Jednog dana i mi ćemo odrasti. Na stranu ćemo gurnuti sve naše nekadašnje igre, radosti, tuge i zatvoriti vrata iza sebe zauvek. I naše detinjstvo i mladost će nestati, kao da ih nikada nije ni bilo, kao da smo na svet došli baš ovakvi kakvi smo sada.

Nezgodna pomisao, zar ne? Ipak, to je jedini način da se opiše utisak koji je Honey & Clover ostavio. Možda zvuči kao kliše, ali svako kome sam je pokazao se prepoznao u ponekom segmentu ove serije. Prva interesantna stvar u vezi sa Honey & Clover je njena žanrovska pripadnost. Reč je o “đosei” (josei) animeu, pravljenom za mlade žene dvadesetih godina. Ovaj tip animea je jako redak za nalaženje i ima interesantne karakteristike kako u grafičkom izrazu, tako i u strukturi pripovedanja. Ova poslednja rečenica je stvarno kliše.

1
Bio sam u Mažestiku, bili su Mirko i Jovan i bilo je u redu.

Centralni likovi su Juuta Takemoto, Šinobu Morita i Takumi Majama. Oni su stanari u istoj stambenoj zgradi i kolege na fakultetu primenjenih umetnosti u Tokiju. Zajednički dele sve prednosti i mane studentskog života i uglavnom sastavljaju kraj sa krajem. Jednog dana, njihov profesor Šuđi Hanamoto predstavlja im svoju mladu rođaku Hagumi, koja je te godine upisala prvi semestar na njihovom fakultetu. Iz momenta se dva od tri momka zaljube u to slatko biće. Međutim, dok Juuta potiskuje osećanja prema Hagu, Morita, lud kakav jeste, iskazuje svoju naklonost na krajnje ekscentričan način, što ionako stidljivu Hagu pomalo plaši. Majama u međuvremenu muči svoju muku sa ljubavlju i poslom istovremeno, budući da stremi ka već zreloj Riki Haradi, koja mu je i poslodavac na honorarnom poslu, dok je u njega zaljubljena njegova mlađa koleginica Ajumi Jamada. Serija prati studentske godine života ovih mladih ljudi, njihovo sazrevanje, završetak školovanja i potragu za sobom.

bscap0026Vizuelni aspekt je vrlo lep i van kalupa u koji bih ga mogao smestiti, kao i cela serija, uostalom. Dizajn likova je drugačiji od šođoa, dakle nema vitkih, nežnih muškaraca sa ogromnim očima i podignutim kragnama. Ipak, ovo je ženski anime pa su muški likovi pažljivije crtani. Poseban kuriozitet su usta likova koja su mnogo proporcionalnija sa ostatkom lica (-_- umesto O.O). Emotikona ima jako puno i često se koriste (u slučaju Hagu skoro neprestano). Osnovni slikovni simbol oko kog se vrti cela serija je krug ili bolje točak, pa bio to točak na Juutinom biciklu ili ringišpil tipa “panorama” u gradskom zabavnom parku. Kolorit je prelep, koriste se vedre, pastelne boje tako da sve deluje svetlucavo i mutno, kao gledano kroz med. Ne verujem da je ovo slučajno, s obzirom na naslov. Uzgred, J.C. Staff, koji je skrivio Honey & Clover, je radio i meni omiljeni Azumanga Daioh.

Leptirići, mislim stvarno.
Leptirići, mislim stvarno.

Muzici i zvuku je posvećena dužna pažnja. U svakoj epizodi u jednom trenutku se čuje pesma koja jasno iskazuje osećanja osobe koja je u kadru. Glasovi su odlični, jedino je Morita pomalo iritantan ali to je i bila namera. Prvi opening je malo čudan, pošto je rađen u stopmotion animaciji i prikazuje razne egzibicije sa hranom ispred zelene pozadine.

Honey & Clover je potpuno realna serija sa likovima kakve svako od nas poznaje. Situacije i stavovi koji se mogu sresti u seriji su veoma slični onima koje proživljavamo sami. Nema onih radikalnih situacija “jedan u milion” kakve su uobičajene u dramama (recimo Kimi Ga Nozomu Eien), priča je potpuno bliska i prepoznatljiva. Izgleda da populacija iznad dvadesete ima iste probleme ma gde se u svetu nalazili. Da li je takvom realizmu mesto u animeu, koji je mahom viđen kao jedan od vidova bekstva od stvarnosti? Da, naravno, zašto se čudite? I publika treba da je zrela, ne samo likovi.

honey-and-clover-screenshot-03
U slučaju Morite, zreli za ludnicu.

