Poslednja godina PlayStation 3 konzole je do danas ostala upamćena kao jedna od najboljih godina u kojoj je bilo koji platform holder izdao upečatljive video igre. Od početka do kraja te 2013. godine PlayStation je uspeo da isporuči širok spektar internih 1st party igara koje su zabavile svaku vrstu igrača. Sve je počelo sa blockbusterom God of War Ascension, godina se završila sa avanturom Beyond Two Souls i dopadljivim platformerom The Puppeteer, ali u sred leta je izašla igra koja je ostavila velik trag na celoj industriji video igara.

Third person stealth akcija The Last of Us je potvrdila reputaciju studija Naughty Dog i igračima predstavila stravičnu viziju budućnosti gde je opasna infekcija dovela do kraha moderne civilizacije. Ali umesto bezumne akcije kao u sličnim post-apokaliptičnim igrama ili upečatljivih akcionih scena iz njihove poznate Unchared franšize, Naughty Dog je uspeo da predstavi „prizemljenu“ igru, bez supermoći ili nerealnih herojskih protagonista, gde se cela priča fokusirala na lagano skidanje emotivnog oklopa sa okorelog švercera Joel-a koji je u prvom danu apokalipse ostao bez svoje ćerke, i ponovnog pronalaženja porodice od strane malene Ellie koja u svojoj krvi krije potencijalni spas za celo čovečanstvo.

Ispričana uz pomoć vrhunskog scenarije, glume, pažljive režije, i opšte prisutnog osećaja realizma, The Last of Us je odmah oko sebe sakupio neverovatnu pažnju javnosti i medija, veliki broj nagrada, i hvalospeve da je ovo jedna od prvih i retkih igara koja je uspela da nadmaši ceo medijum zabavnog gaming softvera i ponudi priču koja nadmašuje mnoga filmska ostvarenja. U narednim godinama popularnosti ove igre su doprineli i dobar online multiplayer mod (gde je igrač tokom timskih Factions mečeva sakupljao resurse da pomogne ljudima iz svog kampa preživelih, kampa koji se može popuniti ljudima importovanih sa vašeg Facebook profila), odlično realizovan PlayStation 4 port The Last of Us Remastered koji je omogućio igračima koji nisu imali PS3 da iskuse ovaj naslov, kao i punokrvni nastavak The Last of Us Part II koji je u zadnjoj godini PS4 konzole igračima dao šansu da se ponovo udube u ovaj brutalan svet sa pričom koja je opet pomerila granice. Kao šlag na tortu, tokom sledeće godine će priča prve TLOU igre biti adaptirana u visokobudžetnu seriju na TV i streaming platformi HBO-a, što će dati šansu i onima koji nisu igrači da se upoznaju sa ovom vanserijskom post-apokaliptičnom avanturom.

Ali pre dolaska ove adaptacije, Naughty Dog nas je ovog leta iznenadio sa najavom punokrvnog remastera originalne PS3 igre. Iako su mnogi igrači želeli da se tim fokusira na neku novu igru (nastavak iz TLOU franšize ili nešto potpuno novo), sada kada smo odigrali ovaj prelepi remaster jasno nam je zašto je ovaj projekat dobio budžet i vreme. Bez ikakve sumnje, legendarna The Last of Us igra je sada još privlačnija, laganija za igranje, i sigurno će biti odskočna daska za mnoge igrače koji će se upoznati sa ovom franšizom tek posle gledanja HBO adaptacije na televizorima.

 

The Last of Us Part I je vizuelno prelepi remaster koji je u potpunosti preslikao događaje iz originalne verzije igre. Sve scene sa glumcima, glasovi, postavka nivoa, borbene deonice, i  dostupne gameplay opcije su verno prenešeni, uz drastično poboljsanje svih audio/vizuelnih elemenata koje igrač može da oseti. U prevodu, ovo nije dramatični rimejk u maniru odličnih novih Resident Evil igara koje pravi Capcom, veće je više verni vizuelni upgrade koji kao da je izašao iz studija Bluepoint Games koji se u zadnjih par godina proslavio sa odličnim remasterima starih naslova Shadow of the Colossus i Demon’s Souls.

