Noir je u mnogo čemu jedinstvena serija. Na stranu to što je zamisao krajnje originalna (za anime), uticaji su ti koji su oblikovali Noir u ono što jeste. A inspiraciju za Noir autori su crpeli iz radova dvojice režisera. Jedan je Luk Beson a drugi Džon Vu.

Sve počinje u Parizu, gde živi i radi Mireli Buke. Ova mlada Korzikanka je jedan od najboljih plaćenih ubica na svetu. Jednog dana ona dobija e- mail sa misterioznom porukom “Pođi sa mnom u hodočašće po prošlosti”. Uz poruku je bila prikačena melodija koju je Mireli u šoku prepoznala. To ju je i nagnalo da krene za piscem te poruke. Gradilište na kom je trebalo da se sretnu je vrvelo od agenata koji su Mireli ubrzo saterali u ćošak. Tad se pojavila japanska curica u školskoj uniformi i zbrisala ceo odred agenata u desetak sekundi. Ova melanholična tinejdžerka predstavila se kao Jumura Kirika, iako nije sigurna da li je to njeno pravo ime, budući da ima potpunu amneziju. Mireli je zaintresovao sat koji je Kirika nosila, jer je isti takav imao njen pokojni otac. Njih dve obrazuju savezništvo kako bi zajedničkim snagama rasvetlile Kirikinu prošlost. Tajno ime koje su nadenule samima sebi je jedina reč koju je Kirika upamtila – Noir. Ali, njihov dogovor ima jednu začkoljicu- kada Kirika sazna svoju prošlost, Mireli će da joj oduzme život. Izvršavajući angažmane i istražujući, Mireli i Kirika otkrivaju postojanje organizacije po imenu Les Soldats. Ispostavlja se da se njih dve znaju od ranije, a da tajnu njihove prošlosti čuva jedna od vođa Soldata, Artena.

Noir ep. 01 - Maidens with Black Hands[(027005)18-25-01]Grafika i nije zapanjujuće dobra. Glavne junakinje su koncipirane tipično u duhu animea, sa ogromnim očima i slično. Likovi nemaju puno detalja, mada je njihova izražajnnost na visokom stupnju. Ipak, lokacije i scene su izvanredne. Jedna od odlika Noira je veliki trud autora da dočaraju stvaran svet. U tome su i uspeli. Mireli i Kirika često putuju, pa je bilo potrebno predstaviti veliki broj država, karakterističnih pejzaža, znamenitosti, gradova i slično. Isto važi za oružje. Akcione scene su bravurozne, ali bez preterivanja. Kirikin akrobatski stil pucanja preuzet je iz filmova Džona Vua, a Mirelina nišanska veština iz Besonove Nikite. Iako je broj mrtvih poveliki, seriju kao da je finansirao naš Zavod za transfuziju krvi. Što znači da krvi nema skoro uopšte. Ovaj korak je opravdan potrebom da se naglasi bezličnost brojnih agenata koje Mireli i Kirika uklanjaju sa puta. Možda je do mene, ali čini mi se da bi sa ubačenom krvlju serija znatno dobila na težini. Opet, to bi narušilo delikatan stilski balans kojim se serija odlikuje.

Noir ep. 01 - Maidens with Black Hands[(002652)18-21-51]Ako je grafika prosečna, muzika je vrh vrhova. Kompozicije su uninkatne (miks tehna, opere i francuskih melodija), ali, što je bitnije, savršeno su usklađene uz dešavanja na ekranu. Rezultat je neverovatan- atmosfera serije je jedinstvena i odiše tugom, melanholijom i prazninom. Iako se dve dominantne teme ponavljaju u svakoj epizodi, to nikad ne dosadi. Čak naprotiv. Što više Kirika i Mireli otkrivaju o sebi, efekat se pojačava. Nigde pre a ni posle nisam video da muzika ima toliki udeo u atmosferi, a da nije opera, jelte.

Noir ep. 01 - Maidens with Black Hands[(031361)18-25-28]Nasuprot većini serija sličnog tipa, Noir ne potencira želju za razrešenjem kod gledaoca. Baš naprotiv, zbog prirode dogovora između Mireli i Kirike poželećete da se Kirikina prošlost nikada ne otkrije. Melanholična a napeta atmosfera se pojačava sa svakom epizodom, jer se par ubica približava razotkrivanju prošlosti. Priznajem da sam započinjao gledanje nekoliko puta i da je trebalo dosta volje da bih pogledao prvih desetak epizoda. Ali, u trenutku kada Soldati stupe na scenu, serija dobija na zanimljivosti. Saznaje se o postojanju pravog Noara, čije veštine nadilaze Mireline i Kirikine, o planu Soldata zvanom Gran Retur, o razlozima praćenja Mireli i Kirike od strane agenata i o mnogo drugih neprijatnih stvari.

