Tri momka na svemirskom brodu punom devojaka? Sjajan preduslov za hentai. Ipak, ne baš, mada ima nagoveštaja. Ako kažem da su ti momci vaspitavani s ciljem da veruju da su žene nešto najstrašnije što postoji, to bi već promenilo stvari i preseklo u korenu teoriju o “Brodu Kosmičke Ljubavi”. To je činjenično stanje u kome počinju peripetije neodoljive grupe svemirskih gusarki potpomognutih onom trojicom nesrećnika.

Vandread nije prva anime serija objavljena na našoj televiziji, ali jeste prva sa kojom su postupili kako dolikuje. Nisu eksperimentisali sa sinhronizacijom, samo su titlovali lepim, krupnim ćiriličnim slovima. To barem važi za prvi serijal, dok su drugi upeli da “načnu” prebacivši na francuski dub. Da se razumemo, francuski jeste lep jezik, ali što se animea tiče eventualno može da prođe za shojo (ženski), u šta, pored najbolje volje, Vandread ne može da se svrsta.

Sad konkretno. U dalekoj budućnosti, muškarci i žene ratuju međusobno. Sa suprotnih strana galaksije, oni napadaju jedni druge, sve zbog starog duga muškaraca prema ženama. Sve je počelo pri početku kolonizacije svemira, kada je prva generacija muških kolonizatora napustila svoje koleginice. To je izazvalo opšti sukob koji traje već pitaj Boga otkad. Pošto su rešili problem produženja vrste, obe strane sukoba su se razvijale odvojeno, stvorivši zasebne specifične zajednice sa muškim ili ženskim osobenostima implementiranim u kulturu. Pre ili kasnije do toga je moralo da dođe, ako mene pitate.

vandread_00305230Sasvim slučajno, između ta dva sveta našao se Hibiki Tokai, protagonista serije. On je građanin treće klase, ima mizeran posao i perspektivu pahuljice u vulkanu. Opsednut je borbenim robotima i tu osobinu može da okrivi za sve što mu se desilo. Jednom se tako, u pokušaju da se dokaže pred kolegama, ušunjao da ukrade jedan Vanguard (humanoidnu borbenu mašinu). U tom momentu je počela sveopšta ofanziva muškaraca i bojni brod poslednje generacije je odleteo sa sve Hibikijem u vasionu. Iznenada, brod napadaju gusarke i primoravaju muškog generala da odvoji novi deo broda od starog i da puca na njega. Na tom delu broda, osim ženske okupacione sile, ostaju Hibiki, i dvojica nestandardnih pripadnika muške čete: tihi doktor Duero i Bart, kukavica bez mane. Od potpune propasti ih spašava čudna sila koja ujedno menja svu mašineriju koja se zatekla na brodu, tako da Hibikiev Vanguard postane kompatibilan sa Dreadovima ženskih pilota. To se ispostavi tek pri napadu mehaničke vojske na njih, kada Hibiki spase jednu od devojaka, Ditu. Dolazi se do zaključka da ta misteriozna sila koja ih je spasla ima neku višu svrhu za njih. Ovo je, u najkraćim crtama, začetak radnje ove svemirske opere sa elementima romantične komedije.

Što se grafike tiče, može se zapaziti da u ovoj seriji postoji jako puno kompjuterski generisanih sekvenci, ali to ne znači nešto obavezno loše, pogotovo kad se uklapa u koncepciju serije kao ovde. Dvodimenzionalni crtež je odličan i detaljan, sa jako dobro osmišljenim futurističkim kreacijama u pogledu odeće i enterijera. Animacija je očekivano sjajna pošto, s obzirom na učestalost CG scena, ostatak nije smeo da zaostaje. Stilizacija likova je izrazita, deformacije lica pri naglim promenama raspoloženja su tu, kao i titpični anime trikovi u prikazu osećanja (maglovita slika, sjaj u očima, senčenje…).

