Viđali smo sve i svašta tokom ovih petrndesetak godina koliko postoje video igre. Počev od znojavih, brkatih vodoinstalatera, pa do znojavih, nabildovanih marinaca i Marinki, ali i Sonika, bogami. Mnogi developeri imaju određene, takozvane, žive inspiracije za svoje protagoniste i antagoniste koje u potpunosti, ili makar približno prikažu u igrama. Da li su to glumci, glumice, rođaci, svejedno je, ako mogu da se gegaju po 3D prostoru znači da developeri vreme nisu gubili. River Finiks je recimo poslužio kao inspiracija za Squall-a u Final Fantasy VIII, a Dikaprio kao inspiracija za Rivera Finiksa nakon njegovog overdouza ispred Depovog Vajper Ruma, trauma koja je uticala na Džonijev odabir uloga, evo već 20 godina.

Odeću je i u to vreme kupovao po najboljim kontejnerima
Odeću je i u to vreme kupovao po najboljim kontejnerima

Sa napretkom tehnologije, postaje sve lakše da čak i holivudske glumce što vernije prenesemo u ovaj medij kako bi oni zadatim likovima dali svoj lični pečat i ono što ih definiše u filmovima. Međutim, mogu oni da lažu dokle hoće i koliko hoće, kad je sasvim jasno da je glavna inspiracija za sve likove u video igrama Bata Živojinović.

Uslikan tačno 9 meseci pre nego što ste se rodili
Uslikan tačno 9 meseci pre nego što ste se rodili

Svi znamo ko je Bata. Devojčice ga vole, dečaci bi voleli da budu Bata, a Nemci napune unterhosene kada ga neko pomene. U svojoj milenijumskoj karijeri je uspeo da odigra sve najbitnije uloge koje jedan glumac može da odglumi. Dok Bejl mršavi i goji se kako bi pokazao da je stvarno glumac, majke mi, Bata nema potrebu da se ponaša kao šilibajzer jer u svakom trenutku zna šta radi. Kroz tih 200.000 uloga je možda igrao različite osobe, ali je uvek ostao jedan neponovljivi Bata. On je Džon Vejn, Gari Kuper, Švarceneger, Rambo, a opet nije niko od navedenih, već specijalna Životinja sama po sebi. Kao takav, njegovo prisustvo je i više nego očekivano u video igrama, a ovih par pikselizovanih kreatura pokazuju to.

Fokusiraćemo se na likove koji su direktno stvoreni u ovom mediju, tako da ovde nećete videti Supermena, Betmena, Indijanu Džonsa, Bonda, ali budite sto posto sigurni da je svako od njih neosporno i apsolutno Bata Živojinović.

HEAVY – TEAM FORTRESS 2

4Kao i obično, krećemo sa jednim noubrejnerom a to je naš vrli Heavy. Ogroman i dobro naoružan, Heavy predstavlja Batu u njegovoj najčistijoj formi. Kao Bata, Heavy je Bog puškomitraljeza i smrt za protivnički tim gotovo u svakoj situaciji gde se neko zezne pa naleti na njega dok pršti iz svog olovnog sokoćala. Međutim, iza tog stenovitog eksterijera se zapravo nalazi jedna velika duša od čoveka koja samo hoće da se svi volimo i da se veselimo.

DONKEY KONG

5Jer ovakva lista ne bi bila potpuna ako na njoj ne bi bila barem još jedna Životinja.

SHEPARD – MASS EFFECT

6Stari svemirski dramoser – Šepard, kapetan Normandije, ratnik, deflorator svega što je žensko ili pak jednopolno, a liči na žensko. Gotovo da poželimo da je Bioware malo više ubacio taj Batin šmek jer bi na kraju bili zadovoljni čak i trećim delom ovog serijala. Za početak, Bata ne bi slušao ono retardirano poludete od Catalysta koji mu za pet minuta kontradiktuje ceo Mass Effect lore, već bi mu lepo izvukao uši, nalupao par šamara, i oterao u vražju mater.

Igra bato
A posle cepnuo jedno kolce na Citadelu.

Ako već moramo da ga poistovetimo sa određenim likom iz Batinog opusa (tačnije ako sumnjate u kredibilitet ovog teksta što je kažnjivo zakonom), Valter bi možda bio najpribližniji lik Šepardu, ali ćemo se ipak odlučiti za Miloša Bojanića.

8Da, hvala Gugl Srč i ne, ne tog Bojanića, idiote, već Miloša iz filma Tri. U pitanju je jedan predivan film Aleksandra Petrovića koji prati Batu kroz tri događaja za vreme Drugog svetskog rata. U svakom od tih događaja Bata se susreće sa neprijatnim situacijama gde je ishod, jelte, smrt. Svaki segment ovog filma je podjednako potresan, a kraj filma lepo oslikava kasnije stotinu i hiljada igrača Bioware-ove trilogije koji su suočeni sa nemogućim izborom, gde svaki njihov sledeći potez vredi manje od pohovanog prdeža.

BLAZKOWICZ – WOLFENSTEIN SERIJAL

9Najosnovniji otrov za naciste, Blesković je toliko Batast da mi nije jasno kako ih Bata nije tužio za ovu blatantnu krađu njegovih memoara. Čak i oni fantastični elementi ovog serijala sa Batom u jednačini mogu biti opravdani. Svi znamo da jedino Bata može da ubije Hitlera u mecha oklopu, a takođe znamo da je jedini razlog zašto je Hitler napravio mecha oklop je zato što je pustio Batu da baulja po Vulfenštajnu.

Blesković je kao i Bata imao različite reinkarnacije kroz ovaj serijal, međutim, uvek je poštovao sve ono osnovno što čini jednog Batu. To su recimo snaga, lepota, dobro poznavanje svakog oblika naoružanja koje mu padne pod ruku i genetska averzija prema svemu što podseća na Hitlerjugend-e

10Da ne zaboravimo osmeh koji razoružava čak i najopasnije Sturmmörserwagen-e

Blesković tako predstavlja jedan amalgam svih Batinih filmskih likova iz Titove Jugoslavije, a možda i šire ukoliko Bethesda reši da nas obraduje još jednim naslovom posle New Ordera.

HAGGAR – FINAL FIGHT SERIJAL

11Ne zaboravimo isto da se Bata jednom neuspešno kandidovao za predsednika. Međutim, to neuspešno je bilo namerno neuspešno, jer čak i Bata zna da bi se tako stvorila velika zla kontrasila koja bi prkosila Batinoj veličini kao nekada davno Mad Gear banda u Metro City-u. Bivši rvač, a sada gradonačelnik, Haggar, kreće u specijalnu operaciju spašavanja svoje mlade mezimice nakon što su momci iz Mad Gear-a imali napad maloumnosti i mislili su da će to da prođe ovde. Kraj igre znate, jer ko izabere Haggara igra traje kraće nego što bi trebalo da traje. Danas kad malo bolje pogledamo, možda nam je malo i krivo što se Predsednik Valter nije desio jer Final Fight u stvari najbolje opisuje šta bi bilo kad bi Bata bio predsednik. Dok je globalni revival osamdesetih polako u poslednjem krugu, kod nas i dalje neprekidno cepkaju devedesete sa sve crnim hronikama i debilima od 14 leta sa pištoljima koji se kurče jer Arkan. Sve bi to Bata pobio na mrtvo mesto za 5-6 nivoa i vratio se taman na vreme za domaće sarmice što mu je Gagi Nikolić spremio uz salaticu. Plate ne bi smanjio, jer Bata je daleko od slepca.

Iako bi voleli da kažemo da je ovo u pitanju biografsko i istorijsko delo, Crapcom se odlučuje da pozajmi iz Batinog televizijskog opusa, naročito Aranđela Golubovića jer je jedan matori badža sasvim dovoljan da isprebija stotinu i hiljada Ozrena Soldatovića koji su se nakotili u poslednjih pola veka.

NAKED SNAKE – METAL GEAR SOLID 3 SNAKE EATER

12Kao i hemoroidi, što je neizbežno, neizbežno je, naravno i prvi Snejk je morao da se pojavi ovde. Kažemo prvi, mada je krajnje očigledno da je i Solid mogao da protutnja kroz ovu listu jer klon je klon, ali opet je samo jedan Bata – Big Boss.

Dok je Liquid samo jedan Svetozar Cvetković
Dok je Liquid samo jedan Svetozar Cvetković

Konami je čak morao da promeni određene istorijske činjenice gde Bata zapravo ne ubija Nijemce, već Ruse, jer posle Vulfenštajna je postalo gotovo nemoguće verovati da je ovo sve radio jedan čovek. Većina vas, petoro, koji čitaju ove moje putopise kroz groznice verovatno se seća filmske alternative na Zmijožderca, a to je Hajrudinov Most gde Boris Dvornik i Bata demoliraju sve pred sobom u zemlji seljaka na brdomočvarastom Balkanu. Sasvim je prikladno da jedan Tigar onda bude Snejk. Hladnokrvan i proračunat u svakom trenutku, ovo je jedna od suptilnijih Batinih uloga, ili se Bata makar trudi da to tako dočara, jer se mrtvi Nemci talože kao kilogrami posle praznika. I neka, takvog Batu volimo i takav Bata treba da bude, zvao se on Solid, Naked, Venom ili Tigar.

MASTER CHIEF – HALO SERIJAL

14Pitaju se pitaju, oko moje, iz nekog razloga kako izgleda Master Chief kad skine kacigu, a meni i dalje nije jasno zašto se to pitaju kad je sasvim jasno da je unutra Bata, brate. Još jedan svemirski tuberan na ovoj listi koji poseduje sve osnovne karakteristike jedne Životinje. Mutni i škakljivi podaci o odrastanju Master Chief-a samo još više potvrđuju ovu činjenicu. Kontradikcija sad postoji, naravno, kako sad jedan Bata može da bude i Šepard i Master Chief, vrag mu babu odsedl’o, to je nemoguće. Pa moguće je, drugovi i drugarice, jer Bata Šepard mrtav nije, već on putnik kroz paralelne univerzume je.

Masterovo stoičko držanje, hladnokrvnost i potreba da ostane anoniman su suvi dokazi da je Chief zapravo Šepard, odnosno Bata, jer to najbolje opisuje reakciju koju svako ima kad prođe kroz Catalyst. Razočaran svojim iskustvom u Massive Deffectu, Bata odlučuje da se revanšira u Halo univerzumu i postaje neuništiva mašina za šmajsovanje Covenanta i Poplave.

Nije to igračka, sine
Nije to igračka, sine

Sa ovako prekomplikovanim originom, Chief je nesumnjivo Valter, paragon čovečanstva i simbol istrajnosti, jednakosti i pobede nad uzurpatorom. Svi smo mi pomalo Chief, svi smo mi pomalo Valter, svi bi voleli da budemo kao Bata, ali nismo jer Bata je jedan.

BILL – LEFT 4 DEAD

16Zombi apokalipsa je u današnjim video igrama, poput kijavice, svakodnevna pojava i podjednako slinava i iritantna. Međutim, Valve to ume da izbalansira na način koji svaka kompanija treba da radi, naročito kad hoće da otaljava sa mnogo bitnijim naslovom – Ricochet 2.

Left 4 Dead, sa četvorkom umesto for, kako bi privukla cool i edgy klince, pored raznovrsnih Petonovih zombi klonova, ubacuje i tu raznovrnsnost kod glavnih likova, gde imamo IT crnca, okej devojku i lepog bajkera. Niko od ovih probranih individua naravno ne bi video ni H od helikoptera da ih ne predvodi stari Bata Bil, koji služi kao metuzalemski oslonac ovoj neadekvatno uparenoj družini. Batino iskustvo vadi bandu čak iz najgorih situacija, kad Zoi navali svoje debelo dupe na šoferšajbnu i aktivira alarm, ili kad Luis čačka vešticu. Čak i ako posmatramo kanon iz The Sacrifice scenarija, Stari Bil onda ispada još veći Bata jer jedini ima muda da se muški spusti i startuje generator, samo da bi ga smoždili Tenkovi.

17
Sa vedrije strane, nijedan Tenk mu nije bio kum

Bata tako još jednom demonstrira koliki je on zapravo čovek, Srbin, koji nesebično žrtvuje život kako bi tri debila odložila svoj eventualni termin na zombi jelovniku.

NEMESIS – RESIDENT EVIL 3

18Naravno, čak i Bata ponekad mora da vam ukiseli dan za promenu. Iako ga svi volimo kad krene da pršti po fašističkim zlikovcima, Bata je svojevremeno bio zli pukovnik Vili Fuks u Operaciji Beograd (gde su sramotno dabovali njegov grleni basington) ali i bezobrazni četnički poručnik u Povratku otpisanih gde je pokušao da izdiktira Zlatu Numanagić.

A ko ne bi.
A ko ne bi.

A posle pusti da ga Paja i Voja izrešetaju.

Sa velikim akcentom na „pusti“
Sa velikim akcentom na „pusti“

Nemezis isto tako pokazuje sve kvalitete koje ima jedan Bata. Kao prvo nenormalno je jak, a kao drugo ogroman je kao naš voljeni Boki. Njegova upornost takođe ne jenjava, naročito malo kasnije u igri kad krene da vam se useruje u život i probija čak i sobe za snimanje, jer nema snimanja kad je Bata Životinja. I ono što je najbitnije, čovek je, kao i Bata, apsolutno neuništiv. Istrajan i prkosan prema svakom čoveku koji misli da može da se meri sa ovakvom neumornom silom prirode. Iako su četnik Vili Fuks jaki kandidati za Nemezisa, zlatna medalja ovde pripada Klaji iz Kako je propao rokenrol. Prvo, zato što sažvaće svaku scenu u kojoj se pojavi, drugo zato što gura ruke u tuđa posla kao da mu život zavisi od toga. A kao treće, u filmu ima nindži koje su japanske plaćene ubice, a Resident je japanska igra, okej? Okej.

RAIDEN – MORTAL KOMBAT

21Kad smo već kod besmrtnika, bio sam u velikoj nedoumici da li da stavim ovog lika na listu jer bi to bio izdajnički potez prema drugom velikom besmrtniku koji je blagoslovio ovaj svet.

Alas, There can be only one...
Alas, There can be only one…

Ali rekli smo, filmovi su filmovi, a Lambert je tako imao veliku čast da igra jednog od najvećih bogova na svetu – Velimira Batu Živojinovića. Bata je u svakom pogledu Bog, da li su to munje i gromovi, punjene paprike i kavijar, šampanjac i šljivovica, Bata je kao što smo zaključili – sve. Jedini čovek koji može da prkosi generacijama Bikovića koji Monteviduju do iznemoglosti i pravi pravcati heroj svakoj nadolazećoj mladoj nadi. Bata će tako ostati besmrtan, da li na filmskom platnu, televiziji, ili idiotskoj listi koju je Yolo usnio usred zimskog stealth gripa. Smrt fašizmu, Bato, dabogda nam poživeo još 300 generacija!