Retro stil je danas definitivno ponovo u modi. Nostalgija je jaka prema godinama kada su 2D igre bile jedina stvar u gamingu. Igre iz doba 8bit i 16bit konzola glavna su inspiracija mnogim novim retro projektima, raznim oživljavanjima starih serijala, indie igrama, novim muzičkim pravcima i sličnom hipsteraju. Ako želite da probate prave retro igre iz 80ih i ranih 90ih najlakša opcija su uvek bili emulatori, i danas zvanična reizdanja istih igara na Steam-u/PSN-u/XBOX Live-u. Ipak za pravi feeling neophodna je retro konzola, kertridži i CRT TV! Ako vas mrzi da idete stopama raznih retro kolekcionara (nimalo jeftin hobi) i nabavljate originalni hardware a opet želite da imate autentičan osećaj igranja na retro konzoli sa vašim starim kertridžima – tu je Super Retro Trio.

Super Retro Trio stiže nam od (predpostavljamo) kineske kompanije Retro-Bit, i predstavlja jednu od novih retro konzola koja po svojim karakteristikama najviše podseća na Retron 3. Na konzoli se nalaze slotovi za NES (8bit Nintendo, 1985.), SNES (Super Nintendo, 1991.) i GENESIS (SEGA Mega Drive, 1990.) u koje možete da ubacite originalne igre na kertridžima za ova tri sistema. Regionalne zaštite nema a sa prekidačem na konzoli možete i sami odrediti region. Kertridži mogu biti u svim slotovima istovremeno a koji sistem će biti aktivan zavisi takođe od položaja prekidača za izbor sistema.

super-retro-trio-6

Na prednjoj strani Super Retro Trio-a, iza plastičnih vratanaca kriju se po dva ulaza za NES, SNES i MD2 kontrolere! Bez problema je moguće korisiti i originalne kontrolere, logično samo sa igrama za iste sisteme, a dva gamepada koja stižu uz konzolu iako su po dizajnu zasnovani na onima sa SNES-a rade i na druga dva sistema.

Lepa stvar kod ove new retro konzole je što nije zasnovana na Andorid sistemu ili nekom drugom softverskom emulatorskom rešenju već je u pitanju knockoff hardware koji igre sa kertridža pokreće baš poput prave konzole, a sa kolikim uspehom pročitajte ispod.


8bit Nintendo

Veliki sivi originalni ketridži ne ulaze baš najlakše u Super Retro Trio, a jak feder na zaštitnim vratancima slota za kertridže mogu i pomeriti igru tako da dođe do gubitka kontakta. Ipak kada namestite kertridž u idealnu poziciju, sve radi kao na pravom NES-u. Boje, zvukovi pa i sprite flicker su autentični. NES definitivno najvernije izgleda od sva tri podržana sistema. Takođe originalni NES kontroleri radili su bez problema. Napomena: Ne pokušavajte u ovaj slot da ugurate žute “SEGA sa buvljaka” Famicom kertridže!

srt-nes-game


Super Nintendo

Igre za Super Nintendo rade sjajno, međutim u poređenju sa originalnim hardverom slika je nešto tamnija što se može rešiti podešavanjem TV ekrana. Iako Super Retro Trio koristi hardversku emulaciju zvučni čip definitivno nije isti kao na pravom SNES-u tako da ćete primetiti razliku u boji zvuka ako su vam SNES efekti i melodije zauvek ostali urezani u sećanju. U suprotnom vam neće skrenuti pažnju jer glitch-ovanja u zvuku nema. Lepa stvar je i to što zahvaljujući hardverskoj emulaciji svi kertridži sa dodatnim čipovima kao FX i slični rade bez problema! Testirali smo i kompatibilnost sa originalnim SNES kontrolerima, i sve je radilo bez problema. Kontroleri koji dolaze uz konzolu predstavljaju dobru alternativu, od originalnih se razlikuju samo po gumenim R i L dugmićima.

super-retro-trio-snes

Uz dodatak koji se prodaje odvojeno, a koji nismo imali na ovom testu, moguće je na Super Retro Triu pokrenuti i GBA (GameBoy Advance) igre! A uz “običan” Super GameBoy adapter za SNES moguće je pokrenuti i igre sa originalnog GameBoy-a.


SEGA Mega Drive 2

Slično SNES-u, Mega Drive igre deluju nešto tamnije i zvuk je drugačiji. Nema totalnog raspadanja u reprodukciji MD2 melodija kao što je to slučaj sa “novom Mega Drive 2 konzolom”. Ovde je samo zvuk drugačije boje i to opet može smetati hardcore retro fanovima. Pored varijacija originalnih Mega Drive kontrolera testirali smo i par 3rd party modela i očekivano sve je radilo kako treba.

srt-md2

Najveća mana Super Retro Trio-a je nedostatak HDMI izlaza, tako da jedina opcija zapravo i jeste CRT TV jer je konzolu moguće povezati samo činčevima ili S-video kablom… što u ovom slučaju i nije neka mana. Jednostavno navikli smo da moderne nove retro konzole imaju HDMI izlaz kao i opcije za upscale rezolucije. Vredi napomenuti i minijaturni ispravljač/adapter za struju koji će vam olakšati život u odnosu na neka od originalnih kabastih napajanja.


Mi na EmuGlx-u smo retro igre davnih dana igrali preko raznih emulatora mada u skorije vreme imamo sve više kolekcionara retro hardvera i igara. Super Retro Trio je idealan upravo za taj profil gamera, jer igranjem originalnih igara na jednom ovakvom sistemu možete produžiti životni vek svojim pravim retro konzolama. Dodatni bonus je spas od povezivanja gomile sistema u isto vreme a i kolekcija kertridža ne skuplja prašinu. Za igrače koji nemaju retro kolekcije a žele da se uključe u tu priču, ovakav sistem predstavlja dobar početak jer je kertridže sa igrama mnogo lakše pronaći po oglasima, aukcijama, kutijama po podrumu, nego dobro očuvan retro hardware. Kertridži su da napomenemo i jedini način za pokretanje igara na Super Retro Triu jer slota za SD kartice ili USB slota za rom fajlove nema.

Super Retro Trio na test ustupio nam je GameS, a za više informacija o nabavci ovog new retro sistema pogledajte njihov sajt gde ovaj sistem možete nabaviti na akciji trenutno za samo 9,999rsd.

rb-sr3-2043