Zvuk je bez zamerki, korektno i kvalitetno je urađen. Jedino što me na momente iritiralo je Ditin glas, ali više zbog semantike nego zbog eventualnog nekvaliteta. Muzika adekvatno upotpunjuje atmosferu, i to je to. Ne postoji potreba da se sluša zasebno, mada dosta ljudi hvali opening prvog serijala.

HibikiUzgred, odavno nisam video ovoliko sugestivnih sadržaja u nekom anime delu. Roboti muškaraca i žena se “spajaju” tvoreći ultimativne mašine, a devojke stalno umoljavaju Hibikija da se “spoji” sa njima. Na razne načine ga podmićuju, najčešće hranom. Ako ovo nije aluzija s početka teksta, ja stvarno ne znam šta je. I pored tih golicavih nagoveštaja, zbivanja ljubavnog tipa su isključivo romantična, stidljiva i uz puno snebivanja, što se da i razumeti. Postoji i filozofska crta, koja se ogleda u pitanju koje Hibiki postavlja sebi: “Šta je dokaz mog postojanja?” Za mudre reči je mahom zadužena zapovednica Magno Vivan, jedna dostojanstvena stara žena sa izuzetnim duhom.

Različitosti između muškaraca i žena s ističu na svakom koraku, mada se čini da su scenaristi pomalo nagnuti na stranu lepšeg pola. One imaju više ukusa, bolju klopu i dozvoljavaju svakoj osobi da razvija svoju ličnost, dok su muškarci svi uniformisani pod konac, a o ukusu i hrani ne vredi trošiti reči. Takođe, muškarci su odgajani u vojnikom duhu, kao Spartanci, dok žene rastu uz brigu oba roditelja (tu žene prave kompromis radi zdravijeg odgoja i od dve majke jedna predstavlja “jači pol”, a druga “nežniji”). Ima puno interesantnih detalja koji će naterati gledaoce da mućnu glavom i razmisle o muško-ženskim odnosima. Izgleda da se bez žena ipak ne može, to je na početku i sam Bog morao da uvidi.

Serija nije mnogo teška uprkos epskoj radnji, ali postoje scene koje su emocionalno zahtevne za gledanje. Sve u zbiru čini Vandread jako dobrim štivom. Nije revolucionarno remek-delo žanra, ali pruža vrhunsku zabavu i jako je adiktivna. Za ljubitelje svemirske opere ovo je lektira, za ostale topla preporuka s moje strane.

Hibiki Tokai

Hibiki (2)Glavni junak Vandreada i glavni zabavljač, ovaj ekstrovertni momak je mali čovek sa velikim snovima. Započevši kao jedan od milion istih, Hibiki se uzdiže do vrhunskog pilota i heroja uz pomoć rešenosti i malog upliva više sile. Inače, nije neko koga bi svaki otac poželeo kćeri, pre svega zbog usijanog temperamenta i jezika bržeg od pameti. O ženama na početku misli sve najgore i užasno ih se plaši, što je rezultat efektivne propagande muškaraca. Kasnije se otvara ka novim vrednostima, a neke oduševljeno prihvata, recimo mnogo bolju kuhinju. I pored svih mana, Hibiki je naprosto čovek za koga morate navijati.

Bart Garsus

BartBart je sin najvećeg snabdevača hranom za mušku vojsku. Naravno, jedinac takvog moćnika može biti samo razmažen i plašljiv. Zbog svog kukavičluka, on i ostaje na brodu kada ga gusarke napadnu. Sasvim slučajno, otkriva se da je on jedini u stanju da upravlja novofomiranim brodom. Tako on sasvim nevoljno postaje ključni igrač u ratu sa armijom robota. I njega kao i Hibikija ta situacija izmeni, ali odjednom, u jednoj epizodi koju ne treba gledati bez zalihe maramica. Pomalo ambiciozno, Bart pokušava da zavede drugu po hijerarhiji na brodu, narednicu Buzam “BC” Calessu, ali ga čeka veliko iznenađenje pred kraj.

