Nastavak najslavnije “viteške FPS multiplayer arene ikada ” je stigao. Quake Champions u Beta verziji je pred nama več nekoliko nedelja i polako sabiram prve utiske gledajući jednim okom na samu komunu (starih i novih) igrača ove igre i njihove reakcije. Quake je franšiza koja nas ispunjava i zabavlja preko dve decenije i ista je utemeljila osnov za sve naredne čistokrvne 3D FPS igre. Quake je izrodio i prve superstar-multiplazer zvezde, svetski poznate i priznate od strane cele competitive gaming zajednice. Fatality, Zero4, Toxiq, Cypher i Rapha samo su neki od njih a “ulje na vatru” dolivao je i sam ID Software (kasnije Bethesda) koji su svake godine na svom QuakeCon eventu sve više i više podizali nagradne fondove za tamošnje Quake turnire ne bi li ove godine taj budžet dostigao vrtoglavih million dolara za najbolje igrače!

Savršeni engine koji je uvek bio glavno obeležje Quake naslova kao i neophodnost posedovanja velikog skill-a za pobedu tj mali factor sreće u multiplay okršajima neki su od glavnih faktora za veliki uspeh ove franšize i legitimitet koji vrh ove igračke komune uživa u gejmerskoj zajednici već dugo. Međutim nije sve teklo tako glatko. Quake je morao tokom vremena da trpi promene u svojoj mehanici i gejmpleju i evoluira zajedno sa svojim igračima. Neki su to podržavali a neki baš I nisu I malo po malo stvorio se definitivno jedan tanki sloj “toksičnog taloga” u Quake komuni koji je počeo da nanosi više štete nego koristi franšizi.

Možda najbolnija promena od početka je upravo uvođenje različitih “Championa” tj heroja u ovom poslednjem nastavku. Odjednom ste dobili mogućnost da birate jednog od mnoštva različitih likova, sa različitim aktivnim i pasivnim “ability” moćima i različitim osobenostima (brzina kretanja, veličina hitboxa, startni max value za health i armor) što je dobar deo komune dočekao “na nož” poredeći novi Quake Champions sa (omraženim) Overwatch naslovom, koji i meni ruku na srce deluje kao “Quake za predškolski uzrast”. No, možda najbolnija tačka razdora predstavlja upravo ODNOS starih quake igrača prema novajlijama koji su se tek sada po izlasku ovog novog nastavka osmelili da se okušaju u istom. Umesto bezuslovne podrške “matoraca” prema omladincima jedan deo ih je koristio za izivljavanje u arenama i boostovanje svog ega. Ruku na srce jedan deo veteran je propagirao u Quake komuni da se novi igrači ohrabruju savetima i prijateljskim pristupom da se oprobaju u Quake-u umesto da se isti izvrgavaju ruglu i besomučno “teraju u minus” u surovim deathmatch partijama.

Prijateljskim pristupom dobićemo dugo očekivani i preko potreban rast baze igrača koja stagnira i osipa se već veoma dugo. Iako i dalje nosi status legend, ova franšiza se svela na male stožere entuzijaska i pasioniranih hard-core ljubitelja ove igre koja je dugo čekala na svoj novi nastavak. Rizik u novom nastavku je bio veliki, međutim posle prvih par nedelja igrači su polako počeli da se privikavaju na novu mehaniku igre i nove moguće strateške pristupe igri sa više raspoloživih karaktera. Svaka tranzicija je bolna, čak i kod najboljih naslova, ali ono što ne treba zaboraviti je da novi Quake Champions dolazi sa istom starom porukom: Ovo je igra JEDNAKA za sve! Svako će imati istu šansu za uspeh, uprkos svim izmenama i novitetima i na kraju dana skill će imati uvek presudni uticaj na krajnji ishod meča, a to je i ono najbitnije, složićete se samnom.

Činjenica je da od pojave Counter Strike moda Quake nikada više nije mogao da izgradi onako masivnu publiku kakvu je pre toga imao. Jednostavno, nije mogao da privuče pažnju novih igrača I to jedan dug vremenski period. Upravo zbog toga važnost novog Quake Champions naslova je još veća – on donosi novine zanimljive svima, bitna unapređenja koja konkurišu sličnim najpopularnijim MP naslovima i ide u korak sa vremenom. Bez podrške nas igrača Quake kao uostalom ni jedna druga globalno popularna MP igra osuđen je na propast.

Pre nekoliko večeri, treći dan nakon izlaska closed Beta verzije igre zatekao sam sebe u partijama u kojima je matchmaking radio jako loš posao. Upadao sam u timove u kojima je bilo jako mnogo novih igrača i gubili smo konstantno iako sam davao ve od sebe i bio konstantno u vrhu tabele mog tima. Međutim nisam nip o koju cenu želeo da odustanem a još manje da omalovažavam bilo koga od ljudi iz svog tima. Jednostavno rekao sam sebi da ću radije da izgubim nekoliko partija nego da učinim da neko od njih nikada više ne poželi da se vrati u ovu igru sutradan. Pisao sam savete u team chatu u svakoj rundi i pomagao im na sve načine na koje sam mogao želeći da im učinim prve korake u surovim arenama što bezbolnije. Treba apelovati u svakoj prilici na stariju Quake komunu da svi zajedno treba da daju svoj doprinos da nam se novi igrači što lakše priključe, da svojim ponašanjem budu dobri ambasadori ove igre i tako uspešnije popularizuju istu globalno.

Quake Champions dolazi da povrati staru slavu na multiplay competitive sceni. Najviše sličnosti ima upravo sa legendarnom i najigranijom Quake 3 Arenom, dakle taj stari dobri osećaj brze akcije je i dalje tu. Ovo je nova i velika šansa kakvu nismo imali duže od jedne cele deceniju, šansa da Quake komuna ponovo krene da raste. Takođe, možemo pomoći i samim developerima svojim iskrenim utiscima i iskustvima koje ćemo im prenositi na Quake Champions forumu, uvažavajući pri tome njihov rad, vreme i talenat koji su uložili u ovu novu igru. Neosnovane površne kritike su trenutno najrasprostranjeniji vid „toksičnog“ ponašanja u gejmerskim online vodama i uglavnom dolaze od strane pojedinaca koji nisu ili su vrlo malo vremena posvetili igri o kojoj govore. Zbog toga moj savet je da ignorišete sve takve pojave na netu i sami se oprobate u novom Quake Champions, gde ste svakako dobro došli.

Ova igra je besplatna u svom osnovnom paketu i naredni period poliranja i unapređivanja iste doneće nam u jednom trenutku vrhunski proizvod koji pruža sjajnu zabavu i maestralne partije na vrhunskim Quake turnirima u kojima ćemo uživati u epskim momentima najboljih igrača…. ponovo.