U davna vremena, kada sam sve tekovine japanske škole crtanja zvao jednim imenom “mange”, imao sam priliku da sticajem srećnih okolnosti pratim ovu seriju na nemačkom MTV-u. Konkretno, za jednu noć su pustili sve epizode, a ja sam ih snimio na VHS. Ostatak možete da zamislite. Sledećih nekoliko nedelja svi iz mog šireg okruženja su morali da podnose moju opsednutost mladim Japancem na biciklu i njegovim doživljajima. Jeste da ništa nisam razumeo, ali to nije bila nikakva prepreka. Puštena s lanca, moja mašta je nadomestila nedostatak dijaloga. Dugo je vremena prošlo pre nego što sam se domogao fansub verzije koju sam mogao da razumem. Da li je ovo delo bilo vredno onolike moje zanesenosti? Pa, izgleda da ne, ali se svejedno radi o jako dobrom ostvarenju.

Kritika na delu
Kritika na delu

Centalni lik u seriji je Kintaro Oe, dvadeset pet godina, neoženjen. Bivši student prava, sada slobodnjak koji luta od posla do posla, ne zadržavajući se preterano na jednom mestu. Nemojte misliti da mu studije nisu išle, Kintaro je položio sve ispite na prestižnom Tokijskom Pravnom fakultetu, ali ga je napustio pre diplomiranja. On sada “uči život”, stičući znanja u kontaktu i radu sa ljudima. Sa sobom apsolutno svud nosi notes u koji upisuje bitne “lekcije” koje usvaja svakodnevno. Serija prati šest Kintarovih angažmana, u kojima se zapošljava mahom kao radnik sa dna liste zaposlenih.

Golden Boy - 6[(001904)17-44-27]

Crtež je vrlo dobar, mada ponekad slabije detaljan, dok su pozadine urađene fantastično sa sjajnim detaljisanjem. Stilizacija je najbolji deo ovog ostvarenja, naročito su za pohvalu ženski likovi, od kojih na trenutke zastaje dah. Uz dame, najbollji deo Golden Boya su grimase glavnog lika. Izrazi Kintarovog lica često su potpomognuti i raznim efektima, kao munje, blur ili speed lines što izaziva željeni efekat naglašavanja ionako burnih emocija. Izdvojiću izraz “dama u nevolji”, kad se Kintarovo lice prikazuje s punim detaljima i sa naglašenim senkama. Ogromna emocionalna paleta je prikazana na način koji je komičan i pomalo zajedljiv. Neke grimase se neće svideti baš svima, jer nisu prijatne za gledanje. Takođe, dobar deo scena je politički nekorektan i neprimeren svoj publici. Tu prvenstveno mislim na onaj čuveni kadar transformacije ruke, a i na krupne planove Kintarove vaskrsle puti (lat. phalus erectus). Najopskurnije scene su srećom skremblovane. Animacija zaostaje za crtežom, mada ne mnogo. Nije toliko loša koliko je neujednačenog kvaliteta, poneki put je izvanredna, a ponekad se primetno smanjuje broj frejmova po sekundi.

Golden Boy - 1[(015952)17-19-33]

Zvuk nije nešto posebno dobar, ali serija nije preterano zahtevna po tom pitanju. Dovoljno je bilo naći nekoliko lepih ženskih glasova koje nije blam da pričaju bezobrazluke. Jedino je Kintarov glas na iskušenju, budući da mora da izrazi osećanja u rasponu od očaja do teške napaljenosti, ponekad istovremeno. Muzika je slična zvuku, tako da se neću zadržavati na njoj.

Zanimljivo je da se mogu izvući izvesne generalizacije u vezi sa radnjom. Najpre, uvek je tu neka devojka u uskoj vezi sa Kintarovim radnim mestom (šefica, koleginica, gazdina kći), sa kojom je Kintaro u dobrim odnosima. Dalje, Kintaro uspe da velemajstorski pokvari odnose sa devojkom. Uglavnom je ljubav u pitanju, a tu ima puno prilike da se zavrne stvar. Potom, u svakoj epizodi Kintaro dobija batine, makar jedan udarac. I na kraju, izuzetnim osobinama naš junak zadobija naklonost mlade dame i menja joj život na neki način, a on sam odlazi u nepoznato samo sa mountain bike-om, nešto prtljaga i parolom “uči, uči, sad, sad”. Ovaj šablon nije striktno poštovan u mangi gde je udahnuto malo živosti radnji, a bogami i samom Kintaru. Ovako izvučen fragment mange može da navede na pogrešne zaključke o glavnom liku, recimo da je kompleksaš, virgo intacta i blagi toilet pervert. Kad malo bolje razmislim, ovo poslednje je tačno.

Ko je toilet pervert, fegetčino?
Ko je toilet pervert, fegetčino?

I pored navedenih mana, Golden Boy je kvalitetna i intrigirajuća serija koju bi morali da pogledaju svi ljubitelji ecchi komedije. Ovo je izraženi shonen anime i muška publika će nesumnjivo uživati.

Kintaro Oe

Golden Boy - 1[(021751)17-21-06]
Iz onoga što sam dosad napisao, moglo bi se zaključiti da je Kintaro školski primer neopevane budale. Istina je da je on pomalo naivan i preveliki idealista za dvadesetpetogodišnjaka, ali u određenim okolnostima te osobine mu pomažu. Ima skoro neograničen intelektualni kapacitet, koji mu omogućava da ogromnom brzinom uči svaku veštinu koja mu je potrebna za posao i za život. Njegova promišljenost nije ni izbliza tako razvijena, pa ponekad deluje kao krajnja neznalica. Takođe, izuzetan je romantik, ima zlatnu dušu, radoholik je i pomalo nastrano orijentisan ka toaletima. Svoju dobrotu i požrtvovanje često proširi na ljude oko sebe, ponekad menjajući njihova shvatanja i poglede na svet. Da završim opis citatom, “Kintaro je čovek koji će jednog dana spasiti Japan, a možda i celo čovečanstvo.”