Još jedna stvar zbog koje treba skinuti kapu Honey & Clover-u je sjajan prikaz ljudskih odnosa. Likova nema mnogo, a radnja je manje-više u službi pomenutog razvoja istih. Prelazak iz relativno bezbrižnog načina života u potpuno drugačije okruženje koje nosi nove odgovornosti i izazove proces je koji neminovno ide sa godinama. Ipak neki, poput Morite, žele da to izbegnu što je duže moguće. Studentski život i pored svega ima svojih draži.

Pelcer od fikusa, štae?
Pelcer od fikusa, šta?

Kad već govorimo o studentskom životu, serija daje autentičnu sliku tog perioda školovanja. Jedino što je osoblje na fakultetu mnogo liberalnije prema studentima, ali budući da je u pitanju primenjena umetnost, to i nije za čuđenje. Još nešto: svi piju kao blesavi kadgod ih nešto muči, a pošto ih većinu vremena nešto muči zaključak se sam nameće.

I tako, mogu reći da se osećam privilegovano što sam pogledao ovako redak primerak đosei animea. Doživljaji grupe studenata su bliska tema većini nas, i uživanje je garantovano čak iako ne pripadate ciljnoj grupi. Vrlo sentimentalno i dirljivo delo, a ujedno i jako adiktivno. Lagano ga degustirajte, uživajući u svakoj epizodi.

Napomena: ako vam se učini da je priča nedovršena, i jeste. Drugi serijal je izašao i trebalo bi da zatvori krug.

Juuta Takemoto

takemotoNa početku serije Juuta ima devetnaest godina i student je druge godine. Živi u istoj zgradi sa Majamom i Moritom, a Morita mu je čak i cimer u sobi 202. Kako delim njegov status studenta iz provincije, mogu da razumem njegove teškoće pri prilagođavanju ritmu življenja i studiranja u velikom gradu (ko je rek’o “ljakse”?).

Juuta je prilično depresivan, ali ima dobrih razloga za to. Zaljubio se u Hagu na prvi pogled, ali ne može da skupi hrabrost i da joj kaže šta oseća. Umesto toga on odlučuje da joj bude blizak prijatelj i bratska figura, prepuštajući Moriti romantični udeo. Budući dobar sa obradom drveta, čak se nudi da napravi Hagu kućicu za lutke u Rokoko stilu (ako ste mislili da je barok kitnjast, prevarili ste se). Nažalost, Morita bez reči odlazi na duže, ostavljajući Juutu krajnje zbunjenog po pitanju odnosa sa Hagu.

Juutin porodični život je drugi dobar razlog za depresiju. Otac mu je umro dok je on još bio mali, a majka radi kao medicinska sestra, tako da je dobar deo svog vremena provodio u bolnici. Čak i Božića se seća po mirisu antiseptika i ne voli ga mnogo. Čovek sa kojim njegova majka trenutno živi je potpuno drugačiji od oca koga je zapamtio i teško mu je da ga prihvati kao očinsku figuru.

Još dok je bio mali, Juuta je želeo da pobegne iz takvog života, vozeći bicikl koliko ga noge nose. Pred kraj studija to i čini, odlazi na putovanje do najsevernije tačke Japana da bi upoznao sebe i našao rešenje za zamršenu situaciju u kojoj se našao. Tokom puta, on ne nalazi ono što je tražio, ali shvata koliko mu znači ono što je ostavio iza sebe.

Šinobu Morita

moritaKrajnje nenormalan i ekscentričan momak. Sa svoje dvadeset četiri godine najstariji je među stanarima zgrade i cimer Juuti. Već šestu godinu je na fakultetu jer ne može da se probudi na vreme za časove, pa obnavlja godinu za godinom. Razlog tome je njegov posao koji ga ostavlja iscrpljenim do daske. Naime, Morita često odlazi bez reči i ne pojavljuje se danima i nedeljama. Kada se vrati, mrtav je umoran, nosi neke uvrnute poklone (deset kila kroketa, recimo) i poveliki svežanj novca u džepu. Sa vrata padne u san i ne budi se bar dva dana. Šta on to radi, niko ne zna a i ne raspituju se mnogo. Novac koji zarađuje mu omogućuje da živi bezbrižno i ponaša se kako se već ponaša.

Morita je izvor smeha i zabave u seriji i epizode bez njega deluju prilično turobno. Često radi jako lude stvari. Jednom je napravio tablu za Twister sa jedno milion nijansi (svetli ultramarin, romantično crvena, magično plava…) i od tad kola hitne pomoći redovno dolaze da razvežu igrače iz čvora ili da im saniraju prelome. Takođe, njegovo iskazivanje naklonosti prema Hagu ostavlja nesrećnu devojku duboko zaplašenom, što pospešuje njene ionako znatne teškoće u komunikaciji.

