Rekonstrukcija prve epizode Berserka (2016) prvi deo: obnova

Prošle godine su fanovi kultne mange/anime “Berserk” imali (ne)zadovoljstvo da, nakon 19 godina čekanja, KONAČNO dobiju nastavak originalne anime adaptacije iz ’97. Nažalost, malo je reći da je konačni proizvod bio apsolutno katastrofalan. Režija je užasna, CG animacija krta, robotska, likovi izgledaju kao niskobudžetne akcione figure, pejsing je prebrz, itd. Ali, u duhu produktivnosti, a bogami i malo zabave, cilj ovog editorijala je da zažmurim i zamislim da sam ja, bio odgovoran za prvu epizodu serije, kao i za ono što će u njoj biti animirano, radeći potpunu rekonstrukciju prve epizode.

Studio zaslužan za animaciju je dobio samo 12 epizoda da iz mange animira 3 arka koja se dešavaju posle takozvanog “Zlatnog Doba” (ark pokriven u seriji iz ’97 i trilogiji filmova iz 2012/13). Zbog ovog groznog hendikepa, bili su primorani da jedan od tih arkova skroz preskoče, od drugog naprave nekakav ružni kolaž, samo da bi dogurali do onog trećeg koji će biti u potpunosti pokriven. Možda ću zvučati kao pametnjaković, ali smatram da su mogli više da rade na ovome, i naprave epizodu koja ima smisla i van mange (jer, budimo realni, originalna epizoda ga uopšte nema, ako niste pročitali preskočene delove). Sad, pre same rekonstrukcije, želeo bih uraditi kratak rekap, poređenje se izvornim materijalom i mini recenziju prve epizode.

Prva epizoda rađena je po sceni iz 14. toma mange, i prati vitezove svetog lanca kako nadgledaju ono što je ostalo nakon eklipse, tj. kraja prve serije. Ovo je praćeno zbunjujućom scenom, sa likom koji se pojavljuje mnogo kasnije i irelevantan je za ono što serija pokriva iz mange. Preko scene u kafani iz prvog toma, dolazimo do dela u kom Gac ubije i pojede niskokvalitetni PS2 model koji izgleda kao zec, dok ga prethodno spašeni vilenjak, Pak, traži po šumi, ne bi li mu se zahvalio za ljubaznost. Smatram da je zaista bizarno animirati potpuno novu scenu, ako znamo da postoji sasvim kontekstualno relevantna scena između njih dvojice, lakša za animiranje i važnija za lik Gaca u tom delu priče. Nastavljajući dalje, anime skače direktno u scenu sa kočijom, takođe iz prvoga toma. Uspešno se pridržava izvornog materijala, sve dok se ne pojavi demonsko drvo iz 14. toma mange i biva uništeno u sceni koja se može porediti sa međuanimacijama iz ere PS1. Nakon završne špice, imamo privju za drugu epizodu, u kojoj je Gac opkoljen vitezovima svetog lanca. Ovim završavamo recenziju prve epizode – jednog velikog, besmislenog i frustrirajućeg nereda.

3

Uzeli su mangu, izvadili gomilu scena, koristili ih bez ikakvog smisla, zalepili ih selotejpom na tablu i nadali se da će dobiti nešto što ima razumljiv tok događaja.

Naravno, kao što sam na početku rekao, pametnjaković sam, i mislim da mogu uz pomoć mange i malo matematike, napraviti potpunu tekstualnu rekonstrukciju prve epizode. Nažalost, nisam mogao u jednom delu sve pokriti,  pa mi se pridružite u drugom, koji će biti stopostotno posvećen samoj rekonstrukciji.