Ah taj Electronic Arts. Sa njima nikad nije dosadno, ali ako ste redovna mušterija i korisnik njihovih video igara, onda ta nedosadnost postaje ogromna frustracija. Svi znamo da otkako postoje fudbalske igre koje EA razvija, odnos fanova i njihov bijes prema tim igrama (iako ih nastavljaju kupovati i redovno igrati svake godine) je nešto što slušamo i pratimo unazad 10 a bome i više godina. Ipak, sa ovogodišnjim EA FC 24 izdanjem, čini se da je taj bijes otišao na malo veći nivo i da su ljudi iz EA ove godine sebi pucali u noge, više nego ikad!

Novi FC je fino krenuo i doneo je malo svježine svojim većinom šminkerskim promjenama, ali se činilo da ćemo u ovom izdanju imati nešto zbog čega njihov support neće biti bombardovan sa milionima hejterskih poruka. Naravno, nakon samo mjesec dana i prvih patcheva koje je igra dobila, gameplay u online modovima (prvenstveno Ultimate Team-u), se drastično pogoršao i osjetno je da se dosta ciljalo da se ugodi igračima koji će forsirati META kartice, te da se tako poveća kupovina packova kako bi se dobili ti određeni META igrači.

Ipak, ovo je nešto što su njihovi korisnici navikli da vide, ali ono što je uslijedilo je definitivno nešto novo pa čak i za EA. Naime tokom možda najuzbudljivijeg perioda za igranje Ultimate Team-a, odnosno u periodu izvlačenja najbolje postave godine ili vam ga Team of The Year, veliki broj igrača je zbog greške u algoritmu preko kompletiranja Squad Building Challengea u kojem dobijate Player Pick od tri igrača sa preko 85+ ocjenom, dobio ni manje ni više nego Team of the Year karticu Lionela Messija.

Šta pije kafana?

Nakon skoro pola sata, ta greška je ispravljena, no veliki je problem nastao kada je krenula najezda komentara igrača koji u tih pola sata nisu bili u igri i nisu zbog toga uspjeli da besplatno i bez muke dobiju tada možda i najbolju karticu u čitavom modu. Naravno, po pitanju toga ništa nije bilo učinjeno i ko je god data aktivno grindao u tom modu, zna koliki je dizbalans nastao zbog tog propusta i da je solidan broj igrača dobio ogromnu prednost nad drugima zbog tog glitcha.

Na tome se nije stalo, te je bilo dosta komičnih glitcheva, ali su ti brzo rješavani i nije se dozvolio dizbalans kao ovaj sa Messijem, no bilo je opet nevjerojatno vidjeti da gotovo svake nedelje iskaču propusti kakve nismo viđali do sada u prethodnim fudbalskim igrama razvijanim od strane ove kompanije. Kao šlag na tortu, desio se potez kojim je EA svojim korisnicima pokazao možda i ono svoje pravo lice. Tokom drugog najuzbudljivijeg perioda za igrati Ultimate Team, odnosno Team of the Season promoa, igrači su u periodu dostupnih kartica iz Francuske lige jednog petka u nagradama iz UT Championsa magično dobijali kartice poput TOTS Mbappea, Dembelea koji su sigurno u Top 5 napadačkih kartica u igri.

Nakon sat vremena, EA se oglasio na svom X profilu, sa riječima kako se desio nekontrolisan boost u davanju jače ocjenjenih kartica, te da je to kotigovano. U prevodu kao i u slučaju za Messija, ko je imao sreće da tada igra, obogatio se Endgame karticama, a ko nije, tome slijede još veće muke.

Frustracije i ne toliko savršena rešenja.

Uz pitanje igrača da li će ostali koji nisu bili aktivni u tom pomenutom periodu dobiti nekakav vid kompenzacije, odgovor je naravno bio ne, te od tog dana X profil EA FC-a ne prestaje da gori te hashtag #BoycottEA pomalo viđa svoje svjetlo u trendingu s vremena na vrijeme. EA je ovime pokazao i dokazao koliko je sve u Ultimate Team mode-u zapravo pod njihovom kontrolom i da sav vaš trud zapravo ne zavisi od vas već od njihovog raspoloženja i naravno od onog koliko ćete pravog novca dati za FC Pointse, jer samo preko njih imate veću šansu da vam algoritam ustupi najkvalitetnije promo kartice, jer preko toga dodatno produbljujete džepove igrinim developerima.

Na kraju krajeva, vi ste njima samo broj i mušterija od koje se očekuje da pratite njihov sistem, ali se taj sistem ovim potezima polako raspada. Sve je ovo došlo kao kec na deset spekulacijama o akviziciji FIFA licence od strane 2K-a, te ako su te za sada nezvanične informacije istinite, bolji momenat za njihovo isplivavanje se nije mogao desiti.

Vidjećemo koliko će ove kontraverze uticati na prodaju kopija FC-a 25 koji nam dolazi u septembru, ali se čini da dominacija Electronic Artsa u fudbalskom virtualnom svijetu pada, a i to ne tuđom već sopstvenom krivicom.


Stavovi izneti u “Lični Ugao” autorskoj rubrici ne predstavljaju obavezno stavove kompletne EmuGlx redakcije, a ponekada ni samog autora 😉
Za ostale tekstove iz Ličnog Ugla posetite sledeći link.