Od Ubisofta smo dobili ključeve pre neki dan za betu. Nažalost, nisu bili poslati na vreme jer su neke strane jako odugovlačile taj posao, pa nismo mogli BAŠ TOLIKO da se uživimo u igru, ali uspeli smo da pohvatamo suštinu, so read on!

Igra definitivno ima arkadni feel, što se možda neće sviđati hardcore delu fanova vožnji, ali s druge strane igra nudi apsolutno SVE što i ostale igre tog tipa (Grid, Dirt, NFS…). Ono što moramo priznati je da ekipa iz Ivory Tower i Ubisoft Reflections može poslužiti kao sjajan primer svim random razvojnim timovima koji pokušavaju praviti slične igre u poslednjih par godina, a definitivno je zadat domaći zadatak NFS razvojnom timu.

TheCrew 2014-07-24 15-46-54-35

Nama se koncept igre The Crew poprilično svideo i bili smo veoma zadovoljni količinom sadržaja koji je donela beta… U pitanju je preko 300 eventova, 2 ogromne regije u USA, 5 velikih gradova, ČAK 10.000km puta! Prosto fantastično, zar ne? Momci iz razvojnog tima uspeli su da naprave igru tako da ne postoji učitavanje između lokacija. Možete voziti od Los Anđelesa do Njujorka bez apsolutno bilo kakvog loading ekrana!

TheCrew 2014-07-24 15-52-22-02

Međutim, postoji kvaka. Igra startuje poprilično dosadno, ali sve se to menja nakon tridesetak minuta igranja… Početak je klasika, dramatična priča, vaša misija je undercover jurnjava za kriminalcima usled dila sa pandurima zbog kojekakvih grešaka u prošlosti… Sto puta prežvakano, ali ono što po nama predstavlja poentu je pregršt kvalitetnog sadržaja i zabava koja nas tek čeka! Recimo, detalj koji nam se svideo je što pre kupovine novog automobila imamo opciju da ga provozamo i isprobamo da li pasuje našem stilu vožnje.

TheCrew 2014-07-26 06-05-02-47

Za malo vremena koliko smo imali, uspeli smo da se provozamo kroz “samo” četiri grada. Počeli smo u Detroitu, preko Sent Luisa, zatim Čikaga, i završili putešestvije u Njujorku. Recimo, od Detroita do Sent Luisa je potrebno oko dvadesetak minuta vožnje, ali usput se susrećemo sa raznim izazovima poput prolazaka kroz spidgejtove, podizanja vrednosti maksimalne brzine, atraktivnih skokova, slaloma… Naravno ovi izazovi postoje i u gradovima, tako da po želji možemo biti zauzeti nečim u svakom trenutku igranja. Što se tiče trka, postoji standardni race mod, zatim dirt drka, drift trka, trka po poljanama koja nam se posebno svidela! Ne postoji zacrtana staza nego samo široko prostranstvo i zadati checkpointi, a voze se terenci sa ogromnim točkovima, konstantno bacajući blato u ekran i prljajući ostale takmičare, avioni posipaju ta pšenična polja, nasumične vetrenjače, hot air baloni lebde iznad, smena dana i noći u stvarnom vremenu, sve to odaje fenomenalan utisak! Tu su i jurnjave sa policajcima/bandama i verovatno još neki modovi koje nismo uspeli da isprobamo.

Što se tiče okruženja, tu se zaista pojavljuju svi mogući tipovi okoliša, od gradova (koji su živahni i svaki je priča za sebe), do ruralnih delova, preko zavejanih planinskih venaca, do pustinje. Putevi se pružaju pored rečnih korita, kroz šume, a prelazak sa jednog tipa okoline na drugi je postepen i vrlo prirodan. U nekim momentima smo kao i u pravom svetu rezgledali okolo u toku vožnje, posmatrali predele i bivali oduševljeni uverljivošću.

TheCrew 2014-07-26 06-52-08-66

Osećaj pri vožnji jeste arkadni, ali ne u nivou NFS igara, potrebno je povremeno stati i na kočnicu, pogotovo pri skill izazovima. Mahnito vrtenje volanom u suprotne strane i slični “manevri” vrlo lako će dovesti do proklizavanja. Fizika nam je bila dovoljno uverljiva, a nikako ne bismo preporučili igranje tastaturom, što se donekle u današnja vremena i podrazumeva.

TheCrew 2014-07-24 16-24-29-84

Naravno, na performanse automobila dosta utiču bolji delovi koji postepeno postaju dostupni prelaskom predstavljenih vidova trka. Svaki deo za auto ima svoj nivo (kvaliteta?), a nivo auta je zbir nivoa svih delova. Ova stavka je bitna jer je za trke većeg nivoa izazova potreban auto višeg nivoa. Takođe i vi, kao vozač napredujete u veštinama. Pri pobedama otključavaju se novi delovi, dobijaju se pare, perk poeni, kao i iskustveni poeni. Pare su najviše potrebne za popravku auta, a perk poeni služe za dobijanje novih mogućnosti poput popravke automobila on the go, 3% bolje performanse pri kočenju, bolje prianjanje vozila, jači turbo itd… Sitna poboljšanja koja postaju sve efektivnija na većim nivoima.

TheCrew 2014-07-26 06-45-01-37

HQ je druga priča, tu bukvalno možete da rastavite automobil do najsitnijeg detalja, a detalji su mnogobrojni. Možete rasturiti ceo auto do motora i menjati komponente, a razlika je vidljiva kako izgledom, tako i performansama. Treba vam terenac? Kupite traktorske gume (dobro, šalimo se, offroad gume), montirajte ih na 350z i spremni ste za rovarenje njiva! Ne znamo da li je moguće, ali bismo voleli da vidimo kako bi se ovde snašao neki Ferrari. 🙂

Look ma, a Ferrari!
Look ma, a Ferrari!

Sve u svemu, igra je odlična, prepuna sadržajem i očigledno će iziskivati veliki broj sati da bi se savladala u potpunosti. Sigurni smo da je još bolje igrati sa svojom “The Crew” grupicom u coop modu, kako je i zamišljeno, jer se timskom igrom mnogo brže dolazi do više poena… Što se tiče tehnikalija, grafika je po našem skromnom mišljenju odlična! Najimpresivnije izgleda smena dana i noći. Nebo je bukvalno podeljeno na 2 dela, i sam kontrast pri tranziciji je fenomenalno potrefljen. Detalji su beskonačni, gradovi vrve od dešavanja, gomila pešaka, vetar tera lišće na sve strane, para kulja iz šahtova… Veoma impresivno za jednu TOLIKO veliku open world igru…

Ne znamo za vas, ali mi željno iščekujemo finalnu verziju The Crew.

Beta je trajala pet dana, a igra izlazi tek sredinom novembra. Kako izdržati to tada? Pratite EmuGlx do izlaska igre kao i zvanični sajt. Za ključeve za betu zahvaljujemo se Ubisoftu.