Naughty Dog je opravdao ovakav pristup remastera činjenicom da nisu hteli da učine staru verziju igre inferiornom, već su samo hteli da unaprede tehničke karakteristike igre na nivo koji odgovara novom moćnom PlayStation 5 hardveru. U ovakvoj formi, novi TLOU Part I sada tehnički i vizuelno može da stoji rame uz rame sa The Last of Us Part II koji odlično izgleda i radi na nextgen konzoli.

Sva okruženja igre su sada realizovana sa drastično više pažnje, svaki kutak sveta pošto odiše sa skrivenim detaljima, mada pošto je dizajn svih mapa maltene identičan sa originalom, igra nije postala drastično veća ili sa borbenim arenama koje u sebi nude nove taktike za igranje. Na prvi pogled nam se čini se da su samo pojedine deonice nivoa tweak-ovane samo da bi speedrunneri stare igre promenili svoje taktike (više o tome kasnije). Pored neverovatno detaljnih okruženja i sami likovi su sada mnogo detaljnije realizovani, sa realističnijim pokretima lica koji čine mnoge sekvence igre upečatljivijm i emotivnijim. Svi delovi stare igre koji su bili ispričani preko prerenderovanih video snimaka (sa 1 sec mračnog ekrana pre i posle svakog snimka) su sada u potpunosti renderovani u real-time izvođenju.

Iako vizuelno igra zaista obara sa nogu (jedva čekamo da vidimo kako će raditi na PC hardveru kada taj najavljeni port stigne u prodaju ove ili tokom slededeće godine), jedan tehnički detalj nas je zaista prijatno iznenadio. Naime, ovo je prva PS5 igra koja od starta u sebi ima podršku za rendering igara u 40fps. Ovaj rendering mod je itekako privlačan vlasnicima modernih TV ekrana koji podržavaju rad u 120Hz-a. Ako igra detektuje prisustvo takvog TV-a, ona će automatski ukloniti opciju za 30fps i igraču dati opciju samo da biraju između 40fps i 60fps moda (sa dodatnom dugmetom da se i ti fps lock-ovi uklone). Za one koji imaju 120Hz ekrane sa VRR podrškom, mi definitivno preporučujemo igranje u performance 60fps modu sa uklonjenim fps lock-om. Sa ovakvim podešavanjem igra je često radila između 80 i 110 frejmova u sekundi, što je činilo gameplay zaista glatkim i preciznim.

Da li TLOU Part I ima i nekih izmena?

Ima naravno, ali one direktno ne utiči na osnovnu gameplay ponudu igre. Gledano iz daljine, ovo je zaista veran 1:1 vizuelni remaster koji ne odstupa od gameplay elemenata koji su bili prisutni u originalu. Što sa samog igranja tiče ovo znači da traversal i combat novine koje su bile ubačene u TLOU 2 (skakanje, puzanje po zemlji, brz prolaz kroz pukotine, combat dodge i sl) nisu prisutni u ovom remasteru. Ono što jeste dodato su pozadinski tehnički sistemi koji pomogli igri TLOU2 da izgleda tako impresivno 6 godina posle izlaska originala. Na primer, animacija kretanja glavnog igrača, njegovih saboraca i protivnika je sada u potpunosti urađena sa naprednim sistemom “motion matching” animacije koji je predstavljen u TLOU2. Isto važi i za AI sistem protivnika koji će se ponašati realističnije tokom borbi, kao i za saborce koji  neće nasumice trčati na otvoren prostor ako se igrač šunja između protivnika koji ga nisu primetili. Jedno od retkih poboljšanja koje novi sistem animacija donosi je mogućnost bacanja flaša ili cigli dok se igrač kreće ili trči, što je u originalu bilo moguće samo ako igrač stane. UI elementi igre su takođe unapređeni na dizajn koji je bio prisutan u TLOU 2 (ovo važi i za vidljivi HUD kao i crafting/upgrade ekrane).

