Početkom 2010. godine Sega je izbacila Sonic & All-Stars Racing kao novo poglavlje u relativno svežem All-Stars serijalu. Bio je to korektan arkadni karting i svakako ne promašaj od igre. Naredne godine Bizzare Creations (Metropolis Street Racer/Project Gotham Racing) i Black Rock (Split/Second) studiji bili su ugašeni a Sumo Digital je “preuzeo” neke članove ovih timova i upustio se u pravljenje nove igre. Kad se pomenuti dil stavi u odgovarajuću perspektivu, ispadne prilično obećavajuće.

Sonic & All-Stars Racing: Transformed – nastavak, stigao je 2012. godine i odmah možemo reći da predstavlja upečatljiv korak napred; Sumo Digital se svojski potrudio da napravi dobru karting igru, tj. delom karting jer je ona više od toga. Pa da krenemo…

Iz CGI introa.
Iz CGI introa.
Sonic chasing Amy... OMFG
Sonic chasing Amy… OMFG

Kako naziv otvoreno kaže, glavna novina je transformacija vozila tako da osim očekivanog suvozemnog kartinga motorni čamac kroti vodu a skalamerija nalik avionu osvaja vazduh. Kod vožnje kopnom, osećaj arkadnog kartinga se ponavlja uz veliki značaj proklizavanja (drift) – što duže traje, daje veće ubrzanje momentalno nakon završetka drifta a svako ubrzanje biće itekako dobrodošlo. Kontrole su sasvim dovoljno precizne da prenesu vašu nameru. Dobra vožnja je pre svega poželjna; igra preterano ne prašta loše poteze i nikako se ne može reći da je laka, naprotiv, ako očekujete da lupate ograde i zidove i imate visok plasman na kraju, bolje zaboravite na to. Pružiće bez pogovora dobru zabavu ali uz prigodni nivo veštine. Kada se vozilo promeni u čamac, upravljanje je potpuno drugačije sa veoma dobrom dozom fizike i čamca i talasa – protiv nekih talasa se borite a neke koristite za važne skokove i vazdušne akrobacije što se opet nagrađuje preko potrebnim ubrzanjem. Isto ovo je moguće i na kopnu uz napomenu da ne treba zakasniti sa komandom za akrobaciju tj. stunt, bitno je proceniti koliko će se vozilo zadržati u vazduhu jer ako se stunt ne kompletira na vreme i tresnete o zemlju/pljusnete u vodu dok traje njegova egzekucija, naravno da nikakvo ubrzanje nećete dobiti već samo usporenje. Koliko god da je šibanje po vodi zanimljivo ali i malo teže u odnosu na vožnju po čvrstoj podlozi (očigledno), toliki će i samo još izraženiji izazov biti savladati let: najviše daje slobode ali i najviše mogućnosti za greške. Igra to zna i daje “flight assist” kao predloženu putanju u vidu virtuelne linije ali i bukvalnu automatsku asistenciju koja sprečava prevelike oscilacije od predložene rute; na taj način zapravo više sama igra upravlja letom nego vi… što je dobro samo dok se ne oslobodite i naviknete na kontrole. Kada se to desi, želećete da isključite flight assist što se može lako uraditi u opcijama.

sonic transformed (20)

Recimo i to da ne možete u bilo kom trenutku menjati formu vozila, ovo se dešava samo automatski na predodređenim delovima prolaskom kroz velike i lako prepoznatljive transformacione kapije što je sasvim razumljivo. Kada se vozilo prosto mora promeniti zbog konfiguracije narednog dela staze, igra vam neće dozvoliti da promašite kapiju. Dešava se međutim (istina ređe) da na pojedinim delovima staza imate izbor kako ćete tu deonicu preći – na primer, vozite čamac i zapazite kapiju koja menja u avion a to da li ćete uspeti da prođete kroz nju zavisi samo od vas – uhvatite dovoljno ubrzanja, pogodite rampu i čamac će poleteti i ostati da leti ali transformisan ako dohvati kapiju; ako ipak bude nedostajalo brzine i kapija vam izmakne, vozilo ostaje isto i -buć- vraćate se u vodu.

A real nigga is chillaxin'
A real nigga is chillaxin’

Same staze su dinamične, imaju sekcije namenjene odgovarajućem tipu vozila ali će se i neke od tih sekcija promeniti u narednom krugu (opet predefinisano), recimo put i okolne strukture biće rušeni pred vašim očima pa ako ste u prethodnom krugu tuda vozili po zemlji, sada je let jedini način za prelazak.

