Filmske adaptacije video igara u neku ruku podećaju na novokomponovanu narodnu muziku. Obe stvari predstavljaju izveštačene amorfne mase svojih izvornih materijala, ali u zavisnosti od kvaliteta produkcije i količine para koje idu u to, mogu biti ili Karleuša, ili Južni vetar.

U svakom slučaju sranje.
U svakom slučaju sranje.

Filmske adaptacije igara nikad nisu mogle da premoste tu barijeru i da ostvare značajnu vezu sa gledaocima. Stari filmofili beže kao zajci kad čuju da je u pitanju adaptacija video igre, dok fanovi igara ne mogu da pronađu sredinu između svog interaktivnog iskustva i linearne filmske forme. A oni što prave filmove, oni reše da sprcaju te pare na autopilotu, jer misle da je kupovina licence dovoljna da privuče publiku. Da li će se nekad pojaviti adaptacija koja je dostojna da stoji sa ostalim filmskim velikanima kao što su Roadhouse i Point Break? Šta je potrebno da se napravi dobra filmska adaptacija?

Ja naravno nisam tu da odgovorim na ova pitanja, ali internet je džabe, ja sam gladan i mogu o tome da lupam kao i svi ostali.

Trenutno je nekoliko masnih naslova u holivudskim rukama. Pitanje je da li ćemo nekad videti njihove adaptacije jer je to sve ajnštajnovski relativno kod njih, ali čak i ako ih vidimo, da li ćemo imati dovoljno snage da ne igubeiom razeum i nea oio o¿

Ali, možemo napraviti neke naše teorije o tome šta bi moglo da se uradi da taj film bude na mestu. Nekom mestu.

3HALF LIFE

Počećemo sa relikvijom PC igara, revolucionarnim, naučno-fantastičnim Style by Jury naslovom gde se jedan žgoljavi naučnik preobražava u najvećeg šmeker tabadžiju koji spašava svet od interdimenzionalnih super smrdljivih vanzemaljaca. Licencu igre je, na veliku sreću (za sad) pokupio Džar Džar Ejbrams, tvorac lensflerova i čovek koji drži sve filmske, televizijske, i gejming štrebere za jajca, praveći paralelno Star Wars, Star Trek, Portal i Half-Life filmove. Ovo nema šanse da propadne.

Teoretski!
Teoretski!

Da vidimo šta možemo ovde da izvučemo.

Počećemo lepo od našeg vrlog Gordona. Šta možemo na prvi pogled zaključiti o njemu. Tih, povučen, lep čovek, pajser. Čovek nam ne daje baš puno da smišljamo ideje, ali zašto to lepo ne gledamo kao vrlinu. Činjenica je da je Gordon glavni lik u HL, međutim, čovek reč nije zucnuo u svom polu-životu, nešto što je postao ultimativni pečat cele franšize, mogu da nam dovedu hibrida Beri Vajta, Morgana Frimena i Patrika Stjuarta opet bi izvoljevali.

Gordon treba da ćuti i u filmu. Ne može drugačije. Ako se neko bude žalio da je to loše jer ne postoji ljudski aspekt u glavnom liku duj duj hurdhngdj, izađi.

Ko je rekao da Gordon mora da bude glavni lik?

Zbog svog ćutanja, Goki odiše tom nekom misterioznom aurom, čovek od akcije i dela, ne reči i kukanja kao ostali naučnici u Crnoj Mesi. Zašto glavni lik ne bude – Barni. Običan čuvar, bolje ćemo se poistovetiti sa njim, nismo svi doktori nauka. Gordon nek stoji tamo u pozadini, nek objašnjava stvari, a Barni da stoji i nek uživa i balavi koliko je Gordon opasan. Isto možemo ponoviti i sa dvojkom, gde će pored Barnija, doći i Alyx i stvar će biti još bolja.

Jedina stvar koja me brine ovde je da ne dođe do onog što mi stručno zovemo – proseravanje. U ovom slučaju konkretno, spajanje prvog i drugog dela u jedan film, ili idiotsko mešanje motiva i delova priče. To je i moguće s obzirom da je dvojka znatno veća igra i poznatija od prvog keca (nisu moje reči, a te osobe koje su to rekle odavno su mrtve). Posledice mogu biti katastrofalne, jedino se nadam da će Ejbrams znati šta radi umesto da krije nedostatke lensflerovima.

5Barni – Jake Gyllenhaal

6Eli – Morgan Freeman

Moramo imati jednog pravog Frimena u filmu.

7G-Man – David Bowie

Zato što dens medžik, dens medžik dens!

8Alyx – Ne Rijana

Ako ovo prebrode, film je već za 10 oskara

9Gordon Freeman – Bryan Cranston

Zato što mi duguju od Godzile jedan pravi solo Krenstonov film.

