Nioh je veoma zahtevna igra. Dok se igrači mogu navići na lagano defanzivno igranje tokom regularnih protivnika, bitke sa bossovima zahtevaju posvećivanje ofanzivnom stlu. Na svu sreću, iako je prvih nekoliko bossova naizgled teško, svaki ima rupu u odbrani koju možete iskoristiti protiv njih. Pored tekstualnog opisa svih taktika, u ovom članku možete videti i video snimke poraza svakog od njih.

Par saveta opšteg karaktera:

  • Ako se non-stop krećete bićete sigurni. U suprotnom se samo krećite po areni dok ne ugledate novu priliku za napad.
  • Blokiranje protivničkih napada (L1) može lako odbraniti mnoge napade bossova, ali ne sve!
  • Čuvajte svoj Ki, bez njega nema ni dobrog napada ni odbrane. Prodajte nepotrebnu opremu pre boss bitke, jer ako nosite više od 70% svoje težine u inventaru, Evade potez će biti slabiji.
  • Probajte da nađete vremena da uradite Ki Pulse potez u zonama koje su zagađene Yokai Realm maglom. Magla daje bonuse protivnicima i ukida regeneraciju vašeg Ki-a.
  • Ako hoćete da ojačate napad elementalnom magijom, odaberite element koji je suprotan onome koji boss koristi. Na primer, Voda – Vatra.
  • Living Weapon (trougao + krug kada vam je Guardian ikonica puna) je VEOMA korisna opcija za borbu i pravljenje ogromne količine damage-a. Tokom njegovog trajanja ste neuništivi, ali ako vas protivnik pogodi, smanjiće se dužina trajanja ove magije.
  • Ako baš nemate sreće ili vremena, uvek na obližnjem Kodama Shrine-u možete pozvati u pomoć drugog igrača sa interneta. Sve boss bitke su optimizovane za 1 vs 1 borbu, tako da će prisustvo još nekoga skrenuti pažnju boss-a sa vas i otvoriti ga za lake napade.

Boss 1 – Onryoki

Veoma lagan boss koji će jasno naznačiti sve svoje napade, dajući vam više nego dosta vremena da reagujete. Kao i mnogi drugi, Onryoki ima dve faze. U prvoj, ovaj džin će mlatiti ogromnim kuglama oko sebe (kada pokuša direktno da vas napadne, to je pravi trenutak da uradite Evade potez do njegovih ledja i napadnete ga na kratko), a u drugoj fazi će se lanci slomiti i on će bacati na vas ili kugle, ili samog sebe (što će otvoriti novi tajming da mu priđete i udarite ga).

 

Boss 2 – Hino-Enma

Budite strpljivi, jer je vampirka Hino-Enma pravi teški test za mnoge. Ona udara jako, brzo se kreće po terenu, njeni potezi se teško mogu blokirati i najgore – prečesto baca udare gasa koji, ako vas pogode, izazivaju kratku paralizu tokom koje će ona prići i išamarati vas. Paraliza se može sprečiti anti-paralisis Resistance itemom, koji se može napraviti uz pomoć Onyo magije ili pokupiti od protivnika. Postoji i “vs Paralisis” armor oprema, koja će smanjiti količinu štete koja vam je nanesena ovim toksičnim elementom, a najbolji način je naravno da sami Evade-ujete njene toksične napade (potrebno je baš pritisnuti X da biste potrčali ili dvostruki X za brzi skok, obično sporo hodanje u stranu nije dovoljno).

Najbolja taktika za borbu protiv Hino-Enma je konstatno defanzivno trčanje, povlačenje, i traženje malog tajminga za JEDAN udarac na nju (za što jači udarac predlažemo samo jedan udar Trouglom koristeći High stance).  Pred kraj bitke ona će poleteti i krenuti da vas napada iz daljine, kada je potrebno da samo izvučete luk ili pušku, koji će automatski biti upereni ka njoj. Ako je pogodite baš u glavu ili joj ponestane Ki, pašće i i biće otvorena za kratkotrajni jači napad (tu predlažemo paljenje Living Weapon-a).

 

Boss 3 – Nue

Nue na prvi pogled može izgledati teško, ali u stvari je jedan od najlakših boss-ova u ranom delu kampanje. Najveća pretnja koju Nue nudi dolazi od njegovih munja sa neba, koje ako vas pogode, skidaju preko 50% vašeg zdravlja (a sledeći brzi udarac će vas sigurno ubiti). Na svu sreću, Nue i njegovi napadi su VEOMA SPORI, što znači da je dovoljno samo da se lagano krećete po mapi i nikada vas neće oštetiti. Ako vidite da se munje skupljaju oko njega, poslaće sa neba četiri, koje možete lako zaobići. Ako ustane na zadnje noge, sa malo struje po sebi, znači da će se zakotrljati ka vama. Ukoliko ste veoma blizu njega, on će ili pokušati da vas udari rukama, ili da vas na kratko zaustavi otrovnim gasom iz repa. Sve su ovo napadi koji se mogu (i moraju!) lako zaobići.

Pažljivim gledanjem na Nue-a, lako možete primetiti da kada god on koristi ili priziva elekticitet, njegov stomak zasija jarkim narandžasto-žutim svetlom. Tu ga morate napasti! Dva napada na koje treba reagovati ofanzivno su:

  • Kada se oko njegove glave pojavi jarki žuti elektricitet, odmah potrčite ka njegovoj levoj (vašoj desnoj) strani, i udarite ga po stomaku maksimalno 2-3 puta, uz Ki Evade unazad odmah nakon toga (ovo će očistiti i Yokai Realm maglu oko vas).  Ako ga udarite dok je stomak i dalje osvetljen, on će glasno reagovati.
  • Kada stojite ispred njega uz konstano povlačenje unazad, možete primetiti da će krenuti malo da cima glavom i da se sprema na skok – tada bežite što brže. Nue će skočiti, promašiti vas, pasti na zemlju i dati vam par sekundi da nanesete ogromnu štetu njegovom svetlećem stomaku.