!!!SPOILER WARNING!!!
Opisi ostalih likova sadrže masivne spoilere

TN Šefica

Golden Boy - 1[(004915)17-16-42]
Očito jako dobrostojeća, ova mlada dama je šef kompanije TN Software. Deluje strogo i zastrašujuće po Kintara, kad ovaj prestane da razmišlja o njenoj haubi… od Ferarija koji ona vozi. Kintaro se zapošljava kao čistačica u TN Software-u (prava zamena uloga, ne čini li vam se?) i u želji da se dokaže kao neko ko savesno štedi isključuje server i upropašćuje ceo posao. Šefica, naravno, poludi, daje Kintaru beščasni otpust i kreće u danonoćno programiranje. Najednom, jedna od zaposlenih nailazi na završen program i još nešto što nagoni šeficu da pojuri za Kintarom što brže može.

Katsuda Naoko

Golden Boy - 2[(020925)17-26-52]
Najlepša devojka u seriji, ali i najnezgodnija za saradnju, ona je, što bi rekao Onizuka, “dete koje glumi da je žena.” Katsuda je kći poslanika/jakuze, a Kintaro je slučajno ugleda dok konkuriše za posao kod njenog oca. Zastrašen glasinama o njemu, ne usuđuje se da joj priđe, a ona ga najbesramnije zavodi. Uzima ga za svog tutora, provocira ga do nervnog rastrojstva svojim dražima, sve glumeći da je otvorena i prostodušna. Ipak se ispostavi da je Kintaro mnogo više od mlade budale, pošto svesno prihvata krivicu za nešto što nije uradio i dobija najgore batine u životu. Kada Katsuda sve razotkrije, Kintaro zavredi njenu ljubav i poštovanje njenog oca.

Noriko

Golden Boy - 3[(008911)17-31-19]
Noriko je upoznala Kintaroa kada je došao da radi kao kuvar umesto njenog oca i misli najbolje o njemu. Ipak, veri se sa Hiroshi-em, ne znajući da je on jakuza koji se ženi iz čistog računa. Kad Kintaro to sazna i pokuša da joj saopšti, Noriko ga prezre. U klimaksu epizode, na mostu, ona konačno saznaje istinu, i raskida veridbu. Noriko ima najprijatniju ličnost od svih devojaka, nežna je, osećajna i brižna u krajnjoj meri. Hobi joj je aranžiranje cveća u prelepe ikebane, od kojih čak dve posvećuje našem glavnom junaku. Uvek je vedra i nasmejana i širi pozitivni duh svud unaokolo.

Ajuko Hajamitsu

Golden Boy - 4[(006699)17-32-19]
U ovoj gordoj mladoj ženi Kintaro je video divljinu afričke savane. Pokušava da se zaposli u njenoj školi plivanja, ali pošto ima osoben plivački stil zvani “cigla”, Ajuko ga ne prihvata. Ipak, Kintaro uspeva da je umoli da bude instruktor deci, bez honorara, pod uslovom da je za mesec dana pobedi na sto metara. Ono što je Kintaro kasnije saznao je da je Ajuko olimpijski šampion u plivanju. Građa i ego boginje su osnovne odlike ove vrsne sportiskinje. Uvek je hladna i distancirana i krije nešto iz svoje prošlosti zbog čega se bavi plivanjem. Svoj borbeni duh i beskompromisnost ispoljava na bazenu, gde joj nema ravne.

Reiko Terajama

Golden Boy - 5[(032712)17-43-08]
Šta reći o devojci koja koristi motor od 750cc kao seksualno pomagalo? Kintaro sreće ovu damu na putu do manastira gde pokušava da bude iskušenik. Možda bi to bilo i moguće da nije kćeri nastojnika manastira, koja Kintaru nagoni suze na oči kad samo pomisli na nju. Nakon očekivanog izbacivanja naglavačke, Kintaro prati lepu nastojnicu i otkriva nešto zapanjujuće. Reiko ima neke a priori (pre iskustva) pogrešne stavove o muškarcima. Možda je ipak ona u pravu a ja grešim, ko zna? Drska je do granice opscenosti i od svih devojaka pokazuje najviše kože. Ubedljivo je najzgodnija u serijalu, onako utegnuta u uski trkački kombinezon.

Či

Golden Boy - 6[(006640)17-44-47]
Či je crtač studija koji muku muči sa debitantskim filmom. Kintaro uleće kao ispomoć, ali pošto nema četiri ruke kao njegov imenjak iz Mortal Kombata, ne stiže da sve postigne. Kako se rok bliži, svi shvataju da ne mogu da završe film na vreme. Tada Kintaro stupa u dejstvo i poziva nekoliko osoba da pripomognu. Či je otprilike kao Noriko, umetnički je sklona i jako dobra duša. Ipak, koliko se može videti, prilično je zgodna, pa se čini da je Kintaro našao idealnog saputnika za sebe. Ali Kintaro odlazi bez oproštaja da se izbori sa usponima i padovima koje život nosi, uvek tražeći lekciju više. Jednog dana, srešće se ponovo.