10Crowbar – Michael Shannon

 

11DEUS EX HUMAN REVOLUTION

U futurističkom Detroitu, bivši policajac biva ranjavan od strane nepoznatih zlotvora i postaje pion korporacije koja iskorišćava njegovu nesreću i pretvara ga u tehnološki modifikovanog super policajca.

12Teško da se Džensen može hvaliti ženskama po beogradskim kafićima da mu je priča nešto najoriginalnije što su čule na svetu, ali s obzirom kako su mi iskasapili Verhovenov klasik novim ributom, mogle bi da ga cmoknu u njegovu augmentovanu čelenku. Poslednji nastavak Deu Sex franšize, biće ujedno i njeno prvo šegačenje na filmskom platnu. Za razliku od ostalih filmova na listi, Grlom u Džensene već ima potvrđenog reditelja, mada opet, to je Holivud, to je kao kod nas kad se kaže da počinju pregovori sa Evropskom unijom.

13Planiramo Pekinpoa da zovemo da snimi ceo događaj a možda i nećemo

Reč je o prikladno nazvanom Skotu Deriksonu, reditelj solidnog, ali ne odvratnog The Exorcism of Emily Rose, i ne baš tako solidnog mada i ne toliko odvratnog Hellraiser: Inferno. Vidim ja da od ovog nema vajde, tako da bolje da mi pređemo na glumce pre nego što mi ponestane rakije za ovo veče.

14Jaron Namir – Dominic Purcell

Pošto su nas ionako zavlačili da je ovo glavni negativac, a na kraju ga Yolo žvajzne za dve sekunde bazukom koju je čuvao u mantilu, neka to bude jedan od braće Skofild koji nije gej i nema tetovaže. Dobar je za ovakve mazge od likova, a i budžet mora negde da se izbalansira.

15Jelena Fedorova – Zoe Saldana

Upečatljiv lik u trejleru, nažalost je protraćen u igri kao i ceo taj augmentovani elitni odred, ali pretpostavimo da će likovi biti malo razrađeniji u filmu, pošto je uvek tako. Nije. Zoe Saldana se već može pohvaliti svojim izletima u naučne fantastike, tako da bi ova uloga bila solidna za otplaćivanje jednog Lambordžinija dok čeka Star Trek i Gardijanse2. Dovoljno je sexy bez augmentovanih udova, tako da ako reše da joj stave metalnu guzicu pored toga ja neću da se bunim. Ako to propadne, onda neka to bude Rozario Doson, gledam ih ko sestre, možda zato što su crne nisam rasista, tišina.

16David Sarif – Robert Downey Junior

Sarifa sam uvek doživljavao kao ljigavog licemera, al opet donekle dobrog čoveka. Ko može bolje to da dočara ako ne ljigavi licemer, a dobar čovek. Dauni će dati svoj prijatan šmek ovom liku, koji ionako svojom harizmom i bezobrazlucima zbunjuje igrača, a i biće dovoljan razlog da devojčice gledaju film.

17

Adam Jensen – Karl Urban

Prvo što čovek izgleda kao da mu je neko umesto glave stavio još jedan muskulus rektus abdominis, drugo što je čovek rođen za ovu ulogu. Treće, ako neko broji, je zato što pričam da je rođen za ovu ulogu još odavno, i kad sam ga video u prosečnom, ali okej za kokice Almost Humanu, rekao sam da Urbanov badass cop zaslužuje drugu šansu. Kad već živimo u svetu gde ima 10 varijanti Džrzi Šorova, a samo jedna sezona Karl Urban i Robot Crnac, red je da im Karl objasni sve to lepo na velikom platnu.

Ako se ovi kriterijumi ostvare, priča filma neka bude identična a i ne mora šta me briga, nema tu mesta mnogo da se razmišlja, upakujte to nekako, dajte Urbanu adekvatne urbane naočare i ostatak filma ima sam da se snimi.

 

18MASS EFFECT

Evo ga, ne može da se pobegne od ovoga, nikako. Dečko koji je obećavao već se odavno dobacuje sa različitim producentima i scenaristima koji su vezani za ovaj projekat. Pitanje je da li će se na kraju i odraditi s obzirom da su se stvari u filmskom svetu znatno promenile od inicijalnog plana da filmovi počnu da se snimaju paralelno sa ostatkom franšize. Dobijamo nove Star Trekove, nove Star Warsove, Čuvare Galaksije, ko bi sad hteo da se bakće sa još jednim sci-fi epom i da misli da ima šanse da to uspe.

ČIBE!
ČIBE!

