Setite se nečeg najblesavijeg i najhaotičnijeg što ste gledali u životu i pomerite ga na drugo mesto, jer će Excel Saga zasesti na tron u toj oblasti u momentu pošto je pogledate.Ovo je najdrastičniji primer poigravanja pravilima žanrova, koncipiran kao urnebesna parodija na svaki pojedinačni tip animea, ali mahom deluje po principu “confuse-the-cat”, pa urnebes ponekad ustupi mesto čistoj zbunjenosti. Ujedno, ovaj anime je vrlo snažna satira japanskog društva.

Serija počinje idiličnom slikom: mlada, simpatična zelenooka i svetlokosa Eksel u školskoj uniformi radosno skakuće s noge na nogu uzvikujući “Akurosu!”. Ponekad naleti na slučajne prolaznike i šalje ih u stratosferu razvalivši ih torbakom. Poskakujući, neoprezno istrčava na ulicu gde je kamion šestoton (juri kao avion, opa) razvaljuje posred srede. Ubrzo, hitna pomoć dolazi, ali jedino što mogu da učine jeste da komentarišu slike iz njenog života koje su iznenada počele da se pojavljuju. Eksel izgovara ime svog vođe, a onda ispušta napaćenu dušu. Kraj serije.

AcrossIli možda ne. U dubini svemira Velika Volja Makrokosmosa oživljava Eksel, objašnjavajući joj da nema smisla da glavni junak umre tako rano. Eksel se vraća u život i salutira svom vođi Ilpalacu. Ilpalaco počinje nadahnuti govor o čišćenju planete od svog šljama, kada ga Eksel prekida žučnim navijanjem i lupetanjem. Iziritiran, Ilpalaco vadi revolver i puca joj među oči. Kraj serije.

Ili možda ne. U dubini svemira Velika Volja Makrokosmosa opet oživljava Eksel, objašnjavajući joj da nema smisla da glavni junak umre tako rano. Eksel se vraća u život i salutira svom vođi Ilpalacu. Ilpalaco počinje nadahnuti govor o čišćenju planete od svog šljama, kada mu Eksel izjavljuje ljubav i skače mu u naručje. Ilpalaco vadi bazuku iza leđa i raznosi Eksel na sitne komade (‘made!). Kraj serije.

zakoljiIli možda ne… i tako do pola prve epizode, kada Eksel ubije svog autora i dovede samu sebe do besmisla. Tad vizure konačno škljocnu na svoje mesto i počinje nešto što više liči na radnju  a manje na algoritamsku “for to next” petlju. Ipak, i takva radnja je lišena koherentnosti i potpuno je nepredvidivo šta će se sledeće desiti. Ilpalaco ima za cilj da osvoji svet, ali kako su mu sredstva ograničena, fokusira se na  jedan grad u Japanu, Fukuoku. I pored takve svedenosti,  Ekselinom nesposobnošću i taj zametak od plana ne uspeva da se ostvari.

AMV Hell CE[(019344)22-03-22]I pored inicijalne nemogućnosti ACROSS-a da ga osvoji, grad poseduje i odbrambenu grupu, Gradski Odred Daitenzin, na čelu sa dr Kabapuom. Ovaj odred je savršena sentai parodija (zamislite Moćne Rendžere s likovima iz Velikog Brata i sve će vam biti jasno), ali i pored toga, nekoliko puta su uspeli da odbrane Fukuoku, mada su usput sravnjavali blokove do temelja. Kabapu i Ilpalaco većinu uvodnog dela serije provode regrutujući ljudstvo za buduće misije.

AMV Hell CE[(019160)22-02-55]Dovoljno je pomenuti  J.C. Staff (Azumanga, Honey & Clover, Kanon…) i već znate da vas očekuje grafički izuzetno delo. Neočekivano, ali i ovde je to slučaj. Štaviše, kad se uzme u obzir da je nastala pre ogromnog skoka u kvalitetu animea (koji ja lično vezujem za 2003. godinu) iznenađenje je još  veće. Ipak, ono što najviše zbunjuje je činjenica da su animatori učinili ogroman napor da ovako apsurdnom animeu podare savršen izgled. To stvara utisak da su autori Excel Sage bili ozbiljni kada su je stvarali, što naravno i jeste slučaj. Doduše, svoj fokus su usmerili na što nelogičnije odvijanje serije, pa otud eventualan nesklad slike i smisla. By the way, emotikoni su neverovatni, naročito Ekselini, koja ponekad izražava osećanja celim svojim bićem ,a ne samo facijalnim ekspresijama.