Da, Morita je izgleda jako zaljubljen u Hagu. I pored toga što je tera da radi neke ponižavajuće stvari (ništa tako ponižavajuće kao to što ste pomislili, vi gomilo perverznjaka ;)), njegova osećanja su iskrena i duboka, barem koliko je to moguće za nekog poput Morite. Juuta je prepoznao to i prepušta mu Hagu, a onda Morita odlazi bez reči za Ameriku, praćen Juutinim proklinjanjem iz sveg glasa. Pola godine se ništa o njemu nije čulo, a onda se pojavio na najekstravagantnijem mogućem mestu na kugli zemaljskoj. Na kraju postaje Legendarni osmak, student koji studira osam godina, ali ipak diplomira i… upisuje drugi kurs. Ne bi drugi serijal bio isti bez njega.

Takumi Majama

majamaZa razliku od prethodnika, Majama je krajnje ozbiljan i ambiciozan momak. Seriju počinje sa dvadeset dve godine i upisanom četvrtom godinom arhitekture. Nekada je bio Moritin cimer, pa mu ovaj i dan danas zajmi košulje i majice, uz objašnjenje da su udobnije. Prema Juuti se ponaša pokroviteljski i pomaže mu u velikoj meri.

Pred kraj studija, Majama je potražio honorarni posao i našao ga je uz pomoć profesora Hanamotoa, koji ga je spojio sa svojom starom poznanicom po imenu Rika Harada. Riki treba pomoć, pošto je parcijalni invalid posle nesreće u kojoj je izgubila muža. Saosećanje koje Majama oseća prema njoj prerasta u snažnu simpatiju, naročito pošto sazna koliko Rika pati za izgubljenim suprugom. Rika je očito svesna osećanja koje Majama gaji prema njoj, ali ne i njihove snage.

Sa druge strane, u Majamu je baš zaljubljena Ajumi Jamada. Majama, koji naravno zna za to, govori joj da prevaziđe osećanja prema njemu i ohrabruje je da nađe nekog drugog za sebe. Iako ne može da joj uzvrati naklonost, Majama veoma ceni Jamadu kao prijatelja.

Posle studija Majama se zapošljava u Fudživara Dizajnu (Takumi + Fudživara = Initial D) i muku muči sa radoznalim kolegama koji bi da raskrinkaju njegov ljubavni život. Njegov šef, Nomija, ima reputaciju plejboja i počinje da se interesuje za Jamadu. To pokreće blaga trvenja između njega i Majame, pošto Majama ne da na drugaricu. Kasnije, kada se firma rastavi na dve grane, Majama treba da se preseli u Totori (podaleko), zahvaljujući Nomijinom mešanju. Umesto toga on daje otkaz i vraća se kod Rike u Harada Dizajn, maltene na silu se ubacujući na staro mesto.

Ajumi Jamada

jamadaNa početku ima dvadeset i jednu godinu i talentovani je vajar. Osim toga, pomaže roditeljima u vođenju prodavnice. Svojim lepim izgledom privlači pažnju kolega na fakultetu i u šoping distriktu. Jamadin nadimak je Tetsudžin (lik iz Tekkena, bukvalno Gvozdena Dama) jer je kao brucoš trčala po 6 km svakog jutra, pomažući svom psu da oslabi. Takođe, na provokacije reaguje zastrašujućim poklapanjem petom odozgo (“patetntirani Samirov High Velocity Heel-Kick of Doom”). Hagu i ona su jako bliske, skoro kao sestre. Jedina osoba koju Hagu zove po imenu je upravo Jamada. Dobar je prijatelj i Juuti i Moriti, mada ne u tolikoj meri.

Jamada je duboko zaljubljena u Majamu. On joj, međutim, ne uzvraća osećanja, čak se čudi tome što joj se dopada i toplo joj savetuje da nađe nekog drugog. Eh, lako je reći… I pored toga Jamada ne može da natera sebe da digne ruke od Majame. Sve bi bilo lakše da on nije toliko blizak i dobar prema njoj. Tada joj se desi da dobije četiri bračne ponude odjednom od svojih kolega iz prodavnica u distriktu, koje je znala od rođenja. Jamada tako saznaje kako izgleda kada se ljubav ne može uzvratiti važnoj osobi u životu. Uz snebivanje odbija sve četiri ponude, na šta se sva četvorica đuvegija napijaju kao letve.

Kasnije na Jamadu baci oko Majamin šef Nomija. Uprkos Majaminom zaštitničkom ponašanju, Nomija uspeva da se približi Jamadi, samo da bi saznao da ima oči za drugog. To ga ne obeshrabruje.