Trenutno je za projekat vezan Morgan Dejvis Foeilgh (izvini Morgane, komplikovan si), što znači da bi proizvod sadržao malo više Adama Sendlera nego što ga zapravo ima u Mass Effectu, a da ne zaboravimo naravno i Edi Merfija kao Garrusa, Tali, Wrexa, Sarena, Ilusiv Mena i nekog KEWL ALIANA, novog lika, polu turijanca-polu krogana, mladog, neshvaćenog, dobre duše, spremnog da se dokaže, potpuno novog lika kako bi mlada glupa deca koja nisu igrala Mass Effect, gledala Mass Effect.

Glavno šuškanje vezano za ovaj film je da će ipak pratiti Šepardovu priču, jer zašto da igramo igru koja nam daje iluziju izbora pa nas razočara na kraju, kad možemo da gledamo uprošćenu filmsku verziju i da se razočaramo na kraju. Iako bi za Mass Effect najbolja opcija bila da se krene od neke nove priče, da se proširi univerzum kao što to rade praroditelji Trek i Wars Stars, moramo da radimo sa onim što su nam dali.

Svima odmah pada na pamet Ridli Skot, ili Spilbemberger ali svi znamo da od toga nema ništa. Piter Džekson i Ejbrams su trenutno najveći reditelji koji su donekle imali veze sa adaptacijama, nadajući se da ćemo dobiti nekog reditelja tog kalibra su veoma male. Sa druge strane, Zouvi Bouvi je zauzet snimanjem World of Warcrafta, tako da nam ne preostaje ništa osim Džozefa Kosinskog.

20
Puno ime – Joseph Fabulous Kosinski

Tron Legacy i Oblivion pate od malo nestabilnog pejsinga, rupa u scenariju, što je donekle i posledica njihovih jednostavnih priča sa rupama, međutim, jasno je da su oba filma veoma prijatna za oko. Mass Effect sadrži dosta neonskih lokala, a i rasparčanih pustinja i objekata, tako da je sasvim na mestu da uzemo Tron, Oblivion, selotejpom malo zalepimo vanzemaljce i doviđenja.

Počećemo prvo sa sporednim likovima, ali ćemo pokušati da ne nabrajamo sve likove iz trilogije jer ću se stvarno zapitati šta ja radim sa svojim životom. Dosta stvari, ako već morate da pitate, ali nigde u CV-u neće pisati Odličan nabrajalac potencijalnih glumaca za Mass Effect film. Da krenemo sa glumcima jelte.

21Garrus Vakarian – Brandon Keener

Nije potrebno objanšnjavati.

22Tali ’Zorah – Ash Sroka

Dalje…

23David Anderson – Kit Dejvid!!!

Zašto da ne, čovek je u odličnoj formi i dalje, a ljudi bi se osećali sigurnije kad bi videli poznatu osobu koja je uspešno prešla sa igre na film. Čovek ima iskustva u borbi sa vanzemaljcima, braneći Antartik sa Kurt Raselom od Stvora i prebivajući boga u Rodi Pajperu.

I šta ja radim ovo? Mass Effect može donekle biti u prednosti što se tiče ovih adaptacija, s obzirom da je dosta likova vanzemaljskog porekla tako da mo-cap može odraditi dosta stvari. Gotovo cela ekipa Mass Effecta može da se vrati i odradi svoje stvari ponovo. Kit Dejvid je tu, Triša Helfer je i dalje mnogo mnogo opasna, Ivon Strahovski isto, uh odlično. Tu je međutim, drugi problem, što bi ljudi rekli STARPOWER. Mora da se gurne neka jača filmska zvezda kako bi nosila film (ako je protagonista), ili balansirala ceo film (ako je kojim slučajem sporedna uloga), ali pošto smo odlučili da za sporedne likove nema kompromisa, sve na kraju, nažalost, opet zavisi od Šeparda. Znači, Šepard mora da bude neki poznatiji glumac, koji može odlično da nosi film, neko ko će biti zabavan za gledanje, neko sa kojim će se publika postovetiti. Malo stariji glumac, ako uzmemo u obzir da je Šepard već dokazani borac, ali dovoljno prijatan za oko kako bi se publika poistovetila sa njim, neko ko će odlično preneti na platno sve muke kroz koje je Šepard prolazio i kroz koje će prolaziti.

Mislim da znam o kome je reč, samo Vi meni morate dati reč da ćete me saslušati, i da ćete me voleti (makar približno) i posle ovoga.