Velika novina unutar igre su i pomoćni sistemi za igrače sa invaliditetom ili igrače koji hoće da prilagode težinu igre svojim mogućnostima igranja. Apsolutno sve accessibility kategorije pomoći koje su bile prisutne u TLOU2 su prisutne i ovde, a developeri su čak i dodali par novih opcija koje mogu da olakšaju gameplay ili ga učine upečatljivim. Među ovim novinama su opcija za naprednu vibraciju DualSense gamepada (specijalna rezistivnost triggera za razna oružja, kao i vibracije glasova likva dok pričaju), a tu je i audio narator za cinematike koji opisuje šta se trenutno dešava na ekranu. Kao što smo to bili napomenuli u našem TLOU 2 opisu, pomoćne opcije u modernim Naughty Dog igrama su toliko opširne, da njihove igre mogu lagodno da završe ne samo igrači koji imaju problema sa sluhom, vidom ili motornim funkcijama ruku, već i igrači koji su potpuno slepi! Igrači koji jednostavno žele da podese nivo težine igre mogu da kontrolišu svaki aspekt istraživanja, kretanja i borbi (sa sve iznenađujućom opcijom za kontrolu AI-a protivnika kojima se može narediti čak i da ne traže rute da zaobiđu igrača i napadnu ga iznenada sa strane ili sa leđa).

Među mnogim zabavnim gameplay modifierima koji se mogu otključati posle završetka igre (jedan od veoma upečatljivo krvavih je pretvaranje svake strele u eksplozivnu strelu!) se odvaja potpuno novi mod za speedrunnere – igrače koji se trude da završe igru što brže od početka do kraja. Ova opcija omogućava da igrač pokrene novu igru (sa željenim nivoom težine i permadeath-a) koja će biti nadgledana od strane speedrunner sistema koji će pamtiti statistike za svaku deonicu igre (najbrže trenutno vreme, najbrže vreme u završenom run-u i najbrže vreme ikad).

Kao i kod TLOU2, PlayStation se potrudio da ovo reizdanje originalne TLOU igre bude lokalizovano za Ex-Yu igrače sa Balkana sa ugrađenom podrškom za Hrvatski titl i UI elemente.

Igrači koji su nedavno odigrali TLOU2 su mogli da iskuse nekoliko flashbackova na događaje iz prve igre. Sa izlaskom ovog PS5 remastera, Part 1 i Part 2 su sada igre koje nisu samo celina preko narativnih elemenata, već su ujednačeni i sa svojim impresivnim vizuelnim prezentacijama. Nažalost, odličan MP mod koji je bio deo originalne igre na PS3 i PS4 konzolama nije deo ovog paketa, prisutna je samo bazična kampanja i story DLC Left Behind. Punokrvna MP igra smeštena u TLOU univerzumu se trenutno pravi u prostorijama Naughty Dog-a, a više detalja o ovom projektu će biti objavljeno sledeće godine.

Da li je ova verzija igre obavezno štivo za baš svakog igrača? Pa i ne baš. Oni koji su nedavno odigrali PS4 verziju će ovde naći samo poboljšanu vizuelnu prezentaciju, dok će novi igrači i oni koji su igrali igru davno (možda čak i na PS3-u) sada moći da uživaju u zaista impresivnoj igri koja je zaista pravljena da iskoristi sav hardver koji PS5 poseduje. Igrači koji imaju problema sa motorikom, vidom ili sluhom će svakako ovaj naslov naći izuzetno impresivnim, i odličnom odskočnom daskom da posle nje uživaju i u još ambicioznijem nastavku. The Last of Us je bila vrhunska igra igra pre 7 godina, i uz pomoć ovog reizdanja, ostaje takva i dan danas.

The Last of Us Part I (PS5)
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

The Last of Us Part I je impresivni rimejk legendarnog originala koji PS5 korisnicima omogućava da se još više udube u jednu od najboljih priča koje su ikada ispričane u gaming medijumu. Vizuelno spektakularna ali pomalo gameplay prevaziđena, ova igra predstavlja savršenu odskočnu dasku za ulaz u TLOU franšizu.