova igra se najviše odvaja od sličnih VR naslova činjenicom da je jedna od retkih koja je fokusirana na multiplayer i e-sports.

06. Adr1ft

VR sistemi menjaju tradicionalni gaming ne samo zbog imerzije koja je prisutna dok igrate (svuda oko sebe vidite gameworld i ne možete „izaći iz njega“ jednostavnim pomeranjem glave), već i zbog činjenice da je ceo svet prikazan u uverljivom 3D-u i realističnim odnosima veličina između objekata ispred vas. Zbog toga igre smeštene u svemiru imaju najveću šansu da vas oduševe svojim mračnim prostranstvima, a među njima avantura Adr1ft definitivno predstavlja jednog od naših najvećih favorita.

05. The Assembly

Po svim naznakama, VR će u narednih par godina doneti pravu revoluciju u svetu point & click avantura, prebacivši ih iz 2D svetova u prave 3D svetove koje igrač može istraživati kako god on poželi. Jedna od najimpresivnijih igara ovog žanra je The Assembly, koja se ponosi činjenicom da će pokušati da bude savršena igra za trening novih igrača koji nisu navikli na VR okruženje.

04. Robinson: The Journey

Nemački gigant Crytek je, posle izlaska Ryse-a, upao u finansijske probleme koje su, na svu sreću, uspeli da reše, a prva igra koju će izdati uskoro je vizuelno veoma dopadljiva SF avantura smeštena na planeti gde vladaju dinosaurusi. Da li će grafika biti jedini segment igre koji će nas oboriti sa nogu, to ne možemo pretpostaviti u ovom stadijumu promocije igre.

03. London Heist/The Deep/Playroom VR

Kada kupite PSVR, na vašoj PS4 konzoli ćete automatski dobiti nekoliko VR demoa koje je napravio sam Sony – Playroom VR, London Heist, The Deep i drugi. Ovi demo-i i kratke igre će definitivno predstavljati ključni softver uz pomoć kojeg ćete moći, ne samo da se naviknete na VR, već i da ga lako promovišete vašim prijateljima i ukućanima. Ako ove igre budu napravljene kvalitetno i dokažu kupcima da VR platforma ima potencijala za gaming, očekujemo veoma svetlu budućnost PSVR-a.

The Deep PSVR

02. Eve Valkyrie

Žanr akcionih simulacija svemirskih letelica je odavno nestao iz moderne idustrije video igara, ali u zadnjih par godina nekoliko igara je probudilo davno uspavane fanove i ponudilo im nekoliko projekata vrednih njihove pažnje (ponajviše Elite Dangerous i Star Citizen). Dok su te igre fokusirane na ogromna svemirska prostranstva, Eve Valkyrie od CCP-a je fokusiran na fenomenalnu akciju smeštenu u popularnom EVE univerzumu.

01. Simulacije vožnje automobila

Od kako se pojavio prvi Oculus postalo je jasno da stare „tradicionalne“ igre koje se igraju na monitorima ne mogu lako da se adaptiraju za VR jer one previše krše pravila „realnog sveta“ (na primer prebrzo kretanje, nagle tranzicije, loš način interakcije sa svetom…). Ali jedan od žanrova koji se pokazao kao najlakšim za adaptaciju u VR su bilo koje igre gde sedite u kokpitu i upravljate automobilom (takođe i robotom ili svemirski brodom). Ova lakoća se najbolje može opravdati činjenicom da igrač u stvarnom životu radi iste stvari kao i vozač unutar igre – sedite i držite ruke na volanu. Simulacije vožnje koje će stići na PSVR predstavljaju neke od najboljih vožnji današnjice (Project CARS, DriveClub, Gran Turismo Sport i verovatno i Asserto Corsa), a igranje u VR okruženju će još više uzdići njihovu realističnost i imerziju na veći nivo.

Dodatne PSVR igre vredne pomena:

  • Dead or Alive Xtreme 3 – Desetak cura na plaži koje se takmiče u odbojci obučene samo u kupaće kostime, sve to napravljeno od strane perverznih Japanskih developera? /bacam pare na monitor 🙂
  • Summer Lesson – Neverovatno popularna igra studija Tekken koja pokušava da vidi koliko realistične mogu biti interakcije između igrača i devojaka koje žele da nauče strane jezike. (Yeah… right)
  • Until Dawn: Rush of Blood – Dok je Until Dawn uspeo da oduševi PS4 igrače vernom emulacijom jeftinih horror filmova, VR ekspanzija Rush of Blood će pokušati da emulira nešto totalno drukčije – zabavnu karnevalsku vožnju koja će pošteno uplašiti igrače sa raznoraznim natprirodnim strahotama.
  • Wayward Sky – Logička igra koja će nas preneti u svet koji izgleda iznenađujuće zanimljivo.
  • TECHNOLUST Scanlines – Kako bolje iskusiti mračnu cyberpunk budućnost nego preko dobro napravljene VR igre?

Igre za koje bismo želeli da dobiju PSVR podršku:

  • The Witness – Ova logička igra od legende Jonathan Blow-a prosto moli da bude prebačena u VR.
  • No Man’s Sky – Cela galaksija otvorena za istraživanje, sletanje na planete, trgovina i borba unutar prelepog sveta… Ako ova igra dobije VR, mnogi igrači će zaboraviti na stvaran svet.
  • Dreams – Fantastično luda igra od Media Molecule tima obećava da će igračima dati neverovatan nivo slobode pri pravljenju igara. Još samo kada bi mogli i da ih iskusimo u VR-u…
  • Allison Road – Horor igre u VR-u predstavljaju iskustvo koje nećete zaboraviti. Zbog toga se nadamo da će ova popularna indie igra brzo stići na PSVR.
  • Asserto Corsa – Ljubitelji simulacija vožnje su odavno prihvatili činjenicu da je PC jedini dom za stvarno ozbiljne primerke takvih igara. Na svu sreću jedna od najpopularnijih igara tog žanra, Asserto Corsa, će stići i na PS4 sledeće godine.