Dakle… Šepard, glavni lik Mass Effecta je…

24Da preskočimo to obavezno ua ua, Han Yolo slepac i sve ostale stvari i da se saslušamo lepo kao junačine. Tom je bio Maverik, znači ima iskustva sa letelicama i subliminalnim gej motivima. Tom je bio tajni agent, znači ima iskustva i u tajnom agentovanju. Tom je bio u Ratu Svetova, što znači da ima iskustva sa vanzemaljcima. Tom zna iz Poslednjeg samuraja kako je to kad se suočavaš sa nepobedivim protivnikom. Tom je sajentolog i ovo ima da doživi kao dokumentarac. A pored toga, ma koliko su ljudi počeli da blate po Kruzu u poslednje vreme, čovek je pokazao da je i dalje odličan glumac kad nema žene pored njega da ga sputava. U poslednje vreme se aktivirao sa Džek Ričerom, Oblivionom, Edge of Tomorrow..om (ili All You Need is Kill, ako ćemo da cepidlačimo), čovek kome nijedan film nije dosadan, i gde je on uvek na vrhuncu zadatka. Znam ljude koji su pravili Šeparda kao ćelavog Kvazimoda, mislim da je potpuno moguće da Šepard bude krivovilični, harizmatični kepec kao što je Tom Kruz. Film će odmah dobiti to malo parče holivudskog prestiža što ponekad fali video igrama, a gde ćeš lepše od Riski Biznisa.

 

25SPLINTER CELL

Završavamo sa razvodnjenim Metal Gear Solidom čisto da pokušamo da pojasnimo šta zapravo nije u redu sa ovim adaptacijama ali i da popričamo malo slobodnije o tome. Trenutno su u razmatranju i Splinter i Metal Gear kao budući filmovi. O Metal Gearu ćemo posebno neki drugi put, moram malo da odmorim od njega, misliće ljudi da sam Kodžimin direktor marketinga.

Ili Kodžima
Ili Kodžima

Znači imamo dva stelt filma koji su adaptacije dve stelt igre, gde je jedna lišena svakog mogućeg personelitija osim, ajde, uniforme glavnog lika i (nekada davno) Majkl Ajronsajda, koji je donekle ovu igru izvlačio iz proseka. Igra u suštini, nema neku priču da padneš u nesvest, bez obzira koliko delova imala, gejmplej je ono što je bilo jedino interesantno, šunjaj, šunjaj, pucaj, sakrij telo, ask you some questions. Tom Klensijev materijal, u bilo kom mediju, varira od prosečnog, do malo iznad proseka, sve je to u suštini kako treba osim onda kad nije kako treba.

Zašto ja sad pričam ovo…a da.

Kad već imamo ovoliko multiversova u filmovima i franšizama u poslednje vreme, interesantno je zašto se niko nije setio da napravi jedan Klensivers, naročito zato što mu sisaju licencu već 30 godina. Klensijeva smrt je prošla čisto onako puf, nema veze, napisao čovek toliko knjiga da možemo da ih snimimo sve, a isto tako da ributujemo to isto još jedno 20 puta.

Je l’ neko gledao Jack Ryan: Shadow Recruit? Nije? Ne sećate se? Verovatno se i oni ne sećaju da su ga snimili. Ribut (jej, još jedan) sage o CIA analitičaru i (pretpostavljamo) šejpšifteru koji ima mogućnost da se transformiše u Alek Bodlvina, mene, Ben Afleka i Kris Pajna. Prvi filmovi su donekle i poštovali to da je on CIA, da je analitičar, dok su u Shadow Recruitu rekli fuck that i pretvorili ga u još jedan Bornova kriza identiteta.

27
Kad CIA analitikujem ovaj motor, ima tako da mu CIA analitikujem glavu crvenog mi oktobra patriotskog.

Toliko stvari nemaju smisla u ovom filmu da je to neverovatno. Poenta ovog sto hoću da kažem, je kad već opet radite ribut, i kad vas već zabole za logiku, kvalitet, kontinuitet i razum, gledajte onda da obogatite drugim stvarima čisto da nama bude zabavno. Prosečan dan analitičara Cije ne bi bio dobar materijal za akcioni film, razumem, pa se Kirk tamo infiltrira, skače, puca, trange frange. Prepustite lepo Rajanu taj analitički posao, a sve one stvari ostale stvari dajte nekom drugom da radi u istom filmu…recimo SEM FAKIN FIŠERU. Na taj način spajate lepo sve Klensi fanove, fanove tupih i predvidljivih političkih trilera, fanove Splinter Cell-a, a posle toga možete da pravite i poseban Splinter i Milka Canić: Jack Ryan’s Shadow Secretary. Odnosno, umesto jednog osrednjeg filma, napravite dva osrednja filma u jednom, pa ako uspe, posle pravite i njih 10 i radite šta hoćete. Ovo nije kukanje da priča bude dobra, ovo pričam čisto zbog tog mani mani dela pošto vas samo pare tu i zanimaju. Više filmova, jednako više ljudi u bioskipima, jednako više para da se kupi koka koja vam pomaže u razmišljanju šta sledeće da userete. Propustili ste priliku sa prvim Džek Rajanom, sumnjam da će biti drugi, ali ako bude, gugltrenslejtujte ovaj tekst i zahvalite mi se posle. Naplaćujem u sisama.