AMV Hell CE[(019242)22-03-01]Kad već govorimo o ekspresijama, Ekselin seiyu je bio na teškim mukama dajući joj glas. Najveći deo serije Eksel priča “sto na sat” i nemoguće je pohvatati svaku njenu reč i uspostaviti kontekst istovremeno. I ostali adekvatno prate, dajući taman onu dozu preozbiljnosti koja je svojstvena parodiji ili trash-u. Muzika je takođe izvrtanje podsmehu svih trendova u modernom Japanu.

Sad malo o brojnim osobenostima serije. Koši Rikudo, autor mange, dao je potpunu slobodu razvojnom timu i zato na samom početku svake epizode stoji taj sertifikat koji dozvoljava bilo kakvu izmenu radnje i likova u odnosu na mangu. Rikudo se pojavljuje na početku svake epizode da objavi kojim će se žanrom animea Eksel Saga baviti u tog puta. Pomenuta dozvola je zaozbiljno shvaćena i J.C. Staff na čelu sa Šiniči Vatanabeom pravi  nebuloze od epizoda i ubacuje junake u nemoguće i smrtonosne situacije sve do trenutka kada izlaza nema. Tada se obično pojavljuje Deus ex machina  u vidu Velike Volje Makrokosmosa ili u vidu alter egoa samog režisera, Nabešina. Ovaj tip izgleda kao kombinacija Lupina III, Spajka Špigla i Afro Samuraja i bukvalno je svemoguć. Ovo je samo jedan primer metafikcionalnog zamaha kojih je serija puna kao brod.

Excel_Saga_08[(004962)21-40-45]Ako je moguće izdvojiti nešto nalik radnji iz gomile nasumičnosti, postoje tri glavna narativna toka. Prvi prikazuje Across i njegove planove da zavladaju svetom i Datenzin koji ih sprečava. Drugi tok prati brazilskog građevinskog radnika Pedra i njegove muke da vrati svog sina Sandoru i svoju seksi ženu iz ruku suseda, što bi mu bilo mnogo lakše da nije izginuo na početku serije. I najzad treća linija radnje opisuje napore Menćija (u slobodnom prevodu Sarma) da umakne Eksel, koja ga drži kao ljubimca i kao “ratnu rezervu”. Sve tri radnje se sklapaju pred kraj, zajedno dostižući kulminaciju u borbi Datenzina i Across-a za Fukuoku.

excel angleJoš nešto. Iako je napravljeno dvadeset šest epizoda, na televiziji je objavljeno dvadeset pet. Poslednja epizoda “Going too far” je bila previše nasilna i opscena za japansku televiziju, što samo po sebi govori sve. Osim Nasilja, krvi i delova tela, ova epizoda sadrži golotinju, lezbejstvo, droge, pedofiliju, nervni gas sarin (koji je jako osetljiva tema posle onog napada na metro 1995.), kupleraje i kraj Spilbergove “Ajkule”, sa sve vodonik-acetilen bocom koja leti u vazduh raznoseći sa sobom i Veliku Belu koja drži Eksel u zubima. Bolja preporuka od ove vam ne treba.

Eto, sve vam je rečeno. Ako želite da pogledate anime od koga ćete se istovremeno smejati i zbunjeno češkati po glavi, search no more. Smisao i logika su u svetu Excel Sage ipak nešto što se dešava drugima. Ako je ne shvatite ozbiljno, serija će vas veoma zabaviti. Možda.

P.S. Obavezno pogledajte hrvatski anime music video “Malo san maka”, koji vrlo lepo opisuje krajnosti Ekseline ličnosti.

Across

Eksel

Excel-Kamashite

Prvi i isprva jedini podređeni Ilpalacu i Across-u. Verna mu je do imbecilnosti i učinila bi sve za njega. Zapravo, Ekselin neobuzdani entuzijazam pomalo guši Ilpalaca, pa je on redovno kažnjava otvaranjem poda kroz koji Eksel propada u maniru Pere Kojota. Iako joj nadahnuća ne fali, Eksel pokazuje izraženi deficit promišljenosti i opažanja.

