Od kada su Battle Royale igre počele da osvajaju tržište, sve više razvojnih timova pokušava da napravi mix postojećih žanrova, ali da se nekako okreću oko Battle Royale žanra. Neko je bio manje, neko više uspešan, ali retko koja igra je uspela da preživi na okrutnom tržištu. Većina igara tog tipa je značio da je mix mega popoularnog i niše žanrova. To je najćešće bilo Battle Royale fazon za Survival preživljavanju sa delimično RPG elemenata koji su tu da začine celu avanturu. Vigor je jedna igra koja je pokušava da iskombinuje baš ta dva žanra, smeštena u prelep svet sa nekoliko novih fora i dobrih mehanika. Pošto smo imali prilike da igramo igru u Early Accessu, verujemo da se u međuvremenu situacija menja, na bolje, što se tiče optimizacije a i sadržaja. Tako da, kada god čitate opis, lepo bi bilo da proverite šta se trenutno dešava u igri i sa kolikim sadržajem raspolaže, ali na kraju krajeva, Vigor je f2p naslov koji jednostavno vredi probat. Nego krenimo ispočetka.

Vigor, free 2 play pucačina, je skoro pa jako dobra igra. Igra je solidna, mix naizgled sukobljenih žanrova djeluje u njenu korist i postoji dosta napetosti u post-apokaliptičnom norveškom okruženju. Ali nedostatak raznovrsnosti u režimima igre pomešan sa osećajem da sistem skloništa nikada ne izgleda interesantno ili vitalno, dodajući mu nedostatak snage za zadržavanje. U celini, Vigor je zabavan, ali u svom trenutnom delu neće dugo zadržati pažnju većine gejmera.

Vigor ima pogled iz trećeg lica i postavljen je u postapokaliptičnoj Norveškoj nakon što je razorni nuklearni rat ostatak Evrope ostavio u kolapsu. Igrači preuzimaju ulogu neimenovanog preživelog, koga svi drugi u igri jednostavno nazivaju Outlander. Iako ovo nije najoriginalnija i najrazvijenija pripovijest za video igru koju pokriva, Vigor-ova upotreba Norveške djeluje u njenu korist. Prisutan je osećaj propasti i očaja dok igrači lutaju po raznim mapama, tražeći pljačku i braneći druge igrače.

Nakon jednostavnog vodiča koji vam daje do znanja koje su glavne kontrole i aspekti igre, vas pušta u vašu domišljatu kuću u Norveškoj koja će vam postati baza rada i čvorište odakle ćete krenuti prema vašim nadmetanju. Sposobnost stvaranja više resursa ili ubrzavanje proizvodnje samo su neka od poboljšanja koja možete izabrati na način da poboljšate svoje šanse za preživljavanje. Bez obzira na to koliko se pripremite, jednom kad budete na otvorenom, veštine i deljenje sekundarnih odluka biće ono što će vas rešiti od prerane smrti.

Jednom kada istražujete, bićete ubačeni u predvorje sa mnoštvom drugih igrača i svi imate jednostavan zadatak; iskopati koliko možete i zatim pobeći pre nego što vam oblak smrti ispuni pluća i završi vas. Asortiman karata koje se nude u izlasku na tržište su raznolike i zanimljive. Za svaki od njih postoje raznovrsni biomi i strukture u kojima se morate pomučiti i dobiti što više pljačke. Sve vreme smo mislili da morate biti obazrivi prema drugima koji rade isto jer nema načina da se zna jesu li neprijateljski ili ne.

Određeni igrači će se vrlo rado sami baviti svojim poslom i neće želeti da ispaljuju čamac, dok će drugi doći kod vas u nadi da ćete imati kompletan spisak pljačke koji vam može skinuti ruke. Kad je u pitanju puškaranje, Vigor izgleda pomalo teško sa svojim polurealističnim sistemom ciljanja koji vam ne dozvoljava lako spuštanje neprijatelja sa velike daljine. Zapravo, puškaranje nekako izgleda kao ono što sam doživio u PUBG-u, ali u svakom slučaju, oseća se dovoljno dobro da vas održi.

Hajde sada da pređemo na dobru stranu igre u kojoj ćete koristiti svoje pljačke da nadogradite svoj kamp koji nije tako mali. Na stolu imate puno mogućnosti na koje trošite svoj novac i resurse, a što je zanimljivo, jer podrazumevate poboljšanja u svom kampu, dobijate pristup novom oružju, dodacima i kozmetičkim proizvodima, koji vas podstiču da se sve više i više pljačkate, iako pljačkajući deo može da deluje frustrirajuće. Sistem nadogradnje sastoji se od više akata i možete birati stvari na koje želite da se više fokusirate. moći ćete da napravite novo naoružanje u sistemu zasnovanom na potezu, kroz koji će izgradnja svakog novog predmeta ili uvođenje novih unapređenja trebati vremena.

Na kraju, moramo pogledati i grafičke i tehničke delove Vigor-a. Iako se svetlosni i vremenski efekti uklapaju u malu proračunsku igru trenutnog žanra, glavni problem Vigor-a je nezanemarivo kašnjenje u učitavanju tekstura koje jednostavno uništava sve, posebno ako je potrebno toliko dugo da igra pravilno predstavi teksture. Osim toga, ostali tehnički aspekti, uključujući animacije i zvukove, su prihvatljivi.

 

Vigor (Xbox One X)
  • 7.5/10
    EmuGLX Score: - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci:

Kada sumiramo sve, Vigor izgleda kao poprilično zanimljiv projekat, koji ima svoje lepote, ali i mane. Kao i svaka igra koja podržava taj takozvani Early Access, na ovom naslovu još uvek treba dosta da se radi. Ima problema, najviše tehničke prirode i Framerateom čak i na Xbox One X konzoli, ali verujemo da će se to vremenom, poboljšati.