Oružja: ojadite protivnike iza ili ispred vas i spremite se da budete ojađeni… Ice Shot – dobro nanišanite i usporite lika uz propratnu animaciju leda na meti; Baseball Glove – prava pravcata odbrana, blokirajte bilo kakav napad iz bilo kog smera istovremeno hvatajući to oružje za svoj trenutni arsenal; Swarm – podosta džinovskih pčela koje ekskluzivno ometaju trenutog lidera u trci (ali i svakog drugog iza koji nabasa na “neupotrebljenu” pčelu); Blowfish – ostavite ovo čudo iza vas, poželjno u uskim delovima gde drugi takmičari moraju proći; Fireworks – još jedan projektil koji se odbija u cik-cak fazonu o ogradu staze i kosi sve pred sobom (ako ograde tj. nekakvih graničnika uopšte ima u delu gde opalite); Hot Rod – daje vrlo lepu dodatnu brzinu ali se na kraju mora detonirati da bi se oslobodila energija u vidu blast radius efekta što je korisno da usporite bilo kog takmaca u krugu “pražnjenja”; Drone – homing bomba koja će pre ili kasnije stići do mete, najlakše se može izbeći značajnijim ubrzanjem; Twister – momentalo izvrće direkcionalne komande. Bitno je ponoviti da se pojedina oružja mogu ispaliti u oba smera tako da i oni iza nisu pošteđeni od vašeg besa… Drugačija upoteba oružja je u zavisnosti od situacije takođe validna npr. kada protivnički Drone nacilja vas a još nije stigao, imate vremena da ispalite recimo Ice Shot unazad i uništite drone pre nego što napravi štetu.

Hell yes, he's back!
Hell yes, he’s back!
Better than ever!
Better than ever!

All-Star Move je specijalan potez gde se vozilo privremeno menja u avion (ako već nije avion) bez obzira po kojoj podlozi idete i usput rastura okolne likove. Najbolji način da se probijete na vrh ili bar blizu vrha. Dok ovo stanje traje, imuni ste na sve napade protivnika.

Izbor likova je izuzetno zanimljiv: Sonic, Tails i Knuckles kao opšte poznato trojstvo a Shadow i Amy su se usput nakačili. BD Joe (Crazy Taxi), Beat, Gum (Jet Set Radio), Nights, Reala (Nights serijal), još jedan Joe, Joe Musashi (Shinobi), Amigo (Samba de Amigo), AiAi, MeeMee (Super Monkey Ball), Vyse (Skies of Arcadia), Gillius (Golden Axe), Alex Kidd (iz istoimene igre) i konačno Ulala & Pudding (Space Channel 5) čine jedan širok spektar likova iz brojnih i legendarnih Sega naslova. Kao DLC likovi dostupni su Metal Sonic (u kompletu sa Out Run DLC stazom) i izglasan od strane fanova, Ryo Hazuki (Shenmue). Vlasnici PC verzije su odlično prošli što se dodatnih likova tiče koji se jedino pojavljuju u ovoj verziji: Team Fortress, Shogun, Football Manager, Willemus i General Winter proširuju izbor. Postoje i čudne solucije: Diznijev Wreck-it Ralph je takođe u igri ali je uspeo da ne odudara previše. Isto se ne može reći za Danicu Patrick koja je nekim mađijama završila u igri… Jedan od članova The Yogscast ekipe (izuzetno popularni YouTuberi) upotpunjava ovaj neobičan spoj. Na kraju, Mii i Avatar su ekskluzivni likovi u Wii U odnosno Xbox 360 verziji. Deo likova je od starta otključan a za deo se valja jedva ili mnogo pomučiti da bi se… skinuo katanac.

Eyes on the road motherfucker!!!
Eyes on the road motherfucker!!!
...or water...
…or water…
That's better.
That’s better.

Tematske staze su istovremeno pogled na bogatu Seginu istoriju i svaka je napravljena sa neverovatnom pažnjom pa kod starijih gejmera mora da izazove brdo nostalgije. U kontekstu samog trkanja, funkcionalnost je izuzetna i nisu samo virtuelni muzej a čak i da jesu, opet su praznik za oči. Tako dolazimo do grafičke komponente a ona je za svaku pohvalu s obzirom na PS3/Xbox 360 generaciju doduše uz neki sitan tehnički problem koji ne može pokvariti uživanje. PC verzija je najbolji izbor za 1080p i 60 FPS iskustvo.

Od game modova na raspolaganju je World Tour kao glavni deo sačinjen od raznovrsnih eventova podeljenih u grupe gde svaki event ima tri nivoa težine i u skladu s tim bićete nagrađeni jednom, dve ili tri zvezdice koje omogućavaju otključavanje narednih eventova, novih likova i prostih modifikacija za vozilo; jednom reči, ovde se igra prelazi u klasičnom smislu. Posle malo više utrošenog vremena, otključava se i četvrti, najveći nivo težine. Tu su još Grand Prix, Time Attack i Single Race.

sonic transformed (21)

Muziku gotovo u potpunosti čine remiksi legendarnih kompozicija (da, opet ta reč, zasluženo) a sve su prošle kroz ruke Richarda Jacquesa, dugogodišnjeg Seginog saradnika na ovom polju. Zvučni efekti su na mestu, ne treba previše trošiti reči o tome.

Sonic & All-Stars Racing: Transformed je odlično realizovana, kvalitetna i inovativna igra namenjena kako Sega fanovima tako i široj publici. Ne treba je zaobići, dostupna je gotovo za sve aktuelne sisteme: PlayStation 3, Xbox 360, PC, Wii U, PlayStation Vita, 3DS, iOS i Android, samo izaberite svoju verziju. Topla preporuka za nebrojene sate zabave kako solo tako i u društvu.