Eksel je brzoreka, blago pomerena i na momente bezrazložno nasilna dama. Nakon što izgine nekoliko puta na početku serije, čuva se opasnih situacija pošto je istrošila poslednji “continue”.

Kada nije na zadatku, Eksel je obična devojka koja zajedno sa Hajat, svojom koleginicom iz Across-a, živi u stambenoj zgradi u Fukuoki i predstavlja se kao Hanako Dosukoi. To joj je još i normalan pdeudonim u poređenju sa ostalima: Eksel Eksel, Ultra Dete Cveća i Pseudonim  Anderkaver.

Hajat

1279321573740_f

Nazvana po hotelu u Tokiju (imamo i mi jedan), Hajat je mlađi oficir Acrossa i mnogo omiljenija Ilpalacou nego Eksel. Hajat je došla na Zemlju u brodu Pučija (vrlo slatka, mala bića koja žele da osvoje Zemlju) i pukom slučajnošću je završila kao član Acrossa. Najupadljivija odlika ove devojke je neverovatna fragilnost i slabašnost. Hajat je u tolikoj meri krhka da ispustava dušu pri svakom većem naporu, ali se začuđujuće vraća u život bez pomoći Nabešina ili Velike Volje. Za razliku od Eksel, Hajat je blagih manira i dobrodušna, ali i vrlo lojalna Ilpalacou. Civilno ime joj je Čihaja Ajasugi.

Ilpalaco

AMV Hell CE[(018956)22-02-34]

Ilpalaco je vođa Acrossa i još jedan lik nazvan po hotelu u Japanu. Lično je zapanjen iskvarenošću sveta i cilj mu je da ga po osvajanju pročisti od svih nepodobnosti. Svaki svoj govor podređenima Ilpalaco započinje konstatacijom o globalnoj korupciji. Nema mnogo strpljenja sa Eksel i često je izlaže slobodnom padu, a Hajat daje neke odgovornije zadatke. Ipak, dok su njih dve na zadacima, on se većinom smara i zato se zanima prilično prozaičnim hobijima: igranjem dating simulatora, učenjem sviranja gitare (Hail N4laco!) ili slaganjem domina. Kasnije se saznaje da Ilpalaco nije ljudsko biće i da i on ima nadređenog starešinu.

Sarma

klopa

Prvo dve napomene. Pod jedan, Sarma je žensko i pod dva, Sarma je pas a ne mačka. Eksel ju je uhvatila da bi joj poslužila kao rezerva hrane za crne dane. Kako su uz Eksel svi dani crni, Sarma je u stalnoj životnoj opasnosti i neprekidno očajnički pokušava da pobegne. Neke epizode Eksel Sage su u potpunosti posvećene njoj i njenim doživljajima. Ipak, ponekad se ponaša kao prava kučka. Što zapravo i jeste.

Odeljenje za civilnu odbranu

 Dr Kabapu

Excel_Saga_12[(005079)21-29-27]

Krajnje neobičan matorac na izuzetno visokom položaju koji se ne libi upotrebe sile da bi odbranio voljeni grad. Njegovo najnovije delo je pomenuto odeljenje za odbranu, što je ustvari maska za Gradski Odred Daitenzin.  Kabapu je fizički vrlo snažan, nenormalnog oblika kose i brkova. Postoje indicije da se Ilpalaco i on poznaju odranije.

Toru Vatanabe

Excel_Saga_06[(015320)21-33-45]

Prvi sused Eksel i Hajat, beznadežno zaljubljen u ovu drugu. Da bi je impresionirao, govori joj da radi u civilnoj odbrani, i zato se kasnije zapošljava u Kabapuovom odeljenju. Kabapu mu uvaljuje da bude plavi Daitenzin, što Vatanabea neizmerno šokira.

Vatanabe je blizak sused i Ivati i Sumijošiju, čije društvo isprva ne voli, ali ih kasnije sudbina zbližava na  najneverovatniji način. U svojim je srednjim dvadesetim, neupadljivog izgleda, ali vrlo lak za provociranje. Burna osećanja ga sprečavaju da već jednom priđe Hajat. Idealan junak za dating simulator.