Hagumi Hanamoto

hagumiIako ima osamnaet godina, Hagu izgleda kao dete (metar i žilet, ogromne oči, rumeni obrazi…) i, što je najgore, ponaša se kao dete. I pored izgleda, ona je jako talentovan umetnik, čiji su radovi hvaljeni u umetničkim krugovima. Rasla je izdvojena od sveta, samo sa bakom i zato nije vična komunikaciji sa nepoznatim ljudima. Često je nervozna i ponekad se čak razboli od stresa.

U ovu slatku devojku zaljubili su se istovremeno i Juuta i Morita. Hagu je blaženo nesvesna ikakvih osećanja ove dvojice i smatra ih za drugove ili čak braću. Moritini nezemaljski načini iskazivanja naklonosti je, doduše, nagone u beg što je dalje moguće. Jako je vezana za Šuđija i u početku samo njemu veruje. Kada on ode na put radi istraživanja, Hagu se zbliži sa društvom sa fakulteta, posebno sa Jamadom.

Hagu je jako stidljiva i kolebljiva pri ophođenju sa ljudima, pa je kolege smatraju čudnom. Nije vezana za porodicu, osim za Šuđija i teško stiče nove prijatelje. Posle Morite, najveći broj smešnih situacija ima nju za aktera, baš zbog njene trapavosti i zbunjivosti. Skoro konstantno ima bele kružiće umesto očiju i troši emotikone kao blesava.

Pred kraj se pred Hagu postave dva bitna izbora. Jedan je izbor karijere, a drugi je između Juute i Morite. Konačan ishod njenih premišljanja ipak donosi drugi serijal.

Šuđi Hanamoto

tu-iOn je profesor svim dosad opisanim likovima i nešto poput očinske figure. Takođe je stric Hagu i s vremena na vreme pokazuje preterano zaštitiničke tendencije prema njoj. Kada ode na put u Mongoliju, ispostavi se da mu Hagu užasno nedostaje, što dovodi do ludila njegovog saputnika, pa ga ovaj vraća u Japan po kratkom postupku.

Šuđi je takođe posrednik u odnosu Majame i Rike, budući da ih je on upoznao. Dugo vremena, Šuđi je bio najbolji prijatelj Riki i njenom mužu Haradi. Posle Haradine smrti, bdeo je nad Rikom u bojazni da ona ne digne ruku na sebe i pridruži se suprugu u smrti. Ponekad mu je dolazila pomisao da bi za Riku možda bilo i bolje kada bi se to desilo. Procenivši da je Majama najpogodniji da nastavi da se brine o njoj, Šuđi upoznaje ovo dvoje. Tako je Šuđi postao provodadžija za sva tri muška lika. Kao što Čehov reče, “ljudi koji unose svetlost u tuđe živote, ne mogu je uneti u svoj”, pa se o Šuđijevom ljubavnom životu ništa ne zna.

Rika Harada

haradaKoosnivač i menadžer Harada Dizajna, zajedno sa svojim mužem. Jedne večeri, dok su se vračali sa otvaranja radnje koju su projektovali, Rika i njen suprug su doživeli saobraćajnu nesreću u kojoj je on stradao. Rika je ostala živa, ali teško povređena. Ima grozne ožijke po telu i oštećene noge, pa ne može da dugo hoda bez pomoći štapa i analgetika. Ožiljci na njenoj duši su još strašniji, jer je te večeri ona vozila. U vremenu posle nesreće, Šuđi se brinuo o njoj, da bi potom prepustio Majami mesto pored nje. Brinući se o Riki, Majama počinje da se zaljubljuje u nju.

Rika zna za Majamina osećanja, ali ga svesno odbija od sebe, jer ne može (i možda ne želi) da ga pusti u svoj život, u strahu da ga ne povredi. Preporučuje mu da nađe neki drugi posao i da krene dalje. Majama odlazi, ali joj kaže da će se vratiti, bez obzira da li ga ona čeka ili ne.

Fuđivara Dizajn

Honey_and_Clover_II_-_03_-_Large_03Kada se prebacio u Fuđivara Dizajn, Majama je upoznao plejadu novih likova. Takumi (opet?) Nomija je njegov šef sa reputacijom plejboja i zavodnika, koji se interesuje za Jamadu, i toliko o njemu.

e,sad da ga...Kazuši Jamazaki je mlađi radnik u firmi, pomalo zaljubljen u svoju koleginicu. Neobična njegova osobina je da mu dobro stoji bilo kakva kombinacija odeće, pa bio to i najgori treš (printovi, šljokice, spandeks…).
Mivako Tešigavara je starija koleginica u koju se Kazuši, kao, zaljubio. Pomalo je impulsivna i isteruje svaki konflikt do kraja. Stalno je sa svojim psom zvanim Lider.