Dve godine posle premijere Project Morpheus-a na GDC 2014 dev konferenciji, Sony je najzad finalizovao svoje planove oko izbacivanja na trziste svog prvog VR sistema PlayStation VR. Ovaj VR sistem cilja da igračima širom sveta prikaže vrhunski VR doživljaj koji nema kompromisa, a jedna od najvećih prednosti koju ima je njegova jednostavnost korišćenja, zagarantovana dobra softverska podrška, podrška za socijalne interakcije tokom VR igranja (kooperativne igre između VR igrača i ukućana koji na TV-u imaju drugačiji pogled na igru i svoj zaseban gameplay) i činjenica da vam za ovaj VR ne terba skupi PC već samo PlayStation 4 koji i dalje nastavlja da obara rekorde prodaje preko celog sveta.

PlayStation VR stiže u prodaju ovog oktobra po ceni od 400 evra, a do kraja 2016. godine će u njegov katalog stići 50 igara i oko 20 besplatnih demoa. Trenutno na PSVR platformi radi preko 230 developera, a preko 110 igara je najavljeno da će izaći za ovaj sistem (što kao ekskluziva, što kao multiplatform izdanje).

PSVR-GDC-2016-343

Neke od najočekivanijih igara za PSVR su Gran Turismo Sport, RIGS, Ace Combat 7, Eve Valkyrie i Golem, a danas je potvrđeno da će EA i DICE napraviti eksluzivnu Battlefront VR igru za PSVR (mada nije poznato da li će to baš biti igra ili neki “cinematic VR demo”). Takođe, pored VR igara, PSVR će omogućiti svim korisnicima da unutar “VR bioskopa” igraju obične PS4 igre sa njihove konzole na velikom virtuelnom ekranu.

Ogromno prisustvo PS4 konzole na tržištu, kvalitetna ponuda igara, dobar hardver koji isporučuje odlično VR iskustvo i pritupačna cena (svakako daleko niža od oko 750€ za Oculus Rift i preko 900€ za HTC Vive) će sigurno obeležiti novu eru industrije video igara. Nadajmo se samo da nas VR neće naterati da zaboravimo na stvarni svet 🙂