Norikuni Ivata

Excel_Saga_06[(018763)21-34-16]

Ivata je hvalisav, egocentričan i vrlo netaktičan prema osobama u svom okruženju. Nije posebno omiljen, ali se njegovo ponašanje manje- više toleriše. U Daitenzinu preuzima ulogu crvenog “rendžera” i naglavačke srlja u opasnosti neviđene ne bi li zadivio svoje koleginice Matsuju i Roponmatsu 1. Nažalost, njegov trud rezultira višestrukim nasrtajima na njegov sopstveni život.

Daimaru Sumijoši

Excel_Saga_12[(005152)21-29-33]

Sumijoši je tipičan glas razuma za svoja dva druga opisana gore. Ipak, s obzirom da je serija takva kakva je, Sumijoši komunicira sa okolinom putem teksta koji se pojavljuje u njegovoj blizini. Za razliku od svojih kolega i drugova, Sumijoši je prilično neatraktivan, ali i pored toga postaje žuti Daitenzin. Donekle se interesuje za Roponmatsu 2, pa se čini da je pedofil, ali još u istoj seriji postoji i gori primerak.

Misaki Matsuja

Excel_Saga_06[(004392)21-32-04]

Ova otresita i inteligentna mlada žena je nešto poput neformalnog vođe Daitenzina. Osim što je pragmatična, vrlo je nezavisna i surovo vešta u odbijanju Ivatinih udvaranja. Njih dvoje su bili zajedno na fakultetu, pa ga ona otud vrlo dobro zna. Zanimljivo u vezi s njom je da je četvrtinom britanka, zato je valjda džindžer.

Roponmatsu 1 i 2

Ropponm

Roboti koje je napravio Kabapuov asistent Šijođi, u svrhu pomaganja ljudskim pripadnicima Daitenzina. No1 je u vidu prelepe devojke koja se vrlo sviđa Ivati, a No2 je živahna mala maho shojo. Njih dve, međutim, redovno bivaju uništene tokom misija, bilo zbog neopremljenosti ili zbog prevelike mase. Srećom te Kabapuov asistent ima dovoljno rezervnih delova da ih drži u opticaju.

Gođo Šijođi

4758-1520025742

Genijalan naučnik i tvorac Roponmatsua. Takođe, gorepomenuti izraženiji primerak pedofila. Manga pruža objašnjenje da je to samo fiksacija na sećanje na svoju mlađu rođaku Umi. Meni lično je to podjednako bolesno.

Ostali

 Pedro

bscap134

Junžnoamerički imigrant i građevinski radnik koji zarađuje za ‘leba gradeći po Japanu. Putevi mu se ukrštaju sa Eksel i Pedro nadrljava u požaru koji ona izaziva. Našavši se u spiritualnom svetu, Pedro saznaje da je njegova seksi žena prešla da živi kod komšije Gomeza zajedno sa Sandorom, Pedrovim sinom. Do kraja serije Pedro se trudi da vrati svoju suprugu u svoje okrilje. Većina tih napora kulminira glasnim krikom “Noooooouuu!” Kasnije Pedra pod svoje uzima Nabešin i trenira ga za borbu protiv Tog Čoveka.

Pučui

puchu

Slatki mali osvajači iz svemira. Fizički su jako slabi i izgledaju kao mede, zato svojim izgledom ne izazivaju pozor, čak naprotiv. Jedino su Eksel i Misaki imune na njihovu sladunjavu pojavu i gaze ih gde ih stignu. Kada su povređeni, Pučui pokazuju svoje pravo, znatno ružnije, lice, a glas im liči na Sadamov.

Nabešin i Rikudo

nabeshinbscap140

Nabešin je alter ego režisera animea, Šiničija Vatanabea i hodajući deus ex machina, dok je Rukudo autor mange. Njih dvojica se vrlo često sukobljavaju, što služi kao aluzija na sukobe pri adaptaciji mange. Doduše, Nabešin se pojavljuje u svakoj epizodi u svojstvu razrešitelja, a Rikudo samo u prvoj kada biva iskasapljen, a kasnije samo da udari paraf na dozvolu menjanja sadržine animea po želji autora.