Noir ep. 01 - Maidens with Black Hands[(014828)18-23-29]Soldati su tajna organizacija od velikog uticaja u svetu, pošto su njihovi članovi u stanju da buvalno bilo koga uklone sa lica zemlje. Iako su od velikog političkog uticaja, ideološki su potpuno neutralni. Paravan za ovu oranizaciju je crkva (aha, templari!). Ipak, Soldati nisu homogeni, već među njima postoje frakcije. Jedna od njih nudi Mireli i Kiriki pomoć u otkrivanju njihove prošlosti, pod uslovom da se otarase Artene.

Šta reći na kraju? Noir je remek delo stila i elegancije u režiranju, kadro da polagano uvuče gledaoca u svet zakulisnih igara i potrage za izgubljenim sećanjima. Toplo vam preporučujem da ga pogledate, ali izbegavajte kišne dane za tu rabotu, jer ćete onda teško da se otrgnete iz praznine kojom serija zrači.

Mireli Buke

Noir ep. 01 - Maidens with Black Hands[(006386)18-22-28]Početak je zatiče u Parizu, gde drži agenciju, ustvari paravan za njen posao plaćenog ubice. Mireli je rođena na Korziki, kao Napoleon ili Leticija Kasta, u porodici koja je vekovima figurirala s one strane zakona. Nakon napada na njenu porodicu jedini koji ostaju živi su ona i njen ujak, koji je potom uči plemenitoj veštini usmrćivanja. Mireli je već bila etablirano ime u svetu plaćenih ubistava, kada je dobila poruku od Kirike i rešila da radi sa njom pod imenom Noir.

Mireli se trudi da oda utisak osobe koja ubija bez kajanja i oklevanja i koja se ne vezuje za ljude. Takav stav je doduše jedini koji je podoban kada je neko assasin, jer saosećanje vodi u ranjivost, a to je nešto što Mireli ne sme da dozvoli sebi. Mirelino oružje po izboru je Valter P99.

Jumura Kirika

Noir ep. 01 - Maidens with Black Hands[(004937)18-22-10]Kirika je japanska srednjoškolka sa potpunom amnezijom sa izuzetkom dve stvari. Prva je njena vrhunska veština u uklanjanju žive sile a druga je jedna reč- Noar, što je ime koje je Mireli nadenula savezništvu njih dve. Kirika je večito tužna, čak i kad slaže agente na gomilu lice joj ne menja izraz. Ima doduše i razloga za to. Kad jednom i sazna svoju prošlost, imaće jako kratko vreme da uživa u istini o sebi, jer će je istog trenutka njena partnerka poslati na onaj svet. Kirika je jako vešta sa hladnim oružjem, ali se specijalizovala za Beretu M1934.

Kloe

Noir ep. 24 - Dark Return[(006431)18-28-21]Iako je Kirikinih godina, Kloe je zastrašujuće vešt ubica. Upečatljiva je po tome da ne koristi vatreno oružje, već sve rešava sečivima raznih formata. Kada se Kloe pojavila, negde na polovini serije, predstavila se kao pravi Noar, što čak i njeno ime nagoveštava (japanska reč ‘kuroe’ i francuska ‘noir’ su sinonimi i znače ‘crno’). Kloe je jako verna Arteni i uprkos mladosti uživa poziciju od velikog uticaja u Soldatima. Najzad, Kloe je ta koja drži ključ za tajnu ubistva porodice Buke i Kirikine prošlosti.

Artena

Noir ep. 23 - Sentiments for the Remaining Flower[(028726)18-27-19]Artena je Soldat visokog ranga koja ustvari vuče konce svih dešavanja, sve u želji da ostvari Gran Retur ili Veliki Povratak. Deluje kao majčinska figura, blaga, trpeljiva i samo malo skrenula sa staze normalne misli. Njena osnovna premisa je da ako ogromna ljubav može da uništi svet, tad ogromna mržnja može da ga spase. Luda kao šišmiš. Artena obitava u zdanju poznatom samo kao “zamak”, na granici Španije i Francuske, u kraju zaboravljenom od sveta (Andora, anyone?).