Dr Duero McFile

duero_mcfile_rape_face_mwmfc_by_jayspy-d48l4auNajzreliji i najobrazovaniji od ove trojice, Duero je školski primer hladnog i učtivog muškarca. Sasvim voljno pristupa ženskoj skupini kao lekar, pomažući mlađanoj Pai da se izbori sa zahtevnim pacijentkinjama. Ovaj markantni momak se vremenom otkravljuje i malo pomalo počinje da gaji osećanja prema genijalnoj, ali neatraktivnoj (poredeći sa ostalima) inženjerki Parfait i samo ona mu ponekad izmami sweatdrop. Uvek ima neku mudru reč za Hibikija i Barta, mada se najčešće drži po strani i pušta da njegova dela govore za sebe. Možda isprva deluje antipatično i samoživo, ali do kraja serije postaje stožer na kome počiva harmoničan odnos na brodu.

Dita Liebely

dita
Dita je prvo žensko biće koje je Hibiki sreo. Bilo je potrebno pola serijala da se oporavi od utiska. Njeno oslovljavanje “gos’n Vanzemaljac” ume da ubije Hibikija u pojam. Takođe, naivna je kao đak prvak, ali baš zbog te maltene dečje ličnosti, Dita uspeva da bude simpatična i da budi saosećanje. Čoveku naprosto bude žao da joj učini neku nepravdu. Od prvog dana je oduševljena Hibikijem i ostvarivanje njihove romanse je jedno od težišta radnje. A što se njene persone tiče, recimo to ovako: kad bi Nyuu iz Elfen Lieda znala da govori povezane rečenice, bila bi preslikana Dita. Naravno, takva ličnost obično ide u kompletu sa slatkom spoljašnjošću i zaista, Dita je najizrazitiji predstavnik kawaii stila u seriji. Sa Hibikijevim Vanguardom gradi robota izuzetne vatrene moći, ali pošto nije neki pilot, Meia i Jura joj više čuvaju leđa nego ona njima.

Meia Gisborn

MeiaMeia je lider udarnog odreda i najbolji pilot na brodu, dok Hibiki nije došao. Ujedno sa rivalitetom, mora da se izbori sa netrpeljivošću prema Hibikiju, kao tipičnom muškarcu. Njeno večito ozbiljno lice i nedruštvenost su rezultat teškog odrastanja. Ta tajna je sakrivena u nekoj vrsti polumaske koju nosi na licu. Iako je prilično inteligentna, malo sporije joj ide spoznaja sopstvenih osećanja, naročito prema Hibikiju. Cela situacija je zbunjuje, jer je muškarce dotad gledala isključivo preko nišana, a sad baš od tih muškaraca zavisi. Na kraju i sama biva šokirana kada shvati šta se krije ispod fasade ratoborne devojke. Hibiki i ona čine tandem u robotu čija je osobina ogromna brzina.

Jura Basil Elden

iuraaJura je, po meni, savršen primer dame, prava femme fatale. Ne samo zato što je prelepa i bolno dobro građena, većina devojaka na brodu je takva, već i zbog ličnosti. Ona se, naime, ponaša kao da žene ne ratuju decenijama sa muškarcima. Jura deluje kao obična savremena devojka ubačena u van(d)rednu situaciju radi daška svežine. Jedva je malo bolji borac od Dite, strašno je sujetna i ima izražen osećaj za estetiku. Čini se da joj je Hibiki simpatičan, ali kao neko slatko dete, zanimljivo joj je da ga posmatra kako besni po brodu. Dama poput Jure ima jednu, ali izrazitu manu – u vezi je sa Barnette, ženskim pilotom udarnog odreda. Uz pomoć Hibikijevog Vanguarda, stvara mašinu koja može obrazovati zaštitno polje